Matthew McConaughey, la 44 de ani

de Ştefan Dobroiu în 5 Nov 2013
Actorul se reinventează în filme precum Interstellar

Cât de mult s-a îndepărtat Matthew McConaughey de idolul spectatoarelor de la începutul mileniului! La 44 de ani împliniţi ieri are toate şansele să primească o nominalizare la Oscar pentru Dallas Buyers Club, joacă pentru Martin Scorsese în Lupul de pe Wall Street şi are rolul principal într-ul din cele mai aşteptate filme din 2014, Interstellar.

Şi-a început cariera în 1991, când de-abia împlinise 20 de ani, iar o vreme s-a mulţumit cu roluri episodice sau cu reclame. În 1996 este catapultat în linia întâi a actorilor de la Hollywood cu A Time To Kill, ecranizare după John Grisham ce s-a bucurat de succes de casă în epocă. Numele său s-a aflat deodată pe buzele tuturor producătorilor, iar rolurile principale au început să curgă.

Cu toate acestea, McConaughey nu s-a sfiit deloc să rişte (şi să piardă) în pariurile sale cu partiturile interesante ale perioadei. În 1997 joacă în două dintre cele mai aşteptate producţii ale anului, Amistad şi Contact, iar în 1998 îşi încearcă puterile cu westernul în The Newton Boys. După ce Edtv e primit prost de public şi critică, McConaughey va fi nevoit să aştepte anul 2001 pentru a descoperi genul în stare să-l consacre în rândul publicului larg: comedia romantică.

Următorul deceniu din carieră i-a fost dominat de aceste producţii cu lipici la spectatoare, iar totul a început cu The Wedding Planner, unde trebuie să-i facă faţă lui Jennifer Lopez, pe atunci în plină vogă. Urmează How to Lose a Guy in 10 Days, iarăşi un succes de casă, Failure to Launch, Fool's Gold şi Ghosts of Girlfriends Past, toate comedii romantice, în care schimbă partenere precum Lopez, Sarah Jessica Parker, Kate Hudson şi Jennifer Garner. Sahara, filmul din 2005 în care apare alături de Penelope Cruz, devine unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri de casă din toate timpurile.

În 2011 ne-a plăcut mult în The Lincoln Lawyer, iar anul trecut nu a făcut deloc o impresie proastă în Magic Mike, în rolul lui Dallas, patronul plin de vise de mărire al clubului de striptease unde dansează stripperii interpretaţi de Channing Tatum, Alex Pettyfer şi Matt Bomer. Trecut de 40 de ani, Matthew McConaughey părea să se fi maturizat şi "risca" în direcţii cu care, iată, a avut de câştigat pe termen lung.

În 2013 îi apare The Dallas Buyers Club (foto), pentru care a trebuit să slăbească aproximativ 15 kilograme. Sunt cunoscute imaginile cu un McConaughey emaciat şi ajutat de mama lui să meargă, prea slăbit din cauza curei drastice necesare pentru a intra în rol. Filmul biografic descrie ultimii ani de viaţă ai lui Ron Woodroof, un electrician homofob care se îmbolnăveşte de HIV în 1986 şi, după ce i se spune de către medici să se ducă acasă şi să moară în linişte, ajunge să organizeze o reţea de trafic de medicamente pentru a-şi prelungi viaţa. Datorită lui Woodroof mii de oameni au avut parte de medicaţia necesară pentru a încetini efectele devastatoare ale SIDA. Rolul principal a fost îndelung vânat la Hollywood, la un moment de producţie fiind ataşat şi Brad Pitt. Analiştii spun că o nominalizare la Oscar pentru McConaughey este un pariu aproape sigur...

Până când vedem Dallas Buyers Club şi pe marile noastre ecrane (va fi achiziţionat, probabil, după anunţarea nominalizărilor la Oscar), trebuie să vorbim de Interstellar, noul film al lui Christopher Nolan care l-ar putea catapulta pe actor în grupa superstarurilor. Un mare mister înconjoară proiectul, dar ştim că eroii sunt oameni de ştiinţă şi astronauţi care explorează galaxia cu ajutorul unor găuri de vierme, în căutarea unui nou cămin pentru rasa umană. Vom vedea rezultatul căutărilor lor pe 7 noiembrie 2014.

Care e rolul tău favorit din cariera lui Matthew McConaughey?

Exploreaza subiecte similare:

Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club, Interstellar, A Time To Kill, The Wedding Planner, Sahara, Magic Mike, The Wolf of Wall Street

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 5 noiembrie 2013 10:13
In Killer joe/ lincoln lawyer si mud a jucat excelent
vladimir84 pe 5 noiembrie 2013 23:50
Un actor care capata experienta si intelepciune odata cu anii. La multi ani!
alex_il_fenomeno pe 9 ianuarie 2014 14:32
Inca sta extrem de bine, nu a iesit din lumina reflectoarelor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells