Regizorul cu interdicție de a părăsi Iranul ia Ursul de Aur 2020. Cristi Puiu, premiu pentru regie în secțiunea Encounters

de Gloria Sauciuc în 29 Feb 2020
There Is No Evil prezintă patru povești interconectate despre măsura în care libertatea individuală poate fi exprimată într-un regim tiranic

Cea de-a 70 ediție a Festivalului de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie) si-a anuntat castigătorii. Cineastul Mohammad Rasoulof, care are interdictie de a părăsi Iranul din partea guvernului tării, a primit cea mai inaltă distinctie a festivalului de film de la Berlin, adică Ursul de Aur - sambătă, 29 februarie, pentru drama There Is No Evil.

Este a doua oară, in decursul a cinci ani, in care premiul cel mare de la Berlin ajunge la un regizor iranian aflat in incapacitatea de a părăsi tara natală, din cauza regimului, scrie publicatia Deadline. In 2015, Ursul de Aur ajungea la Jafar Panahi, premiat pentru filmul Taxi.

Pe de altă parte, Cristi Puiu ia premiul de regie in sectiunea nou infiintată Encounters, pentru Malmkrog, „un film bine pregătit, dar esențialmente cerebral” (Screen Daily). Encounters este dedicată vocilor și viziunilor noi. Malmkrog implică cinci persoane care discută despre Dumnezeu, război, bine, rău, moarte, disperare, de-a lungul a trei ore, în general în franceză. Publicatia The Guardian scrie despre Malmkrog ca este Un film frust, auster, cerebral și foarte locvace, cu o durată de trei ore și 20 de minute, populat de figuri ale unor clase sociale din altă lume. Pare să fie un tablou de epocă.

Revenind la castigatorul Ursului de Aur de anul acesta, trebuie mentionat ca Teheranul a refuzat să-i emită un pașaport cineastului Mohammad Rasoulof, făcând imposibilă plecarea lui spre Berlin, pentru ridicarea premiului. Guvernul iranian i-a reținut pașaportul în 2017, după ce regizorul se întorcea de la Festivalul de Film de la Cannes, unde câștiga premiul cel mare al secțiunii Un Certain Regard, cu filmul A Man of Integrity. Dincolo de critica împotriva sistemului - aplicabilă în multe alte țări - filmul A Man of Integrity/Un om integru critica intoleranța și încălcarea drepturilor din Iran. De altfel, drama A Man of Integrity a fost interzisă în Iran.

There Is No Evil prezintă patru povești interconectate despre măsura în care libertatea individuală poate fi exprimată într-un regim tiranic. Rasoulof a fost condamnat și la un an de închisoare pentru „propagandă împotriva republicii islamice”, o acuză adusă adesea intelectualilor și criticilor de către guvernul iranian. „Impunerea unor astfel de restricții arată cât se poate de clar natura intolerantă și despotică a guvernului iranian”, a scris Rasoulof.

Exploreaza subiecte similare:

Mohammad Rasoulof, Malmkrog, Cristi Puiu, Lerd, Jafar Panahi, taxi

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells