Saga vikingilor, o experiență vizuală unică și acțiune de proporţii

de Cinemagia în 11 Nov 2014
Filmul de aventuri Saga vikingilor, din 14 noiembrie 2014 în cinematografe

Alungați din propria lor țară de propriul lor rege, un grup de vikingi neînfricați o pornesc înspre Britania cu intenția de a prăda și a jefui în filmul Northmen. Saga vikingilor. Sub comanda neînfricatului lor lider  Asbjörn (Tom Hopper), vikingii se îmbarcă într-o misiune extrem de periculoasă, cu scopul de a jefui mânăstirile de comorile cu care să-și răscumpere apoi libertatea. Călătoria le e întreruptă de o furtună violentă, care îi face să naufragieze pe coasta Scoției. Eșuați printre inamici, singura lor șansă de supraviețuire e să ajungă la așezarea daneză Danelaw. Pe drum, vikingii reușesc să o ia prizonieră pe arțăgoasa lady Inghean (Charlie Murphy), fiica regelui Dunchaid (Danny Keogh). Războinicii renegați profită imediat de această oportunitate pentru a cere o răscumpărare uriașă, dar se lovesc de refuzul regelui Dunchaid, un conducător călit în bătălii grele, care strânge împotriva lor o armată formată din cei mai necruțători mercenari, Haita Lupilor, temuți prin tot ținutul pentru ferocitatea lor.

Din acel moment, vikingii au doar o șansă apărută ca prin minune – un călugăr misterios pe nume Conall (Ryan Kwanten) care îi va ajuta să scape de Haita Lupilor și mai ales de liderii lor sângeroși, Hjorr (Ed Skrein) și Bovarr (Anatole Taubman). Conduși de Conall, vikingii o iau pe singurul drum cu adevărat ferit, Calea Șarpelui, iar călătoria lor se transformă într-o cursă contracronometru, o vânătoare pe viață și pe moarte.

Filmat în peisajele extraordinare din provincia Cape din Africa de Sud, Saga Vikingilor propune spectatorilor o experiență vizuală unică și acțiune de categoria grea. Regizorul Claudio Fäh (Sniper: Reloaded, Hollow Man 2) este cel care a condus o distribuție de actori de prima mână, formată din Tom Hopper (Black Sails, Merlin), Ryan Kwanten (True Blood, The Right Kind of Wrong), Ken Duken (Das Adlon, Inglourious Basterds), Charlie Murphy (Philomena, The Village), James Norton (Rush, An Education), Ed Skrein (Game of Thrones, The Transporter) și Anatole Taubman (James Bond 007 - Quantum of Solace, The Tudors). Fanii heavy metal vor fi bucuroși să-și recunoască unul din idoli, pe Johan Hegg, vocalul trupei Amon Amarth în rolul războinicului viking Valli. Saga Vikingilor este o coproducție a companiilor Elite Filmproduktion AG, Two Oceans Production Ltd. și Jumping Horse Film GmbH.

 „...un subiect foarte ofertant vizual, căci poți lucra cu foc, corăbii, sânge, praf, ploaie, vânt și ceață”

O luptă incredibilă pentru supraviețuire pe mări furtunoase; eroi radicali și inamici letali cu suflu realist; costume și arme corespunzătoare cu epoca istorică, în condițiile nemiloase ale secolului al 9-lea, toate însoțite de ritmul dinamic al spectacolului cinematografic al zilelor noastre. Toate acestea îi lipseau producătorului Ralph S. Dietrich în filmele de aventuri cu vikingi: Am avut ideea de a face un film cu vikingi, dar nu unul oarecare, ci unul grozav. Un film mare”. Ca CEO al companiilor Elite Film AG și Elite Film Production AG, Ralph Dietrich știe exact ce-și doresc spectatorii să vadă la cinemaVikingi au o bază mare de fani, și, când revista Spiegel a avut pe copertă un viking, am știut că era vremea să facem filmul nostru. Vikingii sunt un subiect îndrăgit peste tot în lume”...

Încă de la început a fost clar tuturor celor implicați că cel care avea să treacă la cârma regizorală a acestui proiect de amploare era Claudio Fäh: De când i-am văzut primul film am știut că vreau să lucrez cu el. Am discutat ani la rând despre asta, de câte ori mergeam la Los Angeles.”, spune producătorul Ralph S. Dietrich. Toate proiectele lui anterioare erau filme de acțiune, și nu comedii romantice. Cum aveam în plan să facem un film de acțiune, decizia ca el să-l regizeze a venit foarte firesc”...

Claudio Fäh a răspuns pozitiv imediat: Era visul meu din adolescență să regizez un film ca acesta, cu bărbați duri care merg la bătălie! Subiectul era foarte ofertant vizual, căci poți lucra cu foc, corăbii, sânge, praf, ploaie, vânt și ceață”...

Ralph S. Dietrich și Daniel Höltschi i-au adus în echipă pe scenariștii Matthias Bauer și Bastian Zach, doi austrieci al căror film horror, One Way Trip 3D (2011) fusese o surpriză foarte plăcută, căci revigora genul cu idei care depășeau clișeele clasice. Cei doi i-au impresionat pe producători cu ideea ca filmul să se centreze pe lupta pentru supraviețuire a unor vikingi care naufragiază pe coasta Scoției.

Povestea și personajele sunt originale și nu se bazează pe ceva existent anterior, și sunt modelate pornind de la referințe istorice sau populare

În echipă a intrat și producătorul Frank Kaminski, director al companiei Jumping Horse Film GmbH, care a preluat și atribuțiile de a asigura efectele vizuale. Acesta a propus ca loc de filmare Africa de Sud, pentru ca apoi să înceapă o documentare extensivă pentru găsirea locațiilor potrivite.

Pentru a găsi actorii potriviți pentru rolurile principale, dar și pentru cele secundare, producătorii au apelat la experiența directoarei de casting Kelly Valentine Hendry: „Ea e cea care ne-a convins că e bine să distribuim rolurile unor actori tineri și talentați, aflați la început de carieră.”, spune Ralph S. Dietrich, „dar că aveam nevoie și de actori deja cunoscuți, care au la activ roluri importante în filme importante.” Rolul principal al conducătorului vikingilor, Asbjörn, a fost oferit actorului britanic Tom Hopper, care are deja o bază mare de admiratori din toată lumea după rolurile din serialul Black Sails, produs de Michael Bay, și din Merlin – The New Adventures. „E o mare bucurie să-l avem pe Tom Hopper în rolul principal...”

 „Luptele nu sunt niciodată exagerate, ci sunt dure, realiste și brutale....

În rolul unuia dintre rivalii lui Asbjörn a fost distribuit Anatole Taubman. Actorul de origine suedeză și-a făcut un renume cu proiecte de mare anvergură internațională, precum James Bond - Quantum of Solace, The Tudors și The Pillars of the Earth. „Am luat decizia de a accepta rolul nu atât datorită temei, cât datorită faptului că povestea era excelentă, și, fiindcă se petrecea pe vremea vikingilor, devenea și mai interesantă”, spune Taubman, care are rolul lui Bovarr, cel care conduce împreună cu fratele său mai mic grupul de mercenari fioroși numit Lupii.

Alături de aceștia mai apar Ryan Kwanten (True Blood), în rolul călugărului războinic Conall, Ken Duken (The Adlon - A Family Saga), în rolul lui Thorald, arcaș de frunte, Mark Strepan, Darrell D’Silva, Richard Lothian.În singurul rol feminin, prințesa scoțiană Lady Ighean, a fost distribuită Irish Charlie Murphy: „Nu știam cum avea să gestioneze Charlie tot această aglomerare de testosteron din jurul ei”, spune Claudio Fäh, „dar s-a dovedit că s-a descurcat admirabil și că a fost chiar mai dură decât unii din colegii ei”. Actrița nu a părut impresionată de faptul că era singurul personaj feminin din distribuție, iar pe Lady Inghean o vede ca pe o luptătoare băiețoasă și curajoasă: „A fugit de tatăl ei pentru a cădea în mâna vikingilor, care au priceput rapid că nu și-au făcut vreun bine răpind-o. Inghean e genul de fată născută în secolul greșit, care refuză să devină dependentă de ajutorul vreunui bărbat”.

Poate cea mai insolită apariție din film este cea a suedezului Johan Hegg, liderul trupei de death metal Amon Amarth, aflat la primul său rol de film din carieră, deși în piesele sale e foarte prezentă mitologia nordică. Inițial sceptic, Claudio Fäh s-a temut fizic de Hegg, care are o statură impresionată dar, după o primă discuție pe Skype a înțeles că muzicianul este exact opusul a ceea ce părea, și că era extrem de entuziasmat de ideea de a face parte din distribuția filmului.

Filmările au durat opt săptămâni și au început pe 9 septembrie 2013. Claudio Fäh a adunat întreaga distribuție în pădurea unde aveau să aibă loc filmpările. Toți erau costumați în vikingi, pentru ca să poată intra complet în rol. Rezultatul a fost benefic, căci actorii au format legături care i-au ajutat să se transforme în fața camerelor de filmat într-o frăție adevărată a vikingilor.

La fel ca nordicii din film, actorii au avut de înfruntat vicisitudinile vremii. Fie că era vorba de coastele abrupte, sau de văile adânci din Africa de Sud, vremea era mereu la extreme și parcă ținea să respecte motto-ul filmului, „omul față cu natura”. Așadar, echipa de filmare a avut de înfruntat zăpadă, frig și gheață, ceață și ploaie, s-au pierdut bani uneori, căci nu se mai puteau ține filmările, dar, într-un final, clima a fost potrivită pentru ambianța și povestea filmului.

Pe durata filmărilor, echipa a avut de ocolit obstacole ale civilizației moderne care nu aveau cum să apară în film, mai ales din cauză că trebuia menținut la minimum costul cu efectele vizuale speciale, așadar, pentru a se evita stâlpi și linii electrice, drumuri asfaltate, și altele asemenea, producătorii au reușit să obțină sprijinul oficialităților care le-au dat permise pentru a filma în rezervații naturale.

Pentru a avea maximum de acoperire au fost folosite până la cinci camere simultan, directorul de imagine Lorenzo Senatore folosind trei dintre acestea în echipa principală de filmare, iar două fiind folosite de echipa secundă pentru peisaje și planuri largi.

Scenele de luptă, cu o echipă de 35 cascadori

Scenele de luptă au beneficiat de sprijinul coordonatorului de cascadorii Anthony Mo Marais, care a condus o echipă de 35 de cascadori. De origine sud-african, acesta îi pregătise deja pe actori cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor. Au fost folosite săbii de oțel, care puteau să rănească serios actorii și cascadorii, așa că primii au fost instruiți foarte bine cum să mențină distanța de siguranță față de oponenții lor, iar în unele situații mai periculoase, locurile lor erau luate de membri ai echipei de cascadori. Jonah Hegg spune: „Luptele nu sunt niciodată exagerate, ci sunt dure, realiste și brutale...” Vikingii și Lupii folosesc o gamă diversificată de arme, dar și stiluri diferite de luptă; astfel, au fost utilizate săbii, dar și topoare, pumnale, arcuri și săgeți.

Filmările s-au încheiat pe 30 octombrie, și toată echipa nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa lui Claudio Fäh și a modului în care a gestionat cele opt săptămâni de filmări. S-a trecut apoi la efectele vizuale realizate pe computer, CGI, care au fost asigurate de compania Day for Night GmbH, din Hanovra. Astfel, au fost adăugate extensii digitale pentru decoruri, dar s-au mai adăugat și sânge, și săgeți.

Tom Hopper conchide: „Northmen. Saga Vikingilor e un film de aventuri despre eroi și legături frățești. Spectatorii vor putea să trăiască solidaritatea unui grup de oameni care au ajuns împreună forțați de circumstanțe extreme. Este un film despre prietenie, loialitate și sacrificiu”.

Deși povestea lui Asbjörn și a războinicilor lui este o ficțiune, există multe paralele cu istoria reală a vikingilor, în special în perioada în care se desfășoară filmul. Vikingii reali au debarcat prima dată în Scoția pe 8 iunie 793, după care au jefuit mânăstirea creștină din Lindisfarne. Au ucis și au tâlhărit, pentru a dispărea apoi în nord-estul Marii Britanii. După un timp au continuat să atace nordul Scoției, pentru ca, în secolul al 12-lea să devină o amenințare reală a locuitorilor acelor teritorii.

Exploreaza subiecte similare:

Northmen: A Viking Saga

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 11 noiembrie 2014 12:32
Daca filmarile s-au incheiat in 30 octombrie, in doar 14 zile au terminat cu efectele speciale? Avand in vedere ca in 14 nov 2014 e premiera, daca ne luam dupa articol.
StefanDo pe 11 noiembrie 2014 14:25
cateva paragrafe mai sus se precizează că filmările au început în septembrie 2013
aur_11 pe 11 noiembrie 2014 23:02
Are vreo legatura ... cu serialul ?
Dacianus pe 12 noiembrie 2014 10:22
Scuze, dar asta e ca si cum ai intreba de cate ori vezi un film cu britanici, daca are legatura cu serialele BBC. :) Singura legatura e ca are ca subiect aceleasi populatii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells