Reacher: Amazon corectează o celebră anomalie

de Ştefan Dobroiu în 13 Feb 2022
Toată lumea îl iubeşte pe Tom Cruise, dar actorul nu avea cum să fie un Reacher credibil

Da, am citit toate cărţile cu Jack Reacher (mai puţin ultima, care are cronici execrabile) şi am aşteptat cu nerăbdare serialul Amazon hotărât să facă dreptate personajului, după ce Tom Cruise a apărut în două ecranizări mediocre după romanele scrise de britanicul Lee Child. Distribuirea lui Cruise în 2012 a provocat furia fanilor lui Reacher, din simplul motiv că personajul are doi metri înălţime, iar Cruise 1,65. Dar acum intră în scenă impozantul Alan Ritchson şi lumea se poate învărti din nou, căci rezultatul e mai mult decât vizionabil.

În multitudinea de serii cu subiecte poliţiste (până şi celebra J.K. Rowling, mama lui Harry Potter, a scris una), poate că nu ai pus niciodată mâna pe un roman (din cele 26) cu Jack Reacher, dar este uşor de înţeles de ce personajul se bucură de atâta popularitate. Fost militar, Reacher este acum practic un vagabond. Fără locuinţă şi deţinând doar ce poate purta asupra lui, Reacher rătăceşte pe teritoriul Statelor Unite, într-o existenţă simplă, în deplin contrast cu anii de armată plini de misiuni şi pericole. Dar, din când în când, Reacher observă ceva ce-l face să se oprească într-un anumit loc...

Personajul are o etică ireproşabilă, doar că această etică nu se sincronizează întotdeauna cu legea, în sensul că dacă îl ataci sau dacă, şi mai rău, Reacher te surprinde făcând ceva rău e foarte posibil să ieşi foarte şifonat din mâinile lui. Justiţia lui e rudimentară, dar ataşantă, iar eficienţa cu care îşi îngenunchează oponenţii este în egală măsură impresionantă şi credibilă. Desigur, pe măsură ce seria a continuat, subiectele, provocările şi reacţiile personajului (şi relaţiile lui cu femeile) au devenit strident de repetitive, dar asta nu se vede deloc în primul sezon din Reacher, serial ce se inspiră (foarte fidel, am spune) din primul roman al seriei, "Killing Floor", apărut în 1997.

Deşi cariera lui este mai lungă, pe Alan Ritchson noi îl ştim doar din serialul DC Comics Titans, dar nu este nici cea mai mică îndoială că Ritchson s-a născut să-l interpreteze pe Reacher. Statura, trăsăturile, agilitatea fizică şi, am spune, economia de mijloace interpretative ţipă a Reacher, prin urmare fanii abia aşteaptă să-l vadă în acţiune.

Şi acţiunea din "Killing Floor" chiar promite, în primul rând pentru că este una dintre cele mai personale misiuni ale personajului. Fără să dăm spoilere, există un anumit motiv pentru care Reacher e gata de orice să descopere cine e asasinul unei victime descoperite în apropierea orăşelului Margrove, din statul Georgia. Arestat pentru această crimă din simplul motiv că e singura faţă nefamiliară din zonă, Reacher se va implica imediat în investigaţie, iar aceasta va oferi surpriză după surpriză.

Asta pentru cine nu a citit romanul. Este un paradox aici: fanii îşi doresc întotdeauna ecranizări cât mai fidele, dar întotdeauna cele mai fidele ecranizări sunt şi cele mai lipsite de surprize. Aici e singura problemă a serialului Amazon: pentru cineva care a citit romanul, totul se întâmplă "la virgulă", prin urmare o adevărată plăcere va simţi doar spectatorul cât mai nefamiliarizat cu stilul şi filozofia de viaţă a lui Reacher.

Exploreaza subiecte similare:

Reacher, Alan Ritchson, Tom Cruise

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 14 februarie 2022 08:59
Mi-a plăcut mult primul sezon!
spartacus pe 14 februarie 2022 15:52
Tocmai am terminat de vizionat primul sezon și pot spune că este unul reusit! Am văzut multe seriale, am pierdut demult sirul, ai am invatat sa apreciez mai repede un film/serial reusit, iar acesta, din fericire, este unul care merita timpul! Ma bucur ca va urma un nou sezon si sper sa mai fie inca multe altele! P.S. Actorul din rolul principal chiar se ”mulează” perfect pe rol, e cel mai mare atuu al serialului!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells