Predicţii Oscar 2014: categoria „Film străin”

de Gloria Sauciuc în 26 Sep 2013
Peste 50 de ţări şi-au desemnat deja filmele care să le reprezinte. România, pe locul 8 în unele clasamente

Lista de competitori pentru cea de-a 86-a ediţie a Oscarurilor pentru Cel mai bun film străin a început, încetul cu încetul, să se contureze, pe măsură ce peste 50 de ţări şi-au desemnat deja filmele care să le reprezinte (anul trecut a fost numărul record, cu 71 de ţări care au trimis producţii naţionale în preselecţie, aşa că aşteptăm şi anul acesta încă 20 de ţări).

Nouă finalişti dintre cele câteva zeci de propuneri se vor afla pe lista scurtă de la jumătatea lui ianuarie. Cei cinci finalişti vor fi anunţaţi pe 16 ianuarie 2014, categoria aceasta fiind cunoscută drept una care pune mari probleme amatorilor de pronosticuri.

Printre candidaţii cu şanse bune sunt Arabia Saudită, cu Wadjda (regizoarea filmului este şi prima regizor-femeie din Arabia Saudită), Canada (cu Gabrielle, câştigător la Locarno şi care ar putea să aducă cea de-a patra nominalizare a Canadei), Chile (cu Gloria, filmul favorit de la Berlinală), Japonia (cu un candidat controversat, The Great Passage, care a luat locul favoritului - câştigator la Cannes: Like Father, Like Son), Belgia (The Broken Circle Breakdown, al lui Felix van Groeningen), Hong Kong (The Grandmaster, Wong Kar-Wai, pe ecranele din România) şi Franţa, cu Renoir, de Gilles Bourdos (după ce Abdellatif Kechiche, câştigător al Palme d'Or-ului anul acesta, a ratat selecţionarea cu Blue is the Warmest Color).

Primele predicţii pentru categoria „Cel mai bun film străin”, făcute de publicaţia Indie Wire pun România pe locul 8 cu Poziţia copilului.

Să vedem clasamentul integral, până la această oră:

1. Arabia Saudită - Wadjda, regia Haifaa al-Mansour (limba arabă).

O tânără saudită cu spirit întreprinzător se hotărăşte să participe la concursul de recitat din Coran de la şcoala ei, cu scopul de a strânge banii care îi trebuie pentru a cumpăra bicicleta verde pe care şi-o doreşte.

2. Chile - Gloria, regia Sebastian Lelio (spaniolă).

Plasată în Santiago, este povestea Gloriei, o femeie trecută de prima tinereţe dar cu un spirit liber, prinsă în realitatea unei iubiri furtunoase cu un ofiţer de marină, în vârstă, pe care îl întâlneşte într-un local.

3. Italia - La grande bellezza, regia Paolo Sorrentino (italiană)

Filmul prezintă povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (Toni Servillo), care rememorează tinereţea lui plină cândva de pasiuni, atunci când priveşte oraşul Roma ca un melanj de figuri politice, artişti, femei din înalta societate, intelectuali, chiar şi delincvenţi.

4. Canada - Gabrielle, regia Louise Archambault (franceză).

Gabrielle este o tânără bolnavă de sindromul Williams, dar cu o poftă de viaţă nebună şi cu un talent muzical excepţional. De când l-a întâlnit pe Martin, iubitul ei, la un centru de arte unde ambii cântă în cor, cei doi sunt de nedespărţit. Totuşi, pentru că ei doi sunt din categoria oamenilor „altfel”, familiile lor se tem de faptul că cei doi au o relaţie. Pe măsură ce un important festival de muzică se apropie, Gabrielle face tot ce îi stă în putere să fie independentă. Însă, oricât de hotărâtă ar fi ea, Gabrielle se va lovi mereu de prejudecăţile restului lumii, ca şi de propriile ei limite, în lupta pentru a căpăta iubire.

5. Australia - The Rocket, regia Kim Mordaunt

Un băiat este considerat piaza-rea a tuturor celor din jur, dar tot el este cel care îşi conduce familia şi pe alţi doi prieteni de-a lungul şi de-a latul Laosului pentru a-şi găsi un nou cămin. După o călătorie plină de necazuri printr-o ţară marcată de război, el va dovedi că nu e un ghinionist construind o uriaşă rachetă artizanală cu care participă în cel mai periculos şi palpitant concurs: Festivalul Rachetelor.

6. Belgia - The Broken Circle Breakdown, regia Felix van Groeningen (flamandă).

Elise şi Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deşi sunt diferiţi. El vorbeşte, ea îl ascultă. El e un ateu romantic, ea este credincioasă şi pragmatică. Însă, atunci când fiica lor se îmbolnăveşte grav, iubirea lor va fi pusă la încercare.

7. Germania - Two Lives, regia Georg Maas (limba germană)

8. România - Poziţia copilului, regia Calin Peter Netzer (română)

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

9. Hong Kong - The Grandmaster, regia Wong Kar-wai (limbile cantoneză, mandarină)

The Grandmaster spune povestea lui Ip Man, marele maestru de arte marţiale, un personaj care a trăit în China între 1893 şi 1972 sub numele de Yip Kai-man şi a fost antrenorul celebrului Bruce Lee.

10. Franţa - Renoir, regia Gilles Bourdos (franceză).

Riviera Franceză, vara lui 1915, în timpul Primului război mondial. Jean Renoir, fiul faimosului pictor impresionist Pierre-Auguste Renoir, se întoarce acasă în convalescenţă după rănile de pe front. Alături de el este Andree, o tânără care farmecă, întinereşte şi inspiră atât pe fiu cât şi pe tată.

Iată lista integrală a filmelor străine înscrise până acum în cursa pentru Oscar:
Afghanistan, Wajma - An Afghan Love Story (regia: Barmak Akram)
Australia, The Rocket (regia: Kim Mordaunt)
Austria, The Wall (regia: Julian Pölsler)
Bulgaria, The Colour of the Chameleon (regia: Emil Hristov)
Chile, Gloria (regia: Sebastián Lelio)
Croaţia, Halima's Path (regia: Arsen Anton Ostojić)
Republica Dominicană, Who's the Boss? (regia: Ronni Castillo)
Finlanda, Disciple (regia: Ulrika Bengts)
Franţa, Renoir (regia: Gilles Bourdos)
Georgia, In Bloom (regizori Nana Ekvtimishvili, Simon Groß)
Germania, Two Lives (regia: Georg Maas)
Grecia, Boy Eating the Bird's Food (regia: Ektoras Lygizos)
Ungaria, The Notebook (regia: János Szász)
Japonia, The Great Passage (regia: Yuya Ishii)
Letonia, Mother I Love You (regia: Jānis Nords)
Luxemburg, Blind Spot (regia: Christophe Wagner)
Mexic, Heli (regia: Amat Escalante)
Muntenegru, Bad Destiny (regia: Draško Đurović)
Maroc, God's Horses (regia: Nabil Ayouch)
Nepal, Soongava: Dance of the Orchids (regia: Subarna Thapa)
Olanda, Borgman (regia: Alex van Warmerdam)
Noua Zeelandă, White Lies (regia: Dana Rotberg)
Pakistan, Zinda Bhaag (regizori Meenu Gaur, Farjad Nabi)
Filipine, Transit (regia: Hannah Espia)
Polonia, Walesa (regia: Andrzej Wajda)
Portugalia, Lines of Wellington (regia: Valeria Sarmiento)
România, Poziţia copilului (regia: Călin Peter Netzer)
Arabia Saudită, Wadjda (regia: Haifaa al-Mansour)
Serbia, Circles (regia: Srdan Golubovic)
Singapore, Ilo Ilo (regia: Anthony Chen)
Coreea de Sud, Juvenile Offender (regia: Kang Yi-kwan)
Suedia, Eat Sleep Die (regia: Gabriela Pichler)
Taiwan, Soul (regia: Chung Mong-Hong)
Turcia, The Butterfly's Dream (regia: Yılmaz Erdoğan)
Ucraina, Paradjanov (regizori Serge Avedikian, Olena Fetisova)
Venezuela, Breach in the Silence (regizori Luis şi Andrés Rodríguez)

Exploreaza subiecte similare:

Wadjda, Gabrielle, Gloria, Fune wo amu, Like Father Like Son, The Broken Circle Breakdown, The Grandmaster, Renoir, Blue Is the Warmest Colour, Poziţia copilului, The Rocket, Zwei Leben, Wajma, Die Wand, The Color of the Chameleon, Halima's Path, ¿Quien manda?, Lärjungen, In Bloom, To agori troei to fagito tou pouliou, A nagy füzet, Mammu es Tevi milu, Doudege wénkel, Heli, As pik, Soongava, Borgman, White Lies, Zinda Bhaag, Transit, Walesa, Linhas de Wellington, Krugovi, Ilo Ilo, Beom-joe-so-nyeon, Äta sova dö, The Butterfly's Dream, La grande bellezza, oscar 2014

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyson_Kyd pe 26 septembrie 2013 10:26
Super !
wildinthecountry pe 26 septembrie 2013 10:39
Doar 3 filme am vazut din aceasta lista: wadjda , gloria si pozitia copilului
Preferatul meu ramane Gloria

Tyybi1 pe 26 septembrie 2013 13:50
Ar fi excelent pentru Romania daca ar merge Oscarul pentru Pozitia Copilului !
Maryanf25 pe 26 septembrie 2013 15:01
Ar fi excelent si daca ar primi o nominalizare :))
cosmin742000 pe 26 septembrie 2013 15:47
Curios ca Wadja , preferatul meu( am vazut doar 2 )din lista) e in pole position .Ma indoiesc ca americanii vor intelege ceva din filmul asta . Trebuie sa fie altceva la mijloc : Nu ar fi exclus sa fie faptul ca e primul film facut in Arabia Saudita si regizat de o femeie .Plus ca povestea nasterii acestui film poate fi ea insasi subiect de film . Wadjda a luat premiul de popularitate la TIFF (un festival muuuuuuuult peste Oscar dpdv al selectiei).in fata unui public cunoscator insa .
wildinthecountry pe 26 septembrie 2013 18:44
Batalia se va da intre wadjda si gloria
alex_il_fenomeno pe 27 octombrie 2013 15:12
Locul 8? Inseamna ca tot nu vom ajunge in Gala Finala...Bine, poate vor fi si surprize. Placute.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells