Recuzita originală din filmul „Fălci”, în Băneasa Shopping City

de Cinemagia în 26 Iun 2014
Expoziția „Planet Shark: Predator or Prey” poate fi vizitată până pe 15 septembrie, la centrul expozițional Grand Cosmos din Băneasa Shopping City (Bucureşti)

O parte din universul fascinant al celebrului film Fălci, regizat de Steven Spielberg, poate fi văzut și în România, în cadrul expoziției „Planet Shark: Predator or Prey”, de la Grand Cosmos, centrul expozițional din Băneasa Shopping City (Bucureşti). Cinefilii au șansa de a vedea mai multe dintre elementele originale din recuzita producției Fălci (1975), alături de celelalte exponate precum fosile, dinți autentici de rechin, sau reconstituiri ale unor animale, reproduse după exemplare adevărate.

Atunci când ne gândim la rechini, imaginea care le vine celor mai mulți dintre noi în minte este cea a prădătorului feroce din filmul „Fălci” (1975) al lui Steven Spielberg, bazată pe cartea cu același nume. Povestea care a înfricoșat generații întregi de iubitori ai filmelor horror are în centru atacurile unui uriaș rechin alb, care terorizează locuitorii unui mic oraș american. Inspirația pentru romanul scris de Peter Benchley a venit din poveștile atacurilor deosebit de violente ale rechinilor, înregistrate în 1916 pe plajele din New Jersey, SUA.

Cost acces la exponate:

Luni-vineri: 15 lei pentru copii, 15 lei pentru adulți

Sâmbătă-duminică: 15 lei pentru copii, 19 lei pentru adulți, iar Family Pack (2 adulți + 2 copii) este 60 de lei.

În urma filmului regizat de tânărul Steven Spielberg, care avea doar 26 de ani atunci când scenariul i-a fost propus, rechinii au primit valuri întregi de „publicitate negativă”, cu un ecou puternic și în zilele noastre. În mass-media s-a răspânit un adevărat fenomen al demonizării rechinilor, care a rezultat într-un pescuit fără precedent al acestei specii peste tot în lume.

Unul dintre elementele de recuzită din cadrul expoziţiei este o cușcă de mici dimensiuni, folosită în scenele în care Hooper (personajul jucat de Richard Dreyfuss) era atacat de rechin în timp ce se afla sub apă. Deși Dreyfuss avea doar 165 cm înălțime, cușca mică necesita un cascador dublură chiar mai mic, drept pentru care rolul din această scenă i-a revenit cascadorului Carl Rizzo, înalt de doar 150 cm.

Pentru filmarea secvenței, echipa a folosit rechini adevărați, mergând pe coasta australiană pentru a surprinde un atac cât mai veridic. Cascadorul Carl Rizzo nu știa, însă, cât de periculos urma să fie rolul său. Din barca în care se afla, el a urmărit cum Marele Alb s-a încurcat în funiile uneia dintre cuști, distrugând-o alături de cadrul ce o susținea. Dacă actorul ar fi fost în cușcă, cu siguranță că ar fi fost rănit sau chiar ucis. Cea de-a doua cușcă, de dimensiuni mai mici, a fost folosită pentru scena în care, în locul lui Rizzo, a fost folosit un manechin.

Alături de aceste două exponate, vizitatorii vor putea vedea costumul de scafandru al lui Rizzo, precum și manechinul folosit în locul celor doi actori. Manechinul de mici dimensiuni, sub forma unui scafandru, a fost introdus în cea mai mică dintre cuştile folosite de echipă pentru filmarea pe viu a celor mai periculoase scene. Dimensiunile reduse ale recuzitei au creat iluzia că micii rechini filmați erau de fapt monstrul marin supranimit „Fălci”.

Împreună cu elementele de recuzită din film, expoziția „Planet Shark: Predator or Prey” include și o copie din romanul Fălci. Cartea a fost semnată de către autorul Peter Benchley chiar în ziua în care operatorul de scufundări în l-a dus pe acesta alături de marii rechini albi pentru prima oară - după mai bine de două decenii de la scrierea cărții.

 

Alte știri din cinema

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells