Proiecţie diseară: Only God Forgives, psihedelic

de Gloria Sauciuc în 27 Oct 2013
Filmul va fi proiectat seara aceasta la cinema Studio, de la ora 20.30, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest

Sentenţios, căutat, preţios, Only God Forgives aducea la Cannes în luna mai a acestui an primul justiţiar de anul acesta: poliţistul misterios Chang (Vithaya Pansringam), un fel de One Eye din Valhalla Rising sau şoferul din Drive. Ryan Gosling joacă de data aceasta rolul unui escroc, pe nume Julian, care ajunge în Bangkok pentru trafic de droguri şi care are o confruntare cu Vithaya Pansrigram. Filmul va fi proiectat seara aceasta la cinema Studio, de la ora 20.30, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Regizorul Nicolas Winding Refn îşi joacă toate cărţile pe atmosferă şi scene şocante, povestea e schematică şi – pe alocuri – puţin credibilă. Tonul este meditativ, acţiunea sacadată de un montaj brutal, personajele vorbesc puţin, iar când o fac au o anumită gravitate (mai ales Kristin Scott Thomas). Spaţiul creat de Winding Refn este preponderant oniric. Filmul va fi adus în România de către distribuitorul Independenţa Film.

Justiţiatul lui Winding Refn este Vithaya Pansringam, luptător de kendo în viaţa reală, în vârstă de 54 de ani. Personajul său pare a fi legea însăşi, într-un Bangkok filmat preponderant pe timp de noapte. Chang pedepseşte cu katana sa infractorii (katana pe care o scoate fără să se grăbească, parcă în relanti, cu graţia unui dansator). Are chip, are metodă, ştim că e poliţist, dar nimic mai mult. E prezenţa enigmatică a filmului; vizibil, şi totuşi de nepătruns.

Fascinant într-o oarecare măsură, Only God Forgives are o formă hipnotică, dar rămâne abscons în intenţii şi sens.

Filmat în cartierul Chinatown din Bangkok, Thailanda, Only God Forgives marchează a doua colaborare dintre Nicolas Winding Refn şi Ryan Gosling. Refn scrie în prezent scenariul pentru următorul său film, I Walk With The Dead, co-produs cu Wild Bunch şi Gaumont, şi îşi îndreptă atenţia spre televiziune pentru a produce Barbarella.

Nicolas Winding Refn s-a născut în 1970, în Copenhaga, Danemarca, şi este renumit pentru stilul său inovator, modern şi radical. La vârsta de doar 24 de ani, el a scris şi a regizat Pusher (1996), un film extrem de violent şi fără compromisuri. Filmul a devenit cult şi i-a adus instantaneu aprecierea criticilor internaţionali. Refn a scris, a regizat şi a produs Pusher II (2004) şi Pusher III (2005), ca urmare a creşterii notorietăţii de cult a primului său film. Celelalte filme ale lui s-au bucurat mereu de sprijinul marilor festivalurilor internaţionale: Bleeder şi Valhalla Rising au fost proiectate la Veneţia în 1999 şi, respectiv, în 2009, în timp ce Fear X/Obsesia şi Bronson au fost proiectate la Sundance în 2003 şi 2009. Drive este, până în prezent, filmul lui Refn cu cel mai mare succes comercial. A avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2011, unde a câştigat premiul pentru Cel mai bun regizor şi a concurat pentru Palme d’Or.

În caietul de presă pus la dispoziţia jurnaliştilor, Nicolas Winding Refn notează: „Conceptul original al filmului Only God Forgives a fost să fac un film despre un om care vrea să lupte cu Dumnezeu. Pornind de la acest concept, am dezvoltat prin adăugarea unui personaj care crede că este Dumnezeu (Chang), în mod evident, antagonist, cu protagonistul un gangster (Julian) în căutarea unei religii în care să creadă. Într-un fel, Only God Forgives este o cumulare a tuturor filmelor pe care le-am făcut până acum".

Despre Kristin Scott Thomas în Only God Forgives, regizorul a notat în acelaşi caiet de presă: „Suntem atât de obişnuiţi să vedem crima şi violenţa ca fiind activitatea unor personaje masculine, încât noţiunea însăşi de a vedea o femeie întruchipând răul absolut – şi mamă pe deasupra – a făcut scrisul distractiv. Am avut-o Kristin în vedere pentru rolul mamei lui Julian încă de la început. Ne-am întâlnit la Paris şi m-am gândit că ar fi foarte interesant să fac o combinaţie între Lady Macbeth şi Donatella Versace...".

Coloana sonoră

Coloana sonoră a fost înmânată pe un DVD numai jurnaliştilor participaţi la interviurile cu Nicolas Winding şi Kristin Scott Thomas, muzica fiind unul dintre elementele care „bântuie" spectatorul şi după proiecţie. Menţionez acest lucru pentru că informaţiile despre muzică din caietul de presă mi-au atras în mod deosebit atenţia. Pe coloana sonoră auzim Cristal Baschet în interpretarea lui Cliff Martinez.

Cristal Baschet (instrument muzical – n. tr.) arată ca un metalofon mare, având ataşate lacrimi sculptate din metal. A fost construit de artiştii francezi creatori de instrumente Bernard şi François Baschet în 1952. Acesta creează „un sentiment unic de melancolie şi presimţire rea", spune Cliff Martinez, fost membru al trupei Red Hot Chili Peppers, care a lucrat cu Nicolas Winding Refn la coloanele sonore ale filmelor Drive 2011) şi Only God Forgives. Ambele partituri se bazează pe Cristal Baschet, pe care Martinez l-a văzut prima dată la MoMA în New York, când avea 10 ani.

Martinez l-a folosit cu moderaţie în filmul Solarisremake făcut de Steven Soderbergh în 2002, şi preponderant în Drive. „A existat iniţial puţin scepticism. Aceasta până când l-am folosit pentru marele final din parcare şi m-am convins. Am fost uimit când am văzut cât de bine mergea piesa concepută pentru un moment romantic într-o scenă în care doi tipi se înjunghie reciproc", spune Martinez.

Martinez a fost nominalizat la un premiu Grammy (pentru Trafic), la un premiu César (pentru À l'origine/La începuturi al lui Xavier Giannoli) şi la la Broadcast Film Critics Award (pentru Drive/Cursa).

Partiturile sale tind să fie puternice şi rare, folosind o paletă de tonuri moderne pentru a acoperi fundalul unor filme care sunt adesea poveşti psihologice întunecate, precum Pump Up the Volume/Dă mai tare! (1990), Limey/Engelzul (1999), Wonderland/Crimele din Wonderland (2003), Wicker Park/Cărări întortocheate (2004) şi Cursa/Drive (2011). Martinez a fost de curând menbru al juriului la ediţia din 2012 a Festivalului de Film Sundance. Printre cele mai recente lucrări se numără cele pentru filmele The Company You Keep/Spune-mi cu cine te însoţeşti - al lui Robert Redford , Arbitrage al lui Nicholas Jarecki şi Spring Breakers/ Vacanţa de primăvară, al lui Harmony Korine (coloană sonoră compusă în colaborare cu Skrillex).

Exploreaza subiecte similare:

Only God Forgives

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 28 octombrie 2013 11:44
Un film care trebuie vizionat de mai multe ori pt a intelege toata simbolistica si scenele ascunse
Bayard pe 28 octombrie 2013 14:03
Nu asta e filmul care a fost huiduit la Cannes? :)
Liviu- pe 28 octombrie 2013 14:58
Cate filme mari n-au fost huiduite pana acum la Cannes... Nu ca asta ar fi un film mare, nu intru in discutia asta.
MikkaelWolfganger pe 28 octombrie 2013 20:10
Nu stiu daca va fi mai apreciat cu trecerea anilor, dar cred si eu ca va deveni un film cult.Am inteles ca deja are ceva grupuri de fani gata sa ii apere oricand interesele.Voi incerca sa il vad si eu zilele astea, daca ma lasa timpul, dar tare am senzatia cu nu voi pricepe nimicuta din el.
Tyson_Kyd pe 28 octombrie 2013 18:18
Mi-a starnit interesul .
alex_il_fenomeno pe 13 decembrie 2013 20:29
L-am urmarit, chiar este special, desi doar o categorie cred ca il poate aprecia la maxim.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells