Lupte pentru diferite cauze, joi seara la TV

de Gloria Sauciuc în 7 Mai 2020
On the Basis of Sex (Film Now, 20:00), Arrêtez-moi (TV5, 22:29), Inglourious Basterds (TV1000, 23:50)

Lupta pentru egalitate, contra violenţei conjugale şi împotriva naziștilor sunt temele prezentate în cele trei filme programate pe micul ecran joi seara. Sunt mai multe titluri interesante ce se difuzează diseară, dar pentru oferta completă consultaţi rubricile special dedicate filmelor și serialelor de pe Cinemagia.

Filmul On the Basis of Sex, difuzat de Film Now de la ora 20:00, oferă o amplă privire asupra anilor de debut ai carierei lui Ruth Bader Ginsburg, judecătoare la Curtea Supremă a S.U.A. Ca tânăr avocat aduce un caz revoluționar în fața Curții de Apel din Statele Unite și răstoarnă un secol de discriminare de gen. Își va petrece cariera dărâmând tot felul de bariere pentru apărarea drepturilor femeilor. Pe măsură ce Ginsburg încearcă să schimbe legea, ea se confruntă cu schimbările culturale și sexismul înrădăcinat al lumii ei. În 1993, Bill Clinton a numit-o judecătorul Curții Supreme, devenind astfel prima judecătoare de origine evreiască.

Într-o seară, la o secţie de poliţie, o femeie (Sophie Marceau) mărturiseşte că şi-a ucis soţul violent în urmă cu câţiva ani, în filmul Arrêtez-moi difuzat de TV5 de la 22.29. Pe parcursul interogatoriului, poliţista (Miou-Miou) doreşte tot mai puţin să o aresteze. De ce vrea neapărat femeia să fie considerată vinovată, iar poliţista refuză să o aresteze? Cine și ce are de câștigat din asta?

Un grup de americani evrei ajung vânători de naziști (înțelegem că este o referire la momentul ulterior intrării în Franța a armatei SUA pentru a-i înfrânge pe naziști, în ceea ce s-a numit debarcarea din Normandia) în filmul programat de TV1000 seara aceasta. Iar acești criminali de război, conduși de Aldo Raine (Brad Pitt), acești asasini (nu doar soldați) încep cu luarea de scalpuri. Secvențele scalpării au, din punct de vedere vizual, un impact similar celui produs în Hannibal (2001) de momentul decupării scalpului nefericitului Paul Krendler (Ray Liotta) de către Lecter. Măcar Krendler era sub sedative... Inglourious Basterds/Ticăloși fără glorie este organizat în câteva capitole, primul deschizându-se cu anul 1941, când Shosanna (Melanie Laurent) scapă ca prin minune de gloanțele ofiţerului nazist Landa (Christoph Waltz, într-o interpretare genială, premiată la Cannes), poreclit „vânătorul de evrei". Capitolul conține și discursul ofițerului SS Landa, memorabil prin calitatea de a se juca cu nervii interlocutorului și, în același timp, foarte cizelat, aproape literar, și cu totul manipulator.

Al doilea capitol din Inglourious Basterds/Ticăloși fără glorie îi prezintă pe Basterds şi tacticile lor: omoară pe nazişti pe loc, le iau scalpul şi - atunci când lasă pe câte unul în viaţă - îi crestează svastica pe frunte.

Al treilea capitol din Inglourious Basterds/Ticăloși fără glorie se petrece în 1944, când Shosanna (Mélanie Laurent) se află în Paris, unde se ocupă de cinematograful pe care l-a primit moștenire de la mătușa ei (Madame Mimieux), și unde își continuă viața sub o altă identitate. Tot în acest capitol al filmului o cunoaștem pe actrița Bridget von Hammersmark (Diane Kruger), iubită în Germania, dar spioană a britanicilor. l patrulea capitol din Inglourious Basterds/Ticăloși fără glorie e despre atacul celor care-și spun Bastards asupra cinematografului unde s-au adunat la premiera filmului lui Goebbels toți oficialii regimului, în frunte cu Hitler.

Exploreaza subiecte similare:

On the Basis of Sex, Bill Clinton, Sophie Marceau, Brad Pitt, Diane Kruger, Christoph Waltz, Arrêtez-moi, Inglourious Basterds

Alte știri din cinema

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells