Organul de cenzură al statului chinez începe să interzică producțiile americane

de Gloria Sauciuc în 9 Feb 2015
China, cea de-a doua piaţă de film din lume, a comandat îndepărtarea unor producţii ca Agent Carter sau Empire de pe site-urile de streaming

China va creşte în mod dramatic cenzura asupra conţinutului paginilor de web disponibile online, în cadrul unui pachet de noi reguli, majoritatea destinate blocării serialelor TV străine. Până la sfârşitul anului trecut, site-urile video online nu sufereau decât de autocenzură, însă guvernul chinez loveşte şi în pornografie, şi în violenţă, şi în tot ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării autoritatea Partidului Comunist Chinez - următorul pas fiind filmele de Hollywood. „Suntem deocamdată într-o fază incipientă", susţine una dintre sursele din domeniu la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, citată de Hollywood Reporter. „Guvernul chinez doreşte să mărească cenzura, după ce a impus restricţii la adresa serialelor TV”.

Acest lucru se petrece după ce China a comandat îndepărtarea unor producţii ca Agent Carter sau Empire de pe site-urile de streaming. China este, la nivel global, cea de-a doua piaţă de film ca volum, iar studiourile de la Hollywood au început să culeagă profituri de la vânzarea de conţinut către site-uri locale precum Youku Tudou, QIYI de la Baidu, Sohu.com şi Tencent. Însă negocierile sunt dificile, iar cenzura filmelor face situaţia şi mai complicată. „Probabil nu ar fi o problemă majoră dacă unele scene de sex sau de violenţă ar fi îndepărtate”, e de părere unul dintre principalii agenţi de vânzări americani, dar „dacă scenele încep să fie rearanjate, sau dacă vor fi alte schimbări, ar fi o problemă". De asemenea, există frica de faptul că această cenzură va face pirateria să prolifereze, şi că, în acelaşi timp, va da filmelor autohtone, care ştiu mai bine să o depăşească, un atu. „Guvernul vrea să se asigure că supraveghează tot ceea ce apare online, şi este evident că îşi va extinde supravegherea de la serialele TV la filmele de cinema", a mai spus, la Berlin, sursa THR.

Săptămâna trecută apăruseră ştiri că aceste reguli se vor extinde şi asupra programelor TV din Hong Kong. Data de 1 aprilie va fi data în care noile reguli vor intra în vigoare, noi detalii despre restricţii fiind aşteptate în săptămânile următoare. Marc Ganis, a cărui Jiaflix s-a asociat cu China Movie Channel, confirmă că SAPPRFT (denumirea oficială a organului de cenzură al statului chinez) va deveni mai activ. În septembrie, acesta a anunţat că aprobarea tuturor serialelor TV străine va deveni obligatorie înainte de publicarea în mediul video, ceea ce va duce la întârzieri de până la nouă luni pentru seriale ca Urzeala Tronurilor, The Newsroom sau Band of Brothers.

Jean Prewitt, preşedinte şi CEO pentru Independent Film & Television Alliance, susţine că dimensiunea mare a pieţei chineze de film o face „esenţială” pentru succesul industriilor independente de film şi de TV. „Deocamdată, China nu a eliminat încă barierele istorice pentru filmul de import, însă oportunităţi pentru filmul TV au existat. Orice pas în direcţia de a crea noi bariere, prin cenzură sau prin alte reglementări, aduce ameninţări serioase la adresa organismelor independente în ceea ce priveşte distribuirea filmelor. IFTA susţine intens eliminarea tuturor barierelor comerciale produse prin acţiunea cenzurii”, a mai spus Prewitt.

Alte știri din cinema

Trailer nou: vin' la Nosferatu să te gâdile cu dinţii pe piele

Bill Skarsgård, Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson şi Willem Dafoe joacă în remake-ul filmului din 1922

Inside Out 2 întrece Dune 2 în SUA şi devine cea mai populară premieră din 2024

Animaţia Pixar a avut nevoie de doar opt zile ca să-i bage lui Paul Atreides nisip în distrai

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 9 februarie 2015 09:42
Cam aspri chinezii :) insa poate e mai bine asa
Bayard pe 9 februarie 2015 12:00
Ce e socant?? Lumea uita, sau se fac ca uita ca in continuare China este o tara profund comunista. Faptul ca lucrurile nu sunt la fel de rele ca in Coreea de Nord nu schimba situatia. Toti chinezii care pleaca in strainatate sunt lasati intentionat sa plece, e in interesul Chinei, practic le deschid piete noi. Oricum divaghez, repet, de ce e socant??? Hunger Games inca nu cred ca a rulat in China si probabul nici nu o s-o mai faca.... proxy si VPN baieti :)
cosmin742000 pe 9 februarie 2015 12:26
Cum "Organului de cenzură al statului chinez începe să interzică producțiile americane"? Trecand (cu greu) peste greseala gramaticala poate le interzic pentru ca sunt prea proaste
saintmitz pe 9 februarie 2015 16:18
zgarie titlul........
Gloria pe 10 februarie 2015 11:34
corectat

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells