Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

de Ştefan Dobroiu în 5 Iun 2024
Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

ACTUALIZARE: La două zile după premiera serialului în SUA, a fost activat rating-ul Imdb. Acesta este 5.4, din 7.700 de voturi exprimate. În acelaşi timp, procentul de cronici pozitive de pe RottenTomatoes a crescut la 93% din 94 de cronici, iar reacţiile pozitive ale spectatorilor au scăzut la 35%, după cel puţin o mie de voturi exprimate.

Cinemagia a publicat încă de vinerea trecută cronica noului serial Star Wars, The Acolyte, după vizionarea a două episoade în cadrul unui eveniment organizat de Disney+. Scriam în cronică faptul că nimic din aceste episoade nu mă face să revin la serialul creat de Leslye Headland, dar criticii americani au avut acces la patru episoade şi unele cronici atenţionează că povestea ia cu adevârat avânt abia de la episodul trei. Pentru echilibru, iată câteva dintre reacţiile de peste ocean la noul serial lăudat şi pentru faptul că spectatorii nu au nevoie să revadă cine ştie ce film Star Wars pentru a-l înţelege şi aprecia.

Pentru context, citeşte şi această analiză a dedesubturilor rating-urilor de pe RottenTomatoes.

În acest moment, coeficientul de cronici pozitive de pe RottenTomatoes este de 88% din 68 de cronici. San Francisco Chronicle scrie că "variatele mecanisme ale scenariului au nevoie de un episod şi jumătate pentru a căpăta avânt, dar, o dată ce acest lucru se întâmplă, The Acolyte devine mult mai interesant". În acelaşi timp, The NewsHerald scrie că "la sfârşitul celui de-al patrulea episod - moment când au fost epuizate absolut toate scenele-cheie din trailere - spectatorul nu poate simţi decât curiozitate în ceea ce priveşte continuarea poveştii".

Deadline Hollywood este de părere că "[Leslye] Headland reuşeşte ceea ce seria Star Wars făcea la început: să exploreze noi elemente dintr-un univers captivant". Salon descrie serialul drept "ritmat, bine condus şi plin de acţiune". "Îşi cunoaşte bine publicul-ţintă şi ştie să exploateze punctele tari şi slabe ale fanilor", continuă publicaţia. Variety este de părere că serialul "îşi permite să ajusteze mitologia Star Wars şi cultivă [în spectatori] fix aceeaşi curiozitate de care dă dovadă privind propriul univers".

Cronica USA Today este mult mai puţin generoasă: "Plin de chestii ilogice, dialoguri siropoase şi răsturnări de situaţie lipsite de sens, The Acolyte pare la nivel cu cele mai dezamăgitoare elemente ale trilogiei prequel, pe care mulţi dintre fani iubesc să o urască, chiar şi la 25 de ani de la lansare".

Trebuie spus şi faptul că criticii par mult mai entuziasmaţi de serial decât publicul. Este neclar în acest moment dacă The Acolyte a căzut victima "teroriştilor rating-urilor", aşa cum s-a întâmplat cu ecranizarea live action Mica sirenă (detalii aici). Cert este că pe Rottingtomatoes reacţiile criticilor sunt 88% pozitive, în timp ce coeficientul utilizatorilor obişnuiţi este doar de 49% şi ar putea scădea vertiginos: în cursul scrierii acestui articol a scăzut la 48%...

În ceea ce priveşte Imdb, este bizar faptul că în acest moment la pagina filmului nu se poate vedea un rating general (vezi foto mai jos), deşi serialul s-a lansat în SUA ieri, cu o zi înaintea premierei din România. În ceea ce priveşte comentariile şi review-urile, lucrurile sunt şi mai derutante: 19 din cele 58 de reacţii au rating-ul 1 din 10 şi mai mult de jumătate din reacţii au un rating mai mic de 4. În acelaşi timp, există 11 reacţii cu rating de 9 şi 10.

Ce să înţelegem de aici? O polarizare atât de puternică a reacţiilor practic nu oferă nicio informaţie publicului larg. Pentru a se descurca în acest hăţiş de opinii contradictorii, cel mai bun lucru pe care îl poate face un spectator este să îşi formeze singur propria părere uitându-se la serial sau, în lipsă de timp şi din nevoia de prioritizare a titlurilor disponibile, să asculte opinia unui specialist sau a unei cunoştinţe în care ştie deja că poate avea încredere.

Exploreaza subiecte similare:

The Acolyte

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 5 iunie 2024 18:34
crede ca toti colaboratorii lui harvey weinstein, adica Leslye Headland si altii, si-au luat cancel in sua. dar se pare ca femeile nu au parte de acelasi tratament.

sunt curios daca "criticii" de film ar fi apreciat la fel de mult filmul daca aveau producatori si regizori barbati, iar majoritatea personajelor erau barbati.

ishmael pe 5 iunie 2024 19:11
mi se pare total aiurea sa dai o nota sub 4 pentru un film. pana si la scoala, notele sub 4 erau pentru copiat, suflat, nu pentru nestiinta materiei. deja cronicile devin polarizate si intr-o directie care indica reaua-vointa fata de un film. nu iti place de o actrita sau un actor - pac 2, nu iti place ca nu s-au adaptat corect 3 pagini dintr-o carte - pac 1, si tot asa.
sebybog pe 6 iunie 2024 05:29
Dar și reciproca e valabilă și la fel de aiurea. Iți place actorul, pac un 10, chiar dacă prestația e execrabilă, ți-au plăcut efectele speciale, deși scenariul e zero barat, 10 samd. Până la urmă, discutăm despre gusturi. Cum am citit „plin de chestii ilogice și răsturnări de situații lipsite de sens” mi-am dat seama că nu voi pierde timpul cu acest serial.
Phantom_sub pe 8 iunie 2024 08:50
Mie unul mi-a plăcut trilogia sequel, cu excepţia The Last Jedi. Mi-a plăcut şi Ahsoka. The Acolyte nu e pentru mine.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells