Războiul francizelor 2014

de Ştefan Dobroiu în 12 Apr 2014
Căpitanul America schimbă podiumul celor mai populare serii de filme

Săptămână trecută aflam că încasările serioase ale lui Captain America: The Winter Soldier au făcut ca Universul cinematografic Marvel să devină cea mai de succes franciză în Statele Unite. La nivel mondial lucrurile nu stau la fel, dar topul arată foarte diferit de cum arăta acum câţiva ani. Iată mai jos clasamentul celor mai populare serii de filme din toate timpurile, dar şi schimbările ce ar putea surveni de-a lungul următorilor ani.

Simpaticul Harry Potter este lider în clasament, cu 7,7 miliarde de dolari aduse de cele opt filme ale seriei. Cu o medie de 965 de milioane de dolari încasate pe film, Harry Potter este lider şi în topul eficienţei, nicio altă serie din clasament nereuşind să îl întreacă din acest punct de vedere. Pe locul doi în topul francizelor se află bătrâiorul James Bond, care a ajuns la un total (provizoriu) de 6,1 miliarde, sumă ce se va modifica treptat o dată cu lansarea lui Bond 24, la anul.

Pe locul trei a urcat Universul cinematografic Marvel, cele nouă filme ale sale încasând un total de 5,9 miliarde de dolari. Având în vedere că noul film cu vajnicul Căpitan America mai are sute de milioane de scos din buzunarele amatorilor de acţiune din lumea întreagă, Marvel îşi va consolida poziţia pe parcursul următoarelor săptămâni. Este totodată franciza cu cel mai mare potenţial să domine în viitorii ani, studiourile pregătind aproximativ 20 de lungmetraje până în anul 2020.

Pe locul patru se află seria Pământul de Mijloc a lui Peter Jackson, cele două filme The Hobbit urcând totalul la 4,9 miliarde de dolari.

În prezent Star Wars se află pe locul cinci, cu 4,38 miliarde, dar să nu uităm că se pregăteşte o nouă trilogie, cu un Episod VII în regia lui J.J. Abrams aşteptat la sfârşitul anului viitor. Seria Star Wars, aflată acum în portofoliul Disney, îşi va consolida poziţia pe parcursul următorilor ani.

Poate că Harry Potter pare în pericol să fie detronat de pe prima poziţie, dar să nu uităm că J.K. Rowling şi studiourile Warner pregătesc în acest moment noi filme centrate pe lumea vrăjitorilor al cărei eroi este şi Harry. Deocamdată nu se ştie când ar putea continuările să apară pe ecrane, dar încasările lor vor fi calculate la totalul de 7,7 miliarde deţinut de franciză în acest moment.

Să nu ignorăm Avatar. Producţia lui James Cameron, care a pecetluit o dată pentru totdeauna statutul "obligatoriu" al tehnologiei 3D, este acum pe primul loc în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile. În acest context, pauza de cel puţin şase ani dintre partea întâi şi partea a doua este aproape inexplicabilă, dar poate că regizorul pregăteşte surprize de proporţii pentru cele două continuări, surprize ce ar putea face franciza să se apropie de pragul de zece miliarde de dolari în 2016 sau 2017, când am putea vedea pe ecrane finalul trilogiei.

Exploreaza subiecte similare:

Captain America: The Winter Soldier, James Cameron, Peter Jackson, J.J. Abrams

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
DarkRazor pe 12 aprilie 2014 19:25
Corectie: Bond 24 se va lansa la anul.
TheSmasher pe 12 aprilie 2014 20:15
da Lord of the Rings unde e. cred ca si ala e in top
pt mine Cpt America este o tampenie de film pur USA patriotic ....

teodorn pe 12 aprilie 2014 22:01
lord of the rings e parte a francizei middle earth de pe locul 4
legolas05 pe 12 aprilie 2014 22:30
Alta greseala in articol,seria Lord of the Rings are o medie de 975,8 milioane dolari pe film,deci este mai eficienta ca Harry Potter,(plus ca in decembrie va lansa si ultimul film al trilogie ce ar putea aduce incasari de peste 1 miliard)se greseste cam des in ultima vreme articolele de pe cinemagia.In fine,topul o sa se schimbe mult de acum inainte.
verbalkint95 pe 13 aprilie 2014 13:46
Mai sunt si alte site-uri unde se pot citi stiri din lumea filmului (movienews.ro, badreview.ro, allentto.com, cinemarx.ro) nu numai cinesmecheria.ro care din 10 articole, 9 sunt doar traduse de afara (si chiar si acolo sunt greseli mai mereu).
MikkaelWolfganger pe 14 aprilie 2014 08:28
badreview.ro,asta e groaznic.Nu stiu cine face stirile pe acolo, dar sunt scrise la modul:bai noua ni s-a pus pata pe X-ulescu, hai sa ii dam nitel la gioale in sistem maidan, ca poate, poate facem site-ul nostru ceva mai accesat.Bubuie si ei la chestii d-astea adolescentine, young adult, fantasy bla bla bla, plus ceva filme deja bubuite destul de altii.Problema e ca dau si in filme care joaca in alte ligi, ligi superioare, iar cand dai in astea, ceilalti baieti, cititorii(in speta eu), care mai pun mana si pe alte surse, s-ar putea sa li se puna pata pe site-ul respectiv.
Skynet.Zbenga pe 13 aprilie 2014 06:13
Despre Universul Marvel putem spune ca este o mega-franciza, nu una obisnuita
patriciu_onute pe 13 aprilie 2014 12:35
Unde este seria Fast and Furious?
cosmin742000 pe 13 aprilie 2014 13:03
IN concluzie cu o exceptie care poate fi numita film (Star Wars 1 , 2 si 3) restul sunt " filme "de consum usoare spre foarte usoare., la care te duci fara creier pentru ca nu ai nevoie de el :)
ddman pe 13 aprilie 2014 13:34
Sa nu exageram. Cred ca multi la Matrix au fost bulversati la inceput si nu prea intelegeau ce se intampla exact in film.
Skynet.Zbenga pe 15 aprilie 2014 01:11
:))
AlineziaBumfi pe 14 aprilie 2014 10:05
Am observat o greseala pe care ceilalti nu au sesizat-o. Avatar nu este o trilogie. Va avea 4 filme.
Sa mai asteptam 2-3 ani si o sa vedeti ce schimbari se vor produce in top dupa ce se va termina seria Jocurile Foamei.

cristi23 pe 14 aprilie 2014 11:31
nu stiu daca e chiar corect modul de a face clasamentul.......e adevarat ca iron man, captain america thor si avengers apartin marvel.........dar fiecare personaj are o lume proprie......propriul univers cinematografic.....cel mai corect cred ca ar trebui sa fie separate........in cazul asta de exemplu pentru cei de la dc comics ar trebui sa se adune toate filmele cu batman,superman, man of steel wonder woman, the swamp thing si tot asa???.........fiecare cu filmul sau si propria serie.........deja se ajunge la un mix mult prea mare si ...........lacom...........dar filmele sunt foarte bune si abia astept urmatoarele titluri......
Skynet.Zbenga pe 15 aprilie 2014 01:13
Asta e si parerea mea. Cei de la Marvel au un mare avantaj pentru ca au un mega-univers si vor face 1000000 de filme.
LupescuDamian pe 14 aprilie 2014 17:18
Stiu ca nu are nicio treaba ceea ce voi intreba eu cu acest articol.. dar stie cineva cand va aparea o continuare la " I am number four " ?
alex_il_fenomeno pe 3 octombrie 2014 22:49
Harry Potter este pe primul loc pentru ca in principiu a avut cele mai multe filme din franciza...Dar sunt si spectaculoase, ce e drept.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells