Klangor: o evadare şi o dispariţie pun pe jar un întreg oraş

de Ştefan Dobroiu în 29 Aug 2022
Poate cel mai tentant serial polonez recent, Klangor va fi disponibil în România din 29 august

Când ai văzut ultima oară un serial polonez gata să te ţină cu sufletul la gură? Dacă ţi-e greu să dai un răspuns, de azi e disponibil pe Focus Sat TV serialul Klangor. Noi am văzut două episoade şi credem că ţi-ar plăcea.

Acţiunea are loc într-un orăşel polonez a cărui bunăstare este strâns legată de închisoarea din apropiere, unde sunt încarceraţi cei mai periculoşi deţinuţi din ţară. Totul începe când un gardian îi pasează droguri unui deţinut şi, puţin mai târziu, într-o celulă se produce dezastrul: doi deţinuţi îşi află sfârşitul în chinuri groaznice, iar un al treilea este transportat de urgenţă la spital şi evadează imediat ce îşi revine. În cele 24 de ore necesare pentru ca poliţia să-l prindă, evadarea sa va da peste cap vieţile a două familii, iar uciderea unui tânăr şi dispariţia unei adolescente vor pune pe jar întregul oraş.

Protagonistul este Rafal (un foarte bun Arkadiusz Jakubik), psihologul închisorii şi tatăl fetei dispărute. Când poliţia pare să nu aibă nicio soluţie în identificarea asasinului şi localizarea fiicei sale, blajinul Rafal iese complet din zona de confort şi e gata de orice pentru a-şi proteja familia. Dar are el vreo şansă să reauşească? Şi cu ce sacrificii?

Noi, la Cinemagia, nu vedem toate serialele poloneze (sunt mai multe decât crezi), pentru că imensa lor majoritate sunt destinate publicului local, ca de altfel şi cele câteva seriale care se produc anual în România. Dar, dacă ar fi să alegem un serial polonez care să merite atenţia internaţională, atunci acesta ar fi Klangor: hitul are toate ingredientele necesare pentru a te face să aştepţi deznodământul cu sufletul la gură.

Serialul este un omagiu clar la adresa popularelor scandi-noir-uri şi aici am identifica imediat "suspectul de serviciu" şi anume excelentul The Killing/Forbrydelsen (nouă ne-a plăcut şi varianta americană), cu care Klangor împarte câteva elemente importante, fără să copieze şi fără să eşueze în a fi doar o traducere în poloneză a acestui superhit TV din toate timpurile.

Un atu al lui Klangor este faptul că totul se petrece într-o comunitate mică, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, genul de loc în care niciun pas greşit nu trece neobservat. Dacă într-un oraş mare suntem suficient de anonimi pentru ca vreun gest necugetat să fie repede uitat (dacă nu complet ignorat), nu şi aici. Iată contextul în care Rafal, disperat de incompetenţa poliţiei complet depăşite de dispariţie, ia problema în propriile mâini. Este omul care are totul de pierdut şi care e gata să piardă totul, fără să-i pese de consecinţe (acestea nu vor întârzia să apară, totuşi), în goana sa întru salvarea fiicei.

Desigur, când jonglezi cu un număr redus de elemente, efortul de a le sincroniza scutură niţel lanţul verosimilului, dar Klangor nu păcătuieşte prin forţarea publicului să accepte convenţii de neacceptat. Şi un mare plus al poveştii este un personaj feminin, Hania (Katarzyna Galazka), sora adolescentei dispărute şi fiica mai mare a lui Rafal. Faptul că cele două fete ţin la acelaşi băiat le dinamitează relaţia, iar dispariţia sorei o face pe Hania să parcurgă un hăţiş de sentimente, oferindu-i şi o perspectivă mai mult decât ataşantă asupra a tot ceea ce se întâmplă în jurul ei.

Serialul Klangor este o producție Canal+ Original disponibilă publicului român din 29 august, cu episoade difuzate luni și joi de la 21.30, în exclusivitate la Focus Sat TV. De asemenea, Klangor va fi disponibil și în biblioteca video on-demand din Aplicația Focus Sat. Tot aici poți urmări mai multe seriale Canal+ Original și poți testa Aplicația Focus Sat gratuit timp de şapte zile.

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells