Overlord - război mondial și zombi

de Gloria Sauciuc în 9 Nov 2018
Numele filmului trimite la Debarcarea din Normandia - operaţiunea „Overlord”

Genul filmelor cu zombi plasat în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial nu ne este străin, şi ne gândim la producția Dead Snow din 2009 dar şi la alte filme horror, toate cu acţiunea plasată în timpul războiului. Meritul acestui amestec de genuri este că reuşeşte să combine un gen de oroare (cea a războiului), ori suspansul care precede confruntările militare, cu horror-ul tradiţional (fie că e vorba de zombi, de fantome sau de vampiri).

Caracterul criminal al Holocaustului şi cruzimea trupelor SS îşi găsesc corespondentul în caracterul inuman al zombilor, ceea ce are sens. Numele filmului trimite la Debarcarea din Normandia - operaţiunea „Overlord”, un eveniment istoric sângeros (deşi în alt fel), pe care eroii filmului trebuie să o pregătească în spatele liniilor inamice.

Caracterul criminal al Holocaustului şi cruzimea trupelor SS îşi găsesc corespondentul în caracterul inuman al zombilor...

De data aceasta, zombie sunt doar în parte adversarii: în rest este o poveste destul de convenţională despre eroi în spatele frontului (americani, nici nu se putea altfel), din acelaşi gen ca cele cu care au crescut generaţii după generaţii de băieţi după cel de-Al Doilea Război Mondial, şi din acelaşi gen de filme în care americanii (buni) îi bat pe germani (răi).

Filmul nu are un erou propriu-zis, ci este „echipa de cinci oameni” ca la carte: liderul intransigent, omul sensibil şi pacifist (în film este şi de culoare), personajul slab, cinicul, şi personajul feminin. Unii chiar vor supravieţui aventurii lor.

Filmul are din plin scene de suspans, însă nu l-am considera un horror standard: elementele horror există şi fac trimitere la scene de groază din picturile lui Goya, însă acţiunea şi momentele cheie îl plasează mai mult în zona filmelor de război. Începutul şi sfârşitul vorbesc despre asta.

Ceea ce face filmul să merite văzut este modul în care punctează, cu monştri desfiguraţi şi cu suspans, o secvenţă din ceva oricum oribil - războiul mondial.

Exploreaza subiecte similare:

Overlord

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells