Miracolul din Tekir: un trailer și un afiș care ne dau fiori

de Gloria Sauciuc în 30 Sep 2015
Interviu cu regizoarea filmului, Ruxandra Zenide, și cu echipa Good Hands, care a realizat afișul oficial

La finalul anului trecut se încheiau - în judeţul Constanţa - filmările producţiei Miracolul din Tekir, cu actorii Dorotheea Petre, Elina Löwensohn, Bogdan Dumitrache și George Pistereanu, în regia Ruxandra Zenide. Pe 26 septembrie 2015, filmul a avut premiera la Zürich Film Festival, cu a cărei ocazie s-au lansat trailerul oficial și afișul, ambele bântuitoare.

Cunoscută în primul rând pentru multi-premiatul film Ryna, regizoarea pare să lase în urmă realismul observațional cu care ne-a obișnuit, pentru un film fantastic; deși supranaturalul nu este explicit, pentru că - cel puțin în trailer - nu există apariții supranaturale, atmosfera, muzica și peisajul dobrogean creează premisele unui gen puțin explorat în cinematografia noastră. Dar dacă aceasta este direcția în care o va lua Miracolul din Tekir vom afla abia în martie 2016, când se va lansa filmul în cinematografele din România. Cert este că universul dobrogean, oriental, magic și oarecum străin de spațiul cultural al României e transformat cu măiestrie în personaj de către Ruxandra Zenide.

„Spatiul cultural românesc în general este foarte bogat în mituri și mistere.

Zona dobrogeană m-a interesat pentru peisajul său de pământ printre ape și pentru diversitatea culturală.

Pentru film am creat un univers specific, în care natura, în aspectul ei misterios și creator, este un personaj central în film”, declară Ruxandra Zenide.

„Spatiul cultural românesc în general este foarte bogat în mituri și mistere. Zona dobrogeană m-a interesat pentru peisajul său de pământ printre ape și pentru diversitatea culturală. Pentru film am creat un univers specific, în care natura, în aspectul ei misterios și creator, este un personaj central în film”, declară Ruxandra Zenide pentru cititorii Cinemagia. Legat de afișul oficial, care conține un paradox - imaginea duce cu gândul la lipsa speranței, pe cand titlul vorbește de un miracol - regizoarea spune că „drumul către speranță, către lumină, ne obligă să ne confruntăm cu aspecte sumbre ale naturii umane. Miracolul este într-adevar o formă pozitivă, ce intervine într-un context în care nu mai există speranță”. Pe de altă parte, Liviu Neagoe - creative partner/director la Good Hands - spune despre afiș că antagonismul pe care îl sugerează este exact ce s-a dorit. „Căci acolo unde nu este speranță, existența miracolului e salvarea. Adăugăm aici și simbolul creștinatului/botezului în Iordan: noi avem personajul principal, Mara, însărcinată, pe marginea unei ape, la noi nămol...”

Timp de două luni cât au durat filmările, actriţa Dorotheea Petre a intrat în pielea Marei, vraciul unui sat de pescari din Delta Dunării, care foloseşte în tratamente nămolul, şi - poate - după cum bănuiesc sătenii: vrăjitoria. Colegii de platou ai Dorotheei Petre au fost Elina Löwensohn, în rolul unei femei bogate care se luptă să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei, George Piştereanu şi Bogdan Dumitrache (acesta din urmă în rolul preotului satului).

„Este o poveste deosebită, filmată în locații deosebite, cu multă istorie și în jurul cărora vremea a țesut legende frumoase. Orașul Techirghiol este un loc de o magie aparte, încărcat și plin de mister datorită amplasării lui pe marginea lacului Techirghiol, un lac sărat al cărui nămol plin de virtuți terapeutice și miros puternic ne evocă majorității dintre noi amintiri din copilărie”, declara Dorotheea Petre pentru cititorii Cinemagia imediat după filmări.

Legenda de la care s-a plecat

Lacul acela sărat, plin de nămol, de la malul Mării Negre, ce se numește astăzi Techirghiol, există din timpuri străvechi. Legenda spune că demult un bătrân turc, orb și infirm călărind pe spatele unui măgar, s-a rătăcit și a alunecat pe marginea unui lac. Bătrânul a încercat ore întregi să iasă din namol dar măgarul încăpățânat nu vroia să se miște nicidecum.

Cu mare mirare bătrânul a descoperit că ochii lui puteau să întrevadă o șuvită de lumină și că picioarele au început să-l asculte din nou. Când s-a dat vestea, mulți oameni au năpădit pe malul lacu- lui, scăldându-se în nămol pentru a se vindeca.

Și multe alte miracole s-au întâmplat acolo, infirmi au început să meargă, bătrâni au redevenit tineri, femeile au recăpătat fertilitatea. De atunci, nu a existat an în care turiștii să nu meargă acolo pentru a se bucura de beneficiile acestui „noroi miraculos”.

Afișul oficial:

Exploreaza subiecte similare:

The Miracle of Tekir, Dorotheea Petre

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells