James Dean, distribuit în filmul Finding Jack, la 64 de ani de la moartea sa

de Gloria Sauciuc în 8 Nov 2019
Actorii de la Hollywood și criticii descriu reconstituirea digitală a imaginii actorului James Dean drept „un precedent groaznic”

Industria filmului și fanii au, cu siguranță, multe de spus despre proiectul de a folosi imaginea actorului defunct James Dean, prin reconstituirea digitală a acestuia, pentru noul film american despre războiul din Vietnam Finding Jack. Cu ajutorul tehnologiei CGI, regizorii Anton Ernst și Tati Golykh încearcă să-l readucă pe clasicul actor pe marele ecran - la 64 de ani de la moartea sa prematură... 

Jucând rolul lui Rogan, Dean va fi „readus la viață” cu efecte speciale vizuale care îl recompun după materiale filmate și poze din arhive. Vocea va fi aceea a unui alt actor. Filmul, care folosește în rest mijloace tradiționale, va avea premiera în Statele Unite de Ziua Veteranilor. „Am căutat peste tot actorul perfect pentru rolul lui Rogan, care are o evoluție complexă ca personaj”, relatau regizorii pentru The Hollywood Reporter. „După luni de căutare, ne-am oprit la James Dean”. Filmul va spune povestea prieteniei, din timpul războiului din Vietnam, dintre un soldat și un câine. Despărțiți după război, ei fac tot posibilul să supraviețuiască și să se regăsească.

Dean a murit la 24 de ani, în 1955, atunci când a avut în California un accident cu mașina sa Porsche. Dean a terminat trei filme înainte de moartea sa subită - este vorba despre East of Eden, Rebel Without a Cause și Giant și a primit două nominalizări la premiile Oscar, post-mortem, pentru East of Eden și Giant. Pentru noul film american despre războiul din Vietnam Finding Jack, regizorii au achiziționat drepturile la imaginea lui Dean de la familia acestuia, distribuindu-i imaginea (recreată digital) într-un rol secundar, după cum notează The Hollywood Reporter.  „Suntem foarte onorați că familia lui ne susține în demersul nostru și vom lua toate măsurile să ne asigurăm că moștenirea pe care a lăsat-o, aceea de a fi unul dintre starurile fantastice ale cinematografiei, va rămâne intactă”, a spus Ernst publicației The Hollywood Reporter. Nu intenționăm să îi dezamăgim fanii”.

Mai mulți actori au avut ceva de spus, majoritatea cu dezaprobare vizavi de această decizie. „Ar fi fost oare încântat? E groaznic!”, scria pe Twitter Chris Evans, actorul din Captain America. „Poate găsim un computer care să ne picteze un nou Picasso. Sau să ne scrie o melodie de John Lennon”, nota ironic actorul...

„Lipsa totală de înțelegere (a implicațiilor -n.red)  este rușinoasă”, scria actorul Chris Evans pe Twitter despre acest anunț 

„Nu. N-ar trebui să se întâmple asta”, scria actorul Elijah Wood din Stăpânul Inelelor.

Actorul Devon Sawa (Final Destination) a fost surprins neplăcut la rândul lui de opțiunea regizorilor: „Nu puteau să dea rolul unui om viu?”.

Jackson Rathbone care a jucat în Twilight a ripostat la rândul lui, scriind: „Ca fan, ca actor, sunt întristat și iritat de această 'distribuire'. Imaginea nu este un rol”.

Actrița Zelda Williams, fiica regretatului Robin Williams, s-a declarat șocată că „industria se pretează la această josnicie”. Williams a spus că „vorbesc cu prietenii de ani de zile și nimeni nu mă crede că industria se va preta la josnicii odată ce tehnologia va deveni mai performantă. Manevră de marketing sau nu, să fii păpușar care „mânuiește” pe cei morți pentru propriul interes creează așa un precedent înfiorător pentru viitorul actoriei de film”.

Finding Jack, care va începe producția spre finalul acestei luni, ar putea deschide ușile reîntoarcerii starurilor defuncte în viitoare proiecte hollywoodiene. „Acest lucru deschide oportunitatea pentru mulți clienți ai noștri care nu mai sunt printre noi”, remarcă Mark Roesler, CEO al CMG Worldwide. Agenția reprezintă drepturile lui Dean, ca și pe cele ale altor actori decedați și personalități, precum Rock Hudson, Bette Davis, Burt Reynolds and Aaliyah.

Criticii de film și-au exprimat și e propriile temeri și frustrări cu privire la acest precedent și ce ar putea el să însemne pentru ideea de artă cinematografică. Aisha Harris de la New York Times i-a numit pe realizatori „neinspirați” pentru tratarea lui Dean ca „proprietate intelectuală” iar Courtney Pochin de la Daily Mirror a scris că „Doar pentru că puteți, nu înseamnă că ar și trebui să o faceți”..

Exploreaza subiecte similare:

James Dean, Rebel Without a Cause, East of Eden, Giant

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells