Garçon! Yves Montand și nostalgia pariziană

de Cinemagia în 20 Apr 2022
Filmul lui Claude Sautet, „Garçon!” (1983), poate fi urmărit pe TV5 Monde

Imaginați-vi-l pe James Dean ajuns la bătrânețe. Ce fel de roluri credeți că ar avea? În varianta lui franțuzească, ar fi ca Yves Montand? Un actor și un cântăreț iconic, tipul burlacului etern, un sex simbol pentru care a treia vârstă pare la fel ca oricare alta? Distribuit în pielea celui mai cuceritor muncitor, regizat nu de un Elia Kazan, ci de un Claude Sautet?

Ca și Kazan (corespondentul său american), Sautet mereu a avut un ochi larg deschis atât pentru marile bulevarde pariziene, cât și pentru străzile mai strâmte, mai înghesuite, mai muncitorești. Și pentru idilele care se consumă acolo. Fiindcă înainte de a deveni un cineast, Sautet a fost nu numai pictor și sculptor și critic de muzică, ci a lucrat inclusiv la o școală pentru copii delicvenți. Probabil că apetitul pentru filmul noir și filmul cu gangsteri i se trage și din această experiență. O simțim în atitudinea lui față de spectator, care nu e una didactică, ci ilustrativă. Sautet vrea să vedem spectacolul străzii de la o distanță pe care o consideră ca fiind justă. În filmele lui, vedem atât prin ochiul unui martor de peste stradă cât și prin lupa unui detectiv.

În Garçon!, Alex (personajul lui Montand) este un fost dansator devenit ospătar. Dansează printre mese, dansează și camera de filmat orchestrată de Jean Boffety odată cu el, surprinzându-l printre clienții mereu imprevizibili, colorați, bulevardieri, care inevitabil îl strigă „Garçon!”.

În vacarmul din braserie, Alex visează să deschidă un parc de distracții pe malul mării. Iar când vrea să scape de o mulțime, mereu e urmărit de alta. Viața lui amoroasă e un adevărat carusel. Între Gloria (Rosy Varte), care îl mai întreține, și Coline (Dominique Laffin), care îl mai înțelege, mai e și Claire (Nicole Garcia), o flacără reaprinsă după șaptesprezece ani de absențe, de căutări și de astfel de aventuri în care simultaneitatea lor e cheia împlinirii lui. Un parc de distracții în care te dai în toate tiribombele în același timp. Până reapare Claire.

Sautet mereu a avut colaboratori longevivi. Trio-ul de actori Romy Schneider- Yves Montand- Michel Piccoli e prezent în mai toate capodoperele sale. Iar alături de Jean-Loup Dabadie, care a scris scenariile unora dintre ele (Une histoire simple, Cesar et Rosalie), Sautet pornește de la realismul psihologic amoros al omului de rând și îl ilustrează într-o formă elegantă. Iar Dabadie, care a semnat aici dialogurile, umple braseria și străzile de viață.

Garcon! e o comedie romantică, însă una care nu se ferește să ne amintească de acea melancolie și de acele intimități și de acele dansuri descriptive ale naturii care fac ca un film să fie cu adevărat romantic.

„Garçon!” (1983) va fi difuzat joi, 21 aprilie, la ora 22:00. Doar la TV5 Monde.

Exploreaza subiecte similare:

Yves Montand, Elia Kazan, James Dean, Romy Schneider, Michel Piccoli, Rosy Varte, Dominique Laffin, Nicole Garcia, Une histoire simple, Cesar et Rosalie, Garçon!, Claude Sautet, Jean Boffety, Jean-Loup Dabadie

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells