Revenirea spectaculoasă a lui Nicole Kidman, la 50 de ani

de Gloria Sauciuc în 21 Iun 2017
Talentul personal al elegantei şi distinsei blonde se îndreaptă în mai multe direcții, îmbrățișează mai multe stiluri și nu se teme de neconvențional

Nicole Kidman a împlinit marţi, 20 iunie, 50 de ani. Aniversarea coincide cu o puternică revenire a actriţei în atenţia publicului: anul acesta a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul din drama Lion, la cinci ani distanţă faţă de anterioara nominalizare (pentru The Rabbit Hole), a lansat mini-seria Big Little Lies (difuzată pe micile noastre ecrane  de HBO) iar la Festivalul de Film de la Cannes a avut o prezenţă record.

Anul 2017 a fost anul Nicole Kidman la Cannes - actriţa a fost prezentă pe covorul roşu cu patru filme, iar juriul i-a acordat Premiul Aniversar, al celei de-a 70-a ediţii. Kidman a riscat şi câştigat cu un rol deloc comod în The Killing of a Sacred Deer, unde are scene de nuditate şi scene erotice bizare, apoi a intrat în costum de epocă pentru drama The Beguiled, în regia Sofiei Coppola. Jane Campion a distribuit-o în noul sezon al serialului Top of the Lake, iar pentru How to Talk To Girls at Parties, Kidman a devenit vedetă punk.

Timp de decenii, actrița și-a demonstrat adaptabilitatea, fie între vitregiile naturii (Australia), fie în cadrul suav al unui musical (Moulin Rouge), fie îmbrățișând singurătatea unei frumuseți sudiste (The Others).

Acum, odată ce serialul Big Little Lies, în care joacă rolul unei soţii abuzate, i-a adus actriţei noi fani, pentru rolul curajos, iată câteva exemple de filme poate mai puțin cunoscute, dar la fel de bune, în care Kidman a jucat - din anii 1989 încoace - demonstrând că talentul personal se îndreaptă în mai multe direcții, îmbrățișează mai multe stiluri și nu se teme de neconvențional.

1. Dead Calm
Adaptarea unui roman din 1963 semnat de către Charles Williams, care aproape a fost ecranizat de către Orson Wells, a ajuns pe marile ecrane în 1989, cu Sam Neill, Billy Zane și cu Nicole Kidman, pe atunci în vârstă de 21 de ani. Filmul a fost primul succes major al actriței, ducând-o către rolul din Days of Thunder, blockbusterul ei de debut (și filmul în care l-a cunoscut pe Tom Cruise).

2. To Die For
Satira din 1995 semnată de către Gus Van Sant este memorabilă și pentru rolul lui Kidman de prezentatoare de știri fără scrupule. În film mai au roluri memorabile Casey Affleck și Joaquin Phoenix în roluri de liceeni, pe care femeia îi manipulează pentru a-i ucide propriul soț. Acest rol a făcut-o pe Kidman să depășească poziția de doamna Tom Cruise, primind pentru rol și un cec de 2 milioane de dolari.

3. The Portrait of a Lady
Păcat că Nicole Kidman nu a jucat în mai multe drame de epocă, în care costumele ar fi pus-o în valoare: ar fi conferit o notă de vulnerabilitate și de fluiditate corsetelor acelora strâmte și textilelor strânse. Kidman și-a demonstrat calitățile în adaptarea după Henry James, semnată de Jane Campion, din 1996: Portrait of a Lady. În rolul lui Isabel, Kidman își seduce publicul cu fiecare revelație, în fiecare moment de pasiune. Pe măsură ce bărbații se întrec pentru mâna ei, ea îi evaluează pe fiecare. Kidman a mai colaborat cu Campion anul acesta pentru al doilea sezon din Top of the Lake. Haine de epocă a îmbrăcat din nou, tot anul acesta, pentru drama de război The Beguiled.

4. Eyes Wide Shut
Ultimul film al lui Stanley Kubrick trezește în continuare păreri împărțite. Celebrul regizor a apelat la Cruise și la Kidman, pe atunci un cuplu inclusiv în viața reală, să joace rolul unui cuplu pe ecran aflat într-un moment de dificultate a relației, și apoi a plecat dintre cei vii înainte să finalizeze postproducția. Rezultatul este un portret bizar al unei căsnicii sfâșiate de dubii și de gelozie. Cruise are ponderea cea mai mare pe ecran, însă Kidman este adevărata stea. Discursul ei, pe marginea patului din dormitor, despre o fantezie sexuală, este momentul pivotal al filmului. Camera urmărește figura ei pe măsură ce se lasă purtată de vină, emoție și regret.

5. Rabbit Hole
Kidman a primit o nominalizare la Oscar pentru acest film. Este unul dintre cele mai bune filme ale ei, și probabil unul dintre cele mai similare cu rolul din Big Little Lies. În rolul Becca Corbett, o femeie al cărei fiu de 4 ani tocmai și-a pierdut viața într-un accident auto, Kidman este captivantă. Jocul ei este un caleidoscop de sentimente, un portret al suferinței de-a dreptul uluitor.

6. The Paperboy

Filmul este o incursiune în latura murdară a unei anchete criminalistice, iar personajele se vor lupta cu obsesiile, cu trădarea şi cu proprii demoni pe drumul întortocheat către dreptate. Hillary Van Wetter (John Cusack), un personaj dubios acuzat că l-ar fi ucis pe şeriful oraşului, se află acum în arest, aşteptându-şi rândul la pedeapsa capitală. Nicole Kidman este iubita acestuia, cu care corespondează febril. Kidman are două scene de mare curaj în film - un orgasm în sala de judecată şi o scenă în care urinează peste personajul lui Zac Efron.

Ziaristului Ward (McConaughey) din Miami, aflat pe urmele articolului carierei lui, vrea să demonstreze că un om nevinovat va fi dus pe scaunul electric. Lucrurile vor lua o întorsătură ciudată, iar răul va învinge. The Paperboy a rulat în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2012.

Exploreaza subiecte similare:

Nicole Kidman, Lion, Rabbit Hole, Big Little Lies, The Killing of a Sacred Deer , The Beguiled , Top of the Lake, How to Talk to Girls at Parties, australia, The Others, Moulin Rouge!, Dead Calm, To Die For, The Portrait of a Lady, Eyes Wide Shut, Stanley Kubrick, Tom Cruise, Days of Thunder, Gus Van Sant, The Paperboy

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells