Richard Griffiths, popularul actor britanic din Harry Potter, a murit

de Cristina Grigore în 30 Mar 2013
Vezi care sunt cele mai reprezentative roluri ale sale şi ce tribut i-a adus interpretul lui Potter, Daniel Radcliffe

Colegii din lumea filmului şi familia îi vor simţi cu siguranţă lipsa lui Richard Griffiths, popularul actor britanic cunoscut publicului român în special din apariţia în filmele Harry Potter. Potrivit huffingtonpost.com, actorul în vârstă de 65 de ani a murit în urma unor complicaţii ivite după operaţia pe cord efectuată.

Cariera de aproape patru decenii a lui Griffiths a început pe scenă, el obţinând ulterior roluri în diverse seriale TV britanice. Pie in the Sky este unul dintre cele mai de succes seriale în care a apărut. Difuzat în anii ’90, acesta îl avea pe actor în rolul unui inspector de poliţie blazat, Henry Crabbe.

În filme, cele mai reprezentative roluri au fost cele din Withnail and I, o savuroasă comedie clasică britanică, în care l-a jucat pe Unchiul Monty. The History Boys este pelicula ce i-a adus o nominalizare la premiile BAFTA, în rolul profesorului Hector. Urmează The Naked Gun 2 2/1: The Smell of Fear, o producţie ce l-a făcut popular şi printre spectatorii americani – unul dintre cele mai bune roluri de comedie ale sale - în care joacă alături de Leslie Nielsen. Sleepy Hollow (1999) îl aduce alături de Johnny Depp, în rolul magistratului Philipse.

Una dintre cele mai celebre partituri ale sale rămâne însă cea a Unchilui Vernon din aclamata franciză Harry Potter. Corpolent şi cu o mustaţă impozantă, Vernon Dursley este o apariţie inedită în lumea fantastică din Harry Potter, iar protagonistul nu beneficiază de amabilitate din partea sa, chiar dacă sunt rude, căci unchiul nu vrea să aibă de-a face cu universul magic atât de preţuit de Harry.

Daniel Radcliffe, interpretul lui Harry Potter, i-a adus însă poate cel mai emoţionat tribut. Iată ce a declarat tânărul actor la anunţul morţii lui Griffiths: „Richard a fost alături de mine în două dintre cele mai importante momente din cariera mea. În august 2000, înainte să înceapă producţia oficială la Potter, am filmat în apropiere de Dursleys’, iar aceea era prima mea filmare drept Harry. Eram nervos, iar el m-a liniştit”.

„Şapte ani mai târziu, am jucat împreună în Equus. Era prima piesă de teatru în care jucam şi eram terifiat, însă încurajările, tutela şi umorul său a făcut să pară totul grozav. De fapt, toate locurile în care îşi făcea simţită prezenţa beneficiau de o atmosferă de două ori mai inteligentă şi mai plină de umor. Sunt onorat să pot spune că l-am cunoscut”.

Exploreaza subiecte similare:

Richard Griffiths, Withnail and I, The History Boys, The Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear, Sleepy Hollow, Daniel Radcliffe, actor

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AeroX pe 30 martie 2013 10:25
Mare om si la propriu si la figurat...a fost. Si va ramane! Va ramane! Mi-e greu sa accept plecarea lui...
AeroX pe 30 martie 2013 15:09
http://youtu.be/wv1_GM3LUa8?t=3m7s nu il voi uita niciodata!
dony10 pe 30 martie 2013 10:43
r.i.p.
blackheart4you pe 30 martie 2013 11:20
R.I.P.
Ovidiu239 pe 30 martie 2013 11:36
Era un actor bunicel, mare si la propriu si la figurat cum spune cineva mai sus. R.I.P.
Skynet.Zbenga pe 30 martie 2013 12:37
Foarte bun actor, mare pacat ca a murit. Imi pare sincer rau
xerses pe 30 martie 2013 15:09
Si eu am aflat cu parere de rau aceasta veste.R.I.P.
rizea.alex70 pe 30 martie 2013 15:29
R.I.P
deadlord pe 30 martie 2013 17:15
R.I.P..
legolas05 pe 30 martie 2013 17:21
A fost un actor bun.
Theodoric pe 30 martie 2013 18:39
pacat:(,dar macar a reusit sa duca la bun sfarsit ultima parte al seriei Harry Potter,fara el n-ar fi iesit cu succes filmul
marian_007bond pe 30 martie 2013 21:06
Chiar imi pare raw de el, eu practic am crescut cu seria Harry Potter si nu cred producatorii puteau gasi un Vernon Dursley mai bun decat Richard Griffiths :(
alex_il_fenomeno pe 2 aprilie 2013 11:51
Mare pacat... cat ma amuza accentul sau britanic patrunzator si caracterul din seria Harry Potter... Odihneasca-se in pace.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells