Petiție pentru construirea unui complex de cinematografe de artă și consolidarea urgentă a sălilor cu risc seismic

de Cinemagia în 21 Nov 2015
Inițiativa a fost lansată în contextual promulgării noii legi promulgate

Asociația Culturală Metropolis invită organizații neguvernamentale cu activitate în domeniul cultural să se alăture solicitării adresate administrației locale și Ministerului Culturii de a lua în considerare nevoia urgentă:

De consolidare a clădirilor și sălilor de cinematograf cu risc seismic ridicat și construirea unui complex cu cel puțin trei săli de cinema de artă, în București, pentru buna organizare viitoare a festivalurilor de film, și pentru distribuția și programarea filmelor de artă, filmelor românești și europene;

De a le cosidera prioritate culturală.

Cetățenii care doresc să se alăture inițiativei sunt invitați să semneze o petiție online:

http://www.petitieonline.com/cinematografele_de_art_din_bucureti_prioritate_cultural

Inițiativa a fost lansată în contextual promulgării noii legi care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale, precum magazine, săli de spectacole şi structure turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor.

Textul petiției online este următorul:

„Cele mai importante cinematografe de artă din București se vor închide, ca urmare a noii legi care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structure turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor. Această lege vizează Cinema Pro, Cinema Studio, Cinema Patria, care sunt cele mai mari și modern săli de cinema din capitală, spații unde se desfășoară festivalurile de film și unde se programează filme românești și europene. Solicităm consolidarea urgentă a acestor clădiri și construirea unui complex cu cel puțin trei săli de cinema de artă, în București, pentru buna organizare viitoare a festivalurilor de film, și pentru distribuția și programarea filmelor de artă, filmelor românești, europene. Un complex destinat festivalurilor și distribuției normale. Solicităm statului, administrației locale și Ministerului Culturii să considere această nevoie urgent ca prioritate culturală.

Aproape toate cinematografele din București și din țară unde există condiții optime de proiecție a filmelor se află în mall-uri, iar acolo, filmele de artă care intră în rețeaua de distribuție națională sunt programate la ore nepotrivite, pentru a lăsa „prime time” blockbusterelor americane, iar din acest motiv, în principal, aceste filme care ajung la Cannes, Berlin și la alte festivaluri importante, rezistă foarte puțin timp în multiplexurile din mall-uri. De asemenea, acestea se află departe de central Bucureștiului, iar oamenii caută un anumit tip de produs în mall, spațiu dedicate cumpărăturilor, și nu culturii.

Educația cinematografică potrivită este extrem de importantă, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. În ultimii ani, s-au organizat festivaluri de film necesare și de success și avem nevoie de spații unde să le putem organiza în continuare. 

La Festivalul de Film pentru CopiiKINOdiseea, au participat anul trecut 15 000 de personae doar la București, care au urmărit filme non-comerciale, educative, cu teme sociale, necesare pentru o alfabetizare și educație media potrivită pentru publicul tânăr. Este doar unul dintre festivalurile bucureștene care are nevoie să existe în continuare, iar efortul de a organiza un festival este uriaș iar aceste săli mici care vor mai rămâne optime ca locații de festival, cel puțin până la o reexpertizare a lor, sunt neîncăpătoare pentru public. 

Toate capitalele europene dispun de multiplexuri, de săli mici și cochete pentru filme de artă. Ne dorim ca Bucureștiul să fie capital europeană a culturii și suntem numeroase asociații, instituții și centre culturale, care organizăm evenimente de succes, pentru publicul cinefil și larg. Fără o infrastructură cultural adecvată, însă, această miză nu va putea fi atinsă, iar efortul considerabil din ultimii ani, de a poziționa Bucureștiul pe o hartă a culturii și de a oferi publicului alternative culturale necesare, va fi fost în zadar. Nu există un spațiu dedicate cinematografiei autohtone și europene, care să întâmpine cererea mare a unui oraș cu peste 2 milioane de locuitori. Solicităm urgent consolidare a sălilor de cinematograf și construirea unui complex cu mai multe săli de cinema de artă. Acest nou complex este important de asemenea pentru premierele filmelor românești și pentru distribuția filmului autohton. O singură sală nu poate face față condițiilor de distribuție de astăzi, din acest motiv este nevoie de minim 3 săli pentru a rentabiliza distribuția de film de artă și a încuraja astfel industriile de film autohtonă și europeană. Acest spațiu poate fi privit ca un centru cultural”.

Petiție este semnată și susținută până acum de:

Festivalul Internațional de Film pentru CopiiKINOdiseea

One World Romania

Les Films de Cannes a Bucarest

Next International Film Festival

TIFF

Anim’est

Ada Solomon

Cristian Mungiu

Alecu Solomon

Tudor Giurgiu

Corneliu Porumboiu

CătălinMitulescu

AncaPuiu

Daniel Mitulescu

Irina Margareta Nistor

Mihai Mitrică

Ligia Keșișian Mitulescu

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 22 noiembrie 2015 10:42
Ar fi bine daca s-ar construi cateva cinematografe in care sa ruleze filme de arta.Ar fi bine sa aiba si cine sa frecenteze astfel de cinematografe (eu stiu o singura persoana din Bucuresti care merge la filme de arta si de fiecare data e nevoita sa plateasca 4 bilete ca sa ruleze filmul).Asta e adevarul , am ajuns un popor grobian care prefera sa se " buluceeasca" la mizerii ca Spectre .
cosmin742000 pe 22 noiembrie 2015 22:38
La articolul asta vad ca nu mai comenteaza nimeni . Era de asteptat de altfel.
SERGIULICA2005 pe 28 noiembrie 2015 00:29
Ne "educa" ei (aia mai mari), asa cum le convine lor, cu produse de duzina. Noua ne ramane sa tacem si sa inghitim in continuare. Din moment ce majoritatea dicteaza si norodul cere strehaia si F & F 7, nu prea stiu cine sa se impotriveasca. Sa stam linistiti in continuare.
cosmin742000 pe 2 decembrie 2015 17:41
da ar fi o idee , numai ca eu nu pot sta linistit , sunt alergic la prostie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells