Festival în desfășurare. Anim'est: highlights 30 septembrie

de Cinemagia în 30 Sep 2018
Festivalul se desfășoară în capitală până pe 7 octombrie

Pe lângă programul obişnuit al cinematografelor, bucureştenii pot profita şi de selecţia prietenoasă cu toate vârstele a festivalului Anim'est, festival dedicat animaţiilor şi ajuns la a 13-a ediţie. În selecţie se află cele mai noi, populare, premiate sau curajoase producţii animate, iar piesa de rezistenţă este o selecţie de scurtmetraje de avangardă şi experimentale care ne arată cum a evoluat animaţia în ultimul secol. Cel de-al patrulea calup de scurtmetraje din retrospectiva Avant-garde & Experimental rulează duminică, 30 septembrie. Iată programul complet al zilei.

Professor Balthazar 1 & 2

De la orele 14:00 și 16:00, Cinema Elvire Popesco le dă întâlnire celor mici cu celebrul Profesor Balthazar, personajul central al unuia dintre cele mai populare seriale animate produse în Croaţia, lansate în urmă cu 50 de ani. rofesorul Balthazar este un serial animat creat acum 50 de ani de studiourile Zagreb Films. Imensa popularitate a serialului a făcut ca Şcoala de Animaţie din Zagreb să se bucure de o extraordinară recunoaştere între 1968 şi 1977. Numele creatorului profesorului este Zlatko Grgić, iar cel care i-a dat numele este Zdravko Štalter. Povestea are în centrul atenţiei un omuleţ mereu grăbit pe nume Balthazar, un om de ştiinţă simpatic. Rezolvă toate problemele datorită culturii impresionante, iar aghiotant îi este o maşinărie complex, care oferă soluţii sub forma unor picături magice. Episoadele sunt scurte şi destinate copiilor, pe care îi ajută să înţeleagă importanţa atitudinii pozitive şi faptul că pentru a rezolva o situaţie nu este nevoie de violenţă. În 2018, Poşta Croată a lansat un timbru în culori vibrante pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a acestei faimoase animaţii croate, se vede pe site-ul oficial al festivalului.

Song of the Sea

Un lungmetraj de animație nominalizat la Oscar, inspirat din legendarele selkie din folclorul irlandez. De la 20:00, la Cinema Elvire Popesco. Ben şi surioara lui, Saoirse - ultimul copil-focă, încep o extraordinară călătorie de-a lungul unui tărâm plin de magie şi legendă în încercarea de a ajunge la căminul lor de la malul mării. Filmul se inspiră din legendarele selkie din folclorul irlandez, creaturi cu înfăţişare de focă atunci când se scaldă în apele mării şi cu înfăţişare umană atunci când ajung pe sol. Festivaluri: Annecy 2009, Dublin 2009, Edinburgh 2009, Zagreb 2010. Nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat - Academy Awards/Premiile Oscar 2015, Audience Award - Annecy 2009, Audience Award - Dublin 2009. Mai rulează duminică, 07.10.2018, ora 16:00, la Cinema Elvira Popescu.

Avant-garde & Experimental 4

Cel de-al patrulea calup de scurtmetraje din retrospectiva Avant-garde & Experimental, filme care explorează noi limite în animație, grupate cronologic – de la pionieri ai genului la producţii contemporane – se vede la Cinemateca Eforie, de la 16:30. Anim'est 2018 se concentrează pe animaţia de avangardă, mai precis abordarea experimentală a naraţiunii şi a aspectelor vizuale, abordare care s-a potrivit dintotdeauna animaţiei, un tip de cinema prietenos cu explorarea ideilor şi a posibilităţilor.

De-a lungul anilor, noi medii şi noi tehnologii au ajutat cineaştii să creeze fără să respecte un regim strict sau o structură, producând artă care ridică întrebări. În realizarea retrospectivei, am luat expresia „film de avangardă” în sensul cel mai larg şi am ales 60 de filme gata să exploreze noi posibilităţi, grupate cronologic, astfel încât să fie evidentă evoluţia creativităţii, de la pionieri ai genului la producţii contemporane.

„Printre numele pe care o să le (re)descoperiţi se află Viking Eggeling, Hans Richter şi Marcel Duchamp, de la producţii create în vremuri când conceptul de „film de animaţie” era încă în faşă, până la cele mai noi filme non- narative. Unele aparţin unor curente, iar altele sunt imposibil de integrat într-o categorie. Muzica joacă un rol important în cele mai multe, iar lumina este esenţială, indiferent de anul producţiei. Gradul lor de accesibilitate variază drastic: unele par profund inaccesibile, iar altele par făcute pentru publicul foarte tânăr. Dar fiecare film este unic şi arată că imaginaţia nu are limite. Exact ca animaţia!” (Mihai Mitrică, director Anim'est)

Virus Tropical

Lungmetrajul columbian în regia lui Santiago Caicedo, o animație 2D alb- negru adaptată după romanul grafic cu același nume al creatoarei de benzi desenate Power Paola, are la bază o poveste despre maturizare și feminitate, spusă cu delicatețe și cu auto-ironie - de la 20:30, la Cinemateca Eforie. Născută într-o familie deloc convenţională, Paola îşi împarte copilăria între Ecuador şi Columbia şi nu pare deloc în stare să se ridice la înălţimea aşteptărilor celor din jur. Cu o perspectivă unic de feminină asupra lumii, ea va fi nevoită să lupte împotriva prejudecăţilor şi pentru propria independenţă atunci când universul ei se confruntă cu o serie de crize. Festivaluri: Berlin 2018, SXSW 2018, BAFICI 2018, Seattle 2018, Annecy 2018, Jerusalem 2018. Se poate viziona și duminică 07.10.2018 ora 16:30, la Cinema Eforie.

Exploreaza subiecte similare:

Song of the Sea, Virus Tropical 

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 30 septembrie 2018 19:28
Anul acesta "Anim'est festval" ne ofera in aceasta perioada un program foarte divers si pentru toate gusturile tinerilor cinefili cu cele mai noi, populare si premiate filme de animatie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells