Regizorul laureat cu Oscar Istvan Szabo, invitatul de onoare al Festivalului Anonimul

de Cinemagia în 30 Iul 2013
Este cunoscut publicului pentru trilogia Mephisto, Colonel Redl (1984, recompensat cu Premiul Juriului la Cannes) și Hanussen (1988).

Regizorul István Szabó este invitatul de onoare al ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film Anonimul, ce se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Laureat cu Premiul Oscar, regizorul maghiar va primi vineri, 9 august, în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului Trofeul Anonimul 10 ani pentru întreaga sa carieră. Publicul prezent la Sfântu Gheorghe va avea ocazia să revadă în prezenţa regizorului filme importante semnate de Szabo precum: Mephisto - Premiul Oscar pentru film străin 1982, dar şi Colonelul Redl - Premiul Juriului la Cannes 1985 şi Taking Sides/Cazul Furtwängler. De asemenea, Istvan Szabo va susţine un masterclass şi va răspunde întrebărilor publicului prezent la Festival.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia Mephisto (1981), Colonel Redl (1984) şi Hanussen (1988). Filmografia sa include de asemenea titlurile Meeting Venus (1991), Sunshine (1999) şi Being Julia (2004). Cel mai recent film al său, The Door (cu Helen Mirren în rolul principal) a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul anul trecut.

Ediţia a X-a a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Județean Tulcea, Institutului Cultural Român și Televiziunii Române-coproducător.

ISTVÁN SZABÓ

Născut în 1938 în Budapesta, István Szabó este unul din cei mai apreciați regizori maghiari ai ultimelor decenii. În anii ’60 și ’70, a realizat filme de autor ce explorau experiențele propriei sale generații, precum și istoria recentă a Ungariei. Este singurul regizor maghiar recompensat cu Premiul Oscar pentru film străin- Mephisto, 1982. Titlurile sale în limba engleză includ Meeting Venus (1991), Sunshine (1999), Taking Sides (2001) și Being Julia (2004).

Exploreaza subiecte similare:

Istvan Szabo, Mephisto, Oberst Redl, Taking Sides, The Door, Meeting Venus, Sunshine, Being Julia

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 8 august 2013 17:44
O onoare veritabila, avand un asemenea oaspete de prima mana.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells