Nominalizările la Premiile Gopo 2023

de Cinemagia în 16 Mar 2023
Performanțele creatorilor români din domeniul cinematografiei vor fi recompensate în cadrul galei de decernare, pe 25 aprilie

Crai nou (r. Alina Grigore), Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), Metronom (r. Alexandru Belc), Miracol (r. Bogdan George Apetri), Oameni de treabă (r. Paul Negoescu) și Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria „Cel mai bun film de lungmetraj”, se vede într-un comumnicat remis Cinemagia.

37 de lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme video on demand în 2022 s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film”. Datorită numărului record de înscrieri de anul acesta, șase filme din această categorie se luptă pentru premiu.

Cele mai nominalizate filme de anul acesta sunt Metronom (11 nominalizări), Imaculat (10 nominalizări), Oameni de treabă (10 nominalizări), Miracol (9 nominalizări), Crai Nou (8 nominalizări) și Pentru mine tu ești Ceaușescu (5 nominalizări), Spioni de ocazie  (5 nominalizări).

La categoria Cea mai bună regie sunt nominalizați cineaștii Alina Grigore (Crai Nou), Monica Stan și George Chiper-Lillemark (Imaculat), Alexandru Belc (Metronom), Bogdan George Apetri (Miracol) și Paul Negoescu (Oameni de treabă).

Pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal concurează Andreea Grămoșteanu (#dogpoopgirl), Mălina Manovici (Balaur), Ana Dumitrașcu (Imaculat), Mara Bugarin (Metronom) și Ioana Bugarin (Miracol), în timp ce pentru Cel mai bun actor într-un rol principal concurează Mircea Postelnicu (Crai Nou), Șerban Lazarovici (Metronom), Emanuel Pârvu (Miracol), Iulian Postelnicu (Oameni de treabă), Bogdan Dumitrache (Om câine).

Filmele Apropierea (r. Botond Püsök), Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) și Spioni de ocazie (r. Oana Bujgoi Giurgiu) vor concura în 2023 pentru titlul de Cel mai bun film documentar.

Trei dintre peliculele nominalizate anul acesta la categoria „Cel mai bun film de lungmetraj” se regăsesc și pe lista titlurilor care concurează pentru trofeul Gopo la categoria „Cel mai bun film de debut”. Acestea sunt: Crai Nou (r. Alina Grigore), Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark) și Pentru mine tu ești Ceaușescu(r. Sebastian Mihăilescu). Alături de aceste titluri sunt nominalizate #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac) și Balaur (r. Octav Chelaru). 

Opt filme scurte se află în cursa pentru cele două premii dedicate, acordate în acest an Celui mai bun film de scurtmetraj (5 titluri nominalizate) și Celui mai bun scurtmetraj de animație (3 titluri nominalizate).

La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru următoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: Les passagers de la nuit/Pasagerii nopții (r. Mikhael Hers), L'événement /Evenimentul (r. Audrey Diwan), Alcarras (r. Carla Simon), Vortex (r. Gaspar Noé), Il buco/Grota (r. Michelangelo Frammartino).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe premiilegopo.ro.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo 2023 au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre aceștia se numără criticii de film Ionuț Mareș, Cătălin Olaru și Dora Leu, regizorii Eugen Jebeleanu și Alexandru Mavrodineanu, actrița Cristina Flutur, directorul de imagine Alexandru Sterian, editorul Tudor Pojoni, scenografa Velica Panduru, producătoarea Iuliana Tarnovețchi și Ioana Florescu, coordonatoarea cinematografului Elvire Popesco din București.

După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Premiile Gopo 2023 sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
Finanțat de: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: CNC, Dacin Sara, Babel Communication
În parteneriat cu: Primăria Municipiului București prin ArCub.
Sponsori principali: Apa Nova o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada
Mall București
Sponsori: IQOS, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Lidl
Parteneri: BlackCab, Domeniile Averești, Domeniile Sâmburești, Grand Hotel Bucharest
Servicii profesionale: PWC

Exploreaza subiecte similare:

Blue Moon, Imaculat, Metronom, miracol, Oameni de treabă, Pentru mine tu ești Ceaușescu, Les passagers de la nuit, L'événement, Alcarràs, Vortex, Il buco, Alina Grigore, Monica Stan, George Chiper

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells