La Vie d’Adele, Palme d’Or-ul de anul acesta, în cinematografele de la noi

de Cinemagia în 16 Oct 2013
Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente în vârstă de 15 ani, vârsta întrebărilor, a căutărilor şi a descoperirilor, din 1 noiembrie

Adèle: Capitolele 1 și 2 (La Vie d'Adèle/Blue Is The Warmest Color), câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie. Filmul va avea o proiecție specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent şi regizorul francez Abdellatif Kechiche.

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite Adelei să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.

Regia este semnată de Abdellatif Kechiche (Games of Love and Chance, The Secret of the Grain, Black Venus), iar în rolurile principale regăsim două actriţe franceze: pe Adèle Exarchopoulos şi pe Léa Seydoux.  La Vie d'Adèle este cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului.

Adèle a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria Festivalului, Palme d’Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut şi premiul FIPRESCI.

Zilele trecute, La Vie d'Adèle a participat la Festivalul Internaţional de Film de la New York. Produs de Quat’sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, Adèle: Capitolele 1 și 2 este distribuit în România de Independenţa Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.

Cum a fost primit La Vie d'Adèle în Franţa

Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit să vadă filmul lui Abdellatif Kechiche numai în prima zi în care acesta a intrat în cinematografele din Franţa. Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori.

În primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat câştigătorul Palme d’Or 2013, La Vie d'Adèle. Asta în condiţiile în care durata mare a filmului (trei ore) reduce numărul obişnuit al difuzărilor pe zi.

Cine este Abdellatif Kechiche

Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani şi este de origine tunisiană. La vârsta de 6 ani, familia sa a decis să emigreze în Franţa, el crescând în Nisa. În 2005 şi în 2008 câştigă César-ul pentru Games of Love and Chance (2003) - „Cel mai bun scenariu”, „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”. Respectiv pentru The Secret of the Grain (2007) - „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu”, „Cel mai bun film”. Acesta din urmă, The Secret of the Grain, a obţinut şi premiul FIPRESCI plus alte trei premii şi a fost selectat în competiția oficială pentru „Leul de Aur” la Festivalul de la Veneţia, în 2007.

În 2008 i se decernează medalia Charlemagne pentru media europeană, atât lui Abdellatif Kechiche, cât şi regizorului de origine turcă Fatih Akin.

Abdellatif Kechiche despre La Vie d'Adèle

Întrebat cum a decis să adapteze romanul grafic „Le bleu est une couleur chaude” („Blue Angel”), al lui Julie Maroh, pentru filmul său, regizorul a răspuns că La Vie d'Adèle este o adaptare foarte vagă după cartea respectivă. „A fost mai degrabă o combinaţie între faptul că am citit acel roman şi un proiect pe care îl aveam în cap mai demult”, recunoaşte Kechiche. „Citirea acelei cărţi mi-a readus aminte de ideea mea mai veche”.

După ce a terminat Games of Love and Chance (2003), Kechiche a avut o idee de scenariu bazat pe povestea unei profesoare franţuzoaice pasionată de teatru. „Pe atunci voiam să construiesc un personaj feminin foarte pasionat de viaţa sa profesională şi care voia să-şi depăşească acel entuziasm”, îşi aminteşte regizorul. „Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat, în şcoală, un pedagog extrem de pasionat de meseria lui, care ne-a încurajat să citim o carte anume, ne-a dus la un film mai special şi astfel poate a sădit în noi seminţele unei vocaţii ulterioare. Aşadar, când am dat peste romanul lui Julie Maroh, povestea de dragoste dintre două femei, una dintre ele devenind profesor, mi-a venit ideea să conectez cele două poveşti”.

„De ce i-am spus Adèle: Capitolele 1 și 2?”, a continuat Abdellatif Kechiche. „Pentru că încă nu ştiu ce conţin celelalte capitole... Chiar mi-ar face mare plăcere ca Adèle să-mi spună ce se întâmplă în continuare”...

Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca Amour” Trainspotting”, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Când se lasă seara peste București sau Metabolism etc.



 

Exploreaza subiecte similare:

La Vie d'Adèle, Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 15 noiembrie 2013 16:31
S-a vorbit mult de el, si acum chiar sunt curios de cum arata.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells