Răscolitorul Timbuktu, din 12 iunie în cinematografe

de Cinemagia în 27 Mai 2015
Timbuktu este construit cu o emoţie impresionantă, ce balansează între speranţă şi disperare. Este un film care are un răsunt puternic în prestigioase publicaţii atât din America, cât şi din Europa

Din 12 iunie, Timbuku va aduce pe marile ecrane de cinema o poveste ce ne va tăia răsuflarea. Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin al anului şi câştigător a 7 premii César Awards şi 2 premii în cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu prezintă realitatea unui loc din regiunea Africii, în cea mai pură formă.

„Solar, evocator, a întrecut toate aşteptările” (publicația Le Monde)

Filmul este regizat de Abderrahmane Sissako, unul dintre cei mai influenți regizori din Africa. Filmografia sa a uluit audienţele de pretutindeni cu adevăruri la care noi nu avem acces decât prin mass media. Cine poate să arate mai bine portretul unei regiuni, decât cineva care a locuit şi a copilărit acolo?

Timbuktu - o vizită frumoasă într-o regiune de război religios

Cuvântul „Timbuktu” este sinonimul unui loc îndepărtat, imaginar şi exotic. Dar, Timbuktu este un oraş real din Mali, în Africa de Vest. Nu departe de acesta, o familie trăiește într-o deplină armonie în dunele din deșert.  În oraș, oamenii suferă, neputincioși,din cauza regimului impus de  fundamentalismul islamic. Muzica, râsul, țigările, chiar și fotbalul sunt interzise. 

„Uimitor, puternic şi transcendental” (publicația The Wall Street Journal)...

Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stăpânește Timbuktu, până la un moment dat când destinul lor se schimbă subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților străini. Schimbarea se produce în momentul în care este ucis animalul preferat al familiei, o vacă pe nume GPS – un simbol adecvat al unei ţări care şi-a pierdut calea.

De ce fundamentalismul islamic este o bufonerie?

În viziunea regizorală, invadatorii jihadişti nu sunt doar opresori, ci şi nişte bufoni. Ei interzic fotbalul, dar sunt obsedaţi de el; interzic fumatul, dar fumează pe ascuns. Pedepsesc cu moartea adulterul, dar tânjesc după nevestele altora. Personajul negativ este şi el om, are dorinţe, vicii şi slăbiciuni.

„ A portretiza un jihadist ca fiind un simplu << bad guy >>, care nu are nimic în comun cu mine, nu ar fi conform cu realitatea. De asemenea, el poate reprezenta şi altceva, spre exemplu, un împătimit al fotbalului” , spune regizorul. Sissako este un maestru al oximoroanelor şi al vizualului. Arată frumuseţa locurilor şi a oamenilor precum un pictor, dar în paralel sunt înfăţişate lucruri dure. Muzica din film face ca trupul să vibreze, dar o opreşte brusc. Totul este atât de colorat, pe când povestea te şochează. În pofida subiectului abordat, Sissako arată că fericirea este ca şi apa. Se strecoară până în cele mai terifiante situaţii.

Timbuktu este construit cu o emoţie impresionantă, ce balansează între speranţă şi disperare. Este un film care are un răsunt puternic în prestigioase publicaţii atât din America, cât şi din Europa. Numai în Franţa, filmul a adunat peste 1 milion de spectatori. 

Unde putem vedea filmul?

Din 12 iunie, filmul poate fi vizionat şi în România, pe marile ecrane. În București la Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex,  din 19 iunie la Cinema Studio, Pitești la Cinema Trivale, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Tîrgu Mureș la Cinema Arta, în Botoșani la Cine Grand,  în Constanța și Brașov la Cityplex.

Exploreaza subiecte similare:

Timbuktu

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 27 mai 2015 12:01
vazut , bun film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells