Orange is the New Black, sezonul 6: plusuri şi minusuri

de Ştefan Dobroiu în 31 Iul 2018
Ce se întâmplă după răzmeriţa deţinutelor terminată spectaculos în sezonul 5?

Poate că Orange Is the New Black nu este primul serial original Netflix (acest titlu îi revine lui House of Cards), dar este cel mai urmărit din bogata colecţie a gigantului media. Cel de-al şaselea sezon s-a lansat pe 27 iulie şi, după vizionarea a zece dintre cele 13 episoade ale sezonului, Cinemagia îţi prezintă meritele şi neajunsurile noilor aventuri ale lui Piper Chapman şi ale prietenelor (sau inamicelor) ei de după gratii.

Să ne amintim întâi cum s-a terminat sezonul anterior. Închisoarea Litchfield devine fundalul unei adevărate revolte a deţinutelor, iar trupe militare iau cu asalt holurile închisorii. Red (Kate Mulgrew) şi protejatele ei se ascund în "bârlogul" Friedei (Dale Soules), o piscina dezafectată, avându-l ca deţinut pe abuzivul gardian Piscatella. Când Red decide să-l elibereze, acesta sfârşeşte împuşcat de un membru al trupelor de asalt.

Evenimentele din sezonul şase le urmează îndeaproape pe cele din sezonul cinci, doar că de această dată popularele personaje se află închise în aripa de maximă securitate a închisorii. Ele suportă abuzurile şi bătăile gardienilor de aici, care vor să le pedepsească pentru moartea colegilor lor (Piscatella şi Humphrey) din sezonul anterior. Despărţite în trei grupuri, eroinele trebuie să facă faţă acuzaţiilor de organizare a răzmeriţei, care le-ar putea adăuga zece ani pedepselor, sau chiar de omor, care le-ar lăsa după gratii toată viaţa. Aflăm curând că soldaţii care l-au ucis accidental pe Piscatella vor să dea vina pe deţinute pentru moartea acestuia.

Din păcate echipa de scenarişti a serialului face doar eforturi mediocre pentru a putea oferi o poveste pe măsura celor din sezoanele anterioare. Povestea îşi păstrează principalul merit, acela de a arăta personaje cu bune şi rele făcând faţă tuturor provocărilor dintr-o închisoare în care lucrurile nu se întâmplă niciodată cum te aştepţi, dar folosirea unei multitudini de personaje noi diluează interacţiunile. Dintre nou-venite iese în evidenţă "Badison" (Amanda Fuller), aghiotanta liderei secţiunii C a închisorii, Carol (Henny Russell), aflată în război de moarte cu propria soră, Barbara (Mackenzie Phillips), lidera secţiunii D. Conflictul lor va avea largi repercusiuni asupra comunicării dintre cele două tabere, în ciuda eforturilor lui Piper (Taylor Schilling) de a aduce pacea cu ajutorul unui joc de kickball pe câmpul de lângă închisoare.

De fapt principala miză a sezonului reprezintă feţele aceleiaşi monede: păstrarea până la capăt a umanităţii sau negarea ei completă. Personaje ambigue vor fi nevoite să intre într-una sau cealaltă dintre tabere şi să ducă această luptă. Una din forţele noului sezon este Taystee (Danielle Brooks), prinsă între ciocan şi nicovală între ceea ce ştie despre moartea lui Piscatella şi faptul că avocaţii închisorii vor s-o transforme într-un ţap ispăşitor şi lider al răzmeriţei. Taystee va trebui să îşi găsească o voce suficient de puternică pentru a penetra zidurile închisorii şi a ajunge la opinia publică.

În sezoanele anterioare flashback-urile au fost folosite eficient pentru a explica anumite decizii ale personajelor sau disensiuni şi alianţe între ele. Din păcate flashblack-urile noului sezon sunt în mare parte prea puţin utile şi lungesc durata serialului fără să ofere informaţii relevante. Singurele care beneficiază eficient de acest procedeu scenaristic sunt surorile Carol şi Barbara, dar trecutul lor nu face decât să repete ceea ce prezentul lor o spune deja: că se urăsc şi s-au urât dintotdeauna din răsputeri şi că sunt gata de orice pentru a se elimina una pe cealaltă.

Fără să fie o pierdere de vreme, vizionarea sezonului şase îi va face pe unii fani ai serialului la al cărui al şaptelea sezon se lucrează deja dacă mai merită să ţină pasul cu povestea lui Piper şi a suratelor ei. O găselniţă a scenariştilor este să-i facă pe gardienii din aripa de maximă organizată să participe la un joc similar fantasy footbal, dar cu deţinute. Gardienii îşi aleg echipele şi primesc puncte dacă deţinutele lor sunt implicate în altercaţii, poveşti de dragoste sau încearcă să se sinucidă. Din pacate nici această găselniţă nu are picioare lungi şi de dezumflă cumva pe parcursul primelor zece episoade.

Exploreaza subiecte similare:

Orange Is the New Black

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
dannnnn pe 1 august 2018 10:07
În opinia mea a fost oricum mult mai bun sezonul 6 decât sezonul 5, nu am înțeles aproape nimic din sezonul 5, parcă erau într un univers paralel, cea mai fricoasă devenea cea mai șmecheră, cea mai șmecheră tremura în fața unui gardian. Pe mine la 5 m-au pierdut și am sperat să revină cu puteri noi cu sezonul 6 și asta au făcut. S-au revanșat, după umila mea părere, cu sezonul 6.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells