România neîmblânzită, pentru școlari și părinți deopotrivă

de Gloria Sauciuc în 16 Apr 2018
Documentarul rulează pe marile noastre ecrane

România neîmblânzită, un documentar sincer și insolit, rulează în premieră pe marile noastre ecrane. Filmul are în plus față de orice materiale precedente avantajul filmărilor cu drona și al filmărilor cu camere ascunse în pădure, viața sălbatică din țara noastră fiind adusă mai aproape de spectator ca niciodată.

Fără un fir epic clasic, ci doar urmărind natura și fauna în cele patru anotimpuri, documentarul surprinde suficiente mici întâmplări și drame din lumea animală încât să captiveze și un public adult.

Spectatorul mic sau mai vârstnic va urmări cu bucurie urși, păsări, reptile, trecerea anotimpurilor, perspectiva locurilor sălbatice ale României văzute din aer. Imaginea este un alt atu al filmului. Spectatorul va aprecia și vocea naratorului (Victor Rebengiuc), una dintre cele mai credibile voci de la noi, atât pe ecran, pe scenă cât și în afara ei.

Stilul, pe alocuri encomiastic, ne-a amintit unora de „Cântarea României” - se poate explica prin adresarea către o categorie de vârstă nu foarte receptivă la un documentar propriu-zis, însă - în ansamblu - am apreciat sinceritatea.

Ceea ce ne-a lipsit a fost totuși o abordare ceva mai știintifică, poate prin prisma documentarelor de tipul Discovery cu care suntem obișnuiți: ne așteptam să vedem arealuri de răspândire și grafice de populare. Poate că ar fi fost mult, tinând cont de vârsta publicului căruia se adresează, în principal, filmul.

Și, totuși, mai mult spirit critic, sau de poziționare mai nuanțată, ar fi fost binevenite. Acest tip de mesaj apare totuși în finalul filmului, într-o manieră didacticistă.

Filmul îi va face pe școlari și adulți deopotrivă să iubească din nou România care poate că până acum doar i-a dezamăgit.

Exploreaza subiecte similare:

România neîmblânzită, Victor Rebengiuc

Alte știri din cinema

Shoplifters, câștigătorul Palme d’Or 2018, vine în România

Distribuitorul multi-premiat la Gopo „Independența” Film aduce în România câștigătorul Palme d’Or și alte filme premiate la Cannes 2018

Godzilla vs. Kong va începe filmările în octombrie

Lansarea filmului este programată pentru 22 martie 2020

Cum arată Tom Cruise în Top Gun: Maverick

Primele imagini cu starul care a îmbrăcat din nou uniforma de pilot, în galeria articolului

Prima imagine cu Joaquin Phoenx machiat în ipostaza de Joker

Filmul Joker cu lansarea în octombrie 2019 va fi „un studiu de caz” și „o poveste moralizatoare”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 28 iulie 2018 21:39
Un documentar educativ bine facut si care, in contextul actual, in salbaticia urbana in care traim, are o deosebita relevanta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells