One World Romania 2014: iată filmele online de „încălzire” şi lista evenimentelor speciale

de Cinemagia în 11 Mar 2014
„Ofensiva” One World Romania începe în forţă chiar de săptămâna aceasta cu cinci filme de văzut online

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului „One World Romania” propune bucureștenilor ca, între 17 și 23 martie, să se încarce pentru luptă văzând filme bune. Festivalul ajunge anul acesta la cea de-a șaptea ediție, și aduce noi filme documentare și evenimente speciale în mai multe locații din București: Cinema Studio, Cinema „Elvire Popesco” și Muzeul Țăranului Român. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 17 martie, la Cinema Pro. 

Deschiderea oficială a festivalului ce proiectează peste 40 de filme va avea loc luni, 17 martie, la Cinema Pro (Bucureşti).

La a 7-a ediție, One World Romania privește înapoi spre cei 25 de ani (da, 25!) care au trecut de la căderea comunismului, cercetează statul strâmb, născut din mariajul corupției cu nedreptatea, alcătuiește un portret al rebelilor care și-au găsit cauzele și studiază suferințele morale ale presei.

Pentru a îndulci meniul, festivalul adună în a cincea secțiune filme care vorbesc despre dragoste: și ea este un drept al omului. One World Romania 7 îl aduce în România pe reputatul regizor polonez Marcel Lozinski, pentru a prezenta o retrospectivă a acestui maestru al hazardului.

 

Cinci documentare online gratuit, între 10 şi 16 martie 2014 

Săptămâna aceasta pregătiţi-vă să intraţi în „cine-luptă” cu cinci documentare oferite exclusiv şi în avanpremieră pe platforma DocAlliance Online Channel - www.dafilms.com. De luni, 10 martie, și până duminică, 16 martie, veți putea urmări următoarele documentare, din selecția One World Romania 2014: My Child, Crop, Byeway, The Shovel is too Small și Toamna românească.

My Child, parte din secțiunea „Și dragostea e un drept al omului”, prezintă un grup de părinți ai unor persoane LGBT, care au acceptat adevărata identitate sexuală a copiilor lor. Filmul regizorului Can Candan este o poveste profund umană, cu părinți reali care se redescoperă pe ei și copiii lor, și decid să îi susțină în mod activ. 

Crop, documentarul ce urmează a fi prezentat în secțiunea „Clinica mass-media”, este filmat integral în redacția celui mai vechi cotidian național din Egipt, Al-Ahram. Filmul este un document neconvențional al revoluției egiptene, care nu include nicio imagine a revolutei propriu-zise. Prin turul pe care îl face în sediul ziarului Al-Ahram, documentarul invită la o reflecție asupra modului în care structurile puterii politice presupun în mod necesar strategii de management al vizibilului considerat acceptabil.  

Byeway face parte din secțiunea Rebeli pentru cauze și spune povestea absurdă a autostrăzii D8 – de ani de zile, cei câțiva kilometri care au mai rămas de construit între Praga și Berlin și care traversează o arie protejată a Boemiei, nu pot fi duși la bun sfârșit. Filmul ni-i arată pe manager-ul proiectului, un activist și un cuplu căsătorit care trăiește în apropierea șantierului – toți par a fi legați de acești câțiva kilometri de asfalt, pentru totdeauna. 

Documentarul The Shovel is too Small face parte din secțiunea După 25 de ani. Legenda spune că, atunci când Tito s-a oferit să îi îndeplinească o dorință iugoslavului Alija Sirotanovic, acesta a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanovic a apărut pe bancnota de 20 000 de dinari. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului roagă un număr de tineri să îl identifice pe bărbatul de pe bancnotă. Tinerii nu reușesc, însă cei mai în vârstă nu numai că îl țin minte pe Sirotanovic, dar își aduc aminte și de taberele de muncă de altădată, pe care încearcă cu elan să le readucă la viață.

Cel de-al cincilea film este unul autohton – Toamna Românească, realizat de Matei Budeș și prezentat în secțiunea Rebeli pentru cauze. Filmul este un elogiu discret, adus protestatarilor care au ieșit toamna trecută în stradă pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, cauzei lor și unității lor mult-încercate. 

De luni până duminică vă puteți încărca online cu muniție pentru cine-luptă. Din 17 martie, ne întâlnim la cinema!

Evenimente speciale la One World Romania 2014

În buna tradiție a festivalului, One World Romania înseamnă nu numai film documentar, ci și o o serie întreagă de evenimente conexe, de la spectacole de teatru până la un circuit turistic.

Anul acesta îl vom avea din nou alături pe artistul Dan Perjovschi, care a desenat și Premiul One World Romania 2013. La invitația festivalului, Dan Perjovschi și-a adunat desenele risipite în cele patru colțuri ale lumii reale și virtuale și le va așeza pe pereții Institutului Francez din România și ai Clubului Țăranului sub titlul ”Rezist-Exist”. Sunt interpretările și reacțiile artistului la evenimentele legate de Roșia Montană, de revoltele de la Kiev, Istanbul sau Cairo, de mișcarea Occupy. Pe 21 martie, Perjovschi va susține o prezentare publică la Clubul Țăranului

În premieră în București, One World Romania organizează în perioada 18-23 martie, Marele circuit al șpăgii. Eugen Istodor vă va ghida printr-un cartier unde - aproape la fiecare colț de stradă - s-a petrecut căte un fapt de corupție în ultimii 25 de ani. Turul va începe zilnic din Piața Dorobanți, la intrarea în strada Beller, de la ora 17:00, între 18 și 21 martie, iar pe 22 și 23 martie, de două ori pe zi, de la ora 11:00 și de la ora 17:00. Pe 20 martie, veți putea urma un curs turbo de Master of Corruption Administration sub îndrumarea lui Petr Sourek, CEO Corrupt Tour.

Pe 19 martie, vă așteptăm la Teatrul Odeon, la spectacolul „Tipografic Majuscul”, realizat de Gianina Cărbunariu în cadrul proiectului „Vieți paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliției Secrete”. Gianina Cărbunariu a construit acest spectacol pornind de la dosarul „Elevul”: în 1981, Mugur Călinescu avea 17 ani când a fost arestat de Securitate pentru că a scris pe ziduri mesaje anti-sistem. Mugur a murit în 1985. Pe 18 martie, câțiva dintre cei mai reprezentativi regizori de teatru documentar sunt invitați la Clubul Țăranului pentru o discuție despre modul lor de lucru. 

De asemenea, în fiecare zi a festivalului publicul este aşteptat în Colțul amintirilor din foaierul cinematografului Studio. Aici, la adăpostul unei draperii, în fața unei camere și a unui reporter, veți putea rememora amintiri din comunism. Amintirile adunate de-a lungul întregii săptămâni vor fi prezentate sub forma unui scurt montaj, în seara închiderii festivalului.

 

 

 

Alte știri din cinema

Inside Out 2 întrece Dune 2 în SUA şi devine cea mai populară premieră din 2024

Animaţia Pixar a avut nevoie de doar opt zile ca să-i bage lui Paul Atreides nisip în distrai

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 25 martie 2014 14:05
Nu sunt fan al filmelor documentare, dar acelea chiar pareau interesante de urmarit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells