Freud, noul serial original Netflix: hipnoză, băi de sânge, sex și droguri

de Gloria Sauciuc în 26 Mar 2020
„Nu e un punct rău de plecare pentru un personaj și sentimentul este că seria va face o treabă bună transformându-l pe Freud, părintele psihanalizei, într-un detectiv”, scrie publicația Decider

Freud, noul serial original Netflix, ocupă astăzi locul doi în clasamentul popularității în țara noastră, așa că Cinemagia îi dedică un articol special.

Premisa serialului este cât se poate de captivantă - dornic să își facă un nume în Viena secolului al XIX-lea, tânărul Sigmund Freud va face echipă cu o clarvăzătoare și cu un detectiv, începând să rezolve o serie de crime misterioase.

„Regizorul Marvin Kren, alături de scenariștii Stefan Brunner și Benjamin Hessler, îl imaginează pe Freud ca pe un Sherlock Holmes vienez, obsedat de muncă, dependent - la finalul secolului al XIX-lea - de narcoticele de cea mai bună calitate și dornic de sex. Nu e un punct rău de plecare pentru un personaj și sentimentul este că seria va face o treabă bună transformându-l pe Freud într-un detectiv”, scrie publicația Decider.

Pe de altă parte, tv.avclub.com notează că „thrillerul psihologic este plasat în Viena anului 1880, cu un Sigmund Freud (Robert Finster) în vârstă de vreo 20 și ceva de ani lucrând la spital, la ani distanță de la publicarea oricăreia dintre lucrările lui, cele care l-au transformat în fondatorul psihanalizei. Dar povestea de origine pe care echipa creativă compusă din Marvin Kren, Stefan Brunner și Benjamin Hessler au imaginat-o pentru această figură emblematică a secolului XX e mai mult în linia revizitării naive a istoriei lui Abraham Lincoln cu filmul Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Sezonul 1 e mai mult impregnat cu sânge și horror decât ancorat în elementul istoric, deși tensiunile cu imperiul Austro-ungar sunt fondul pe care se desfășoară povestea. Acestă îndepărtare de la ideea de film biografic ar putea fi apreciată dacă serialul nu l-ar trata pe Freud ca pe un iubitor de cocaină și doctor în devenire, plus ca pe un simplu martor la crimele și haosul din jur”.

În primul episod îl vedem pe tânărul Freud (Robert Finster) că hipnotizează o femeie care nu a vorbit de 30 de ani, de când fiica ei și-a pierdut viața într-un accident. Acesta reușește să o ducă pe femeie înapoi în timp în acel moment traumatizant din trecut și să o facă să țipe. Imediat înțelegem că aceasta nu este decât o repetiție pentru o prezentare în care Freud va pretinde ca o hipnotizează pe menajera sa, Lenore (Brigitte Kren). El are nevoie ca această sesiune de hipnoză să meargă bine; Freud urmează să își prezinte reușitele în hipnoză la 30 dintre cei mai renumiți medici vienezi, în speranța de a primi o bursă. Însă, pentru că hipnoza este ceva dificil, se hotărăște să o simuleze până când reușește.

Freud se luptă să ajungă un nume cunoscut în lumea medicală, dar situația lui este că nu reușește să plătească chiria la timp, nu prea mănâncă nici nu prea doarme și prizează cocaină oricând are ocazia. Astfel se pregătește de marea prezentare. Tocmai în acest moment este întrerupt de către doi polițiști, Alfred Kiss (Georg Friedrich) și Franz Poschacher (Christoph F. Krutzler), care au fost la locul unei crime dintr-un cămin de nefamiliști, de unde au ridicat trupul însângerat al victimei, o tânără. Fata a început să respire din nou. Cum Freud este doctorul cel mai apropiat, o aduc în apartamentul acestuia, unde fata moare, până la urmă.

La scurt timp, prietenul său îl duce la o sindrofie din înalta societate, în realitate o ședință de spiritism. Mediumul, o femeie pe nume Fleur Salome (Ella Rumpf), care face aceste demonstrații alături de mama ei, și-a ales o țintă, dar în realitate „canalizează” pe soțul defunct al țintei, având un vis în care o urmărește pe fiica defunctei afară din cameră. Când se trezește, este în mijlocul unei crize de convulsie. Freud este fascinat de cum femeia a ajuns în acea stare, și începe să creadă că o atingere fizică lucrează mai bine decât un pendul când vine vorba de hipnotism.

A doua zi, ipoteza lui dă roade: atinge mâinile lui Lenore în timpul demonstrație și își dă seama, mai târziu, că i-a implantat în minte o amintire falsă în timpul hipnozei. Deși doctorii din comisie râd pe seama lui, Freud își dă seama că a descoperit ceva. Prietenul său îl duce, din nou, la o altă serată mondenă unde o întâlnește din nou pe Fleur și pe mama ei. Atunci când o vede pe Fleur el singură, o hipnotizează cu o atingere readucând-o în starea de transă din seara precedentă. Ceea ce se întâmplă mai departe îl va șoca.

Exploreaza subiecte similare:

Stefan Brunner, Benjamin Hessler, sherlock holmes, Georg Friedrich, Robert Finster, Ella Rumpf, Abraham Lincoln: Vampire Hunter, Freud

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
into_the_labyrinth pe 26 martie 2020 17:44
With all due respect, prezentarea m-a convins să nici nu încerc măcar să văd acest serial. (Cum zice un prieten, abia aştept să nu-l văd). Pe bune? Asta ar trebui să conţină un serial despre Freud? Nu am fost niciodată fan al serialelor de pe Netflix şi nici nu cred că voi deveni.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells