România neîmblânzită, pentru școlari și părinți deopotrivă

de Gloria Sauciuc în 16 Apr 2018
Documentarul rulează pe marile noastre ecrane

România neîmblânzită, un documentar sincer și insolit, rulează în premieră pe marile noastre ecrane. Filmul are în plus față de orice materiale precedente avantajul filmărilor cu drona și al filmărilor cu camere ascunse în pădure, viața sălbatică din țara noastră fiind adusă mai aproape de spectator ca niciodată.

Fără un fir epic clasic, ci doar urmărind natura și fauna în cele patru anotimpuri, documentarul surprinde suficiente mici întâmplări și drame din lumea animală încât să captiveze și un public adult.

Spectatorul mic sau mai vârstnic va urmări cu bucurie urși, păsări, reptile, trecerea anotimpurilor, perspectiva locurilor sălbatice ale României văzute din aer. Imaginea este un alt atu al filmului. Spectatorul va aprecia și vocea naratorului (Victor Rebengiuc), una dintre cele mai credibile voci de la noi, atât pe ecran, pe scenă cât și în afara ei.

Stilul, pe alocuri encomiastic, ne-a amintit unora de „Cântarea României” - se poate explica prin adresarea către o categorie de vârstă nu foarte receptivă la un documentar propriu-zis, însă - în ansamblu - am apreciat sinceritatea.

Ceea ce ne-a lipsit a fost totuși o abordare ceva mai știintifică, poate prin prisma documentarelor de tipul Discovery cu care suntem obișnuiți: ne așteptam să vedem arealuri de răspândire și grafice de populare. Poate că ar fi fost mult, tinând cont de vârsta publicului căruia se adresează, în principal, filmul.

Și, totuși, mai mult spirit critic, sau de poziționare mai nuanțată, ar fi fost binevenite. Acest tip de mesaj apare totuși în finalul filmului, într-o manieră didacticistă.

Filmul îi va face pe școlari și adulți deopotrivă să iubească din nou România care poate că până acum doar i-a dezamăgit.

Exploreaza subiecte similare:

România neîmblânzită, Victor Rebengiuc

Alte știri din cinema

Guardians of the Galaxy 3 a rămas fără regizor după dezvăluirea unor mesaje ofensatoare

James Gunn, care a stat la cârma primelor două filme din serie, a fost concediat de studiourile Disney

Poster plin de cranii pentru noul film Predator

Alături de noul poster (vezi galeria foto) a fost lansată şi o imagine clară cu teribilul extraterestru în nava ce îl transportă către Terra

Megaproducţia Netflix regizată de Michael Bay şi-a ales distribuţia

Starul peliculei - cea mai scumpă de până acum dintre producţiile companiei - este Ryan Reynolds (Deadpool)

Once Upon a Time in Hollywood, al lui Tarantino, se va lansa mai repede

Data anterioară marca aniversarea a 50 de ani de la uciderea actriţei Sharon Tate de către clanul Manson

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells