Fenomenul New Amsterdam: de ce este serialul atât de popular?

de Ştefan Dobroiu în 24 Mar 2021
Serialul cu medici domină de mai bine de o lună topul vizionărilor pe Netflix

Lansat pe Netflix pe 15 februarie, New Amsterdam a urcat repede pe prima poziţie în topul vizionărilor, detronat fiind, pentru doar două zile, de premiera recentă a lui Deadly Illusions. New Amsterdam este din nou pe prima poziţie, iar acum explorăm motivele pentru care întreaga Românie pare să fi pus timpul pe stop pentru a urmări cele două sezoane disponibile pe platforma de streaming.

În primul rând, New Amsterdam este un serial cu medici în spiritul mult mai cunoscutelor ER, Chicago Hope sau Grey's Anatomy, arătând multiplele provocări personale, etice şi profesionale din vieţile mai multor medici, cu toţii angajaţi ai spitalului New Amsterdam din New York. Dincolo de faptul că New Amsterdam este singurul serial cu medici disponibil pe Netflix, temele abordate sunt în strânsă legătură cu preocupările noastre din ultimul an, când starea spitalelor şi eroismul medicilor au fost adesea cele mai puternice subiecte din mass media.

Totul începe când Max Godwin (Ryan Eggold) devine directorul medical al spitalului şi nu trece nici măcar o oră până când medicul cel sufletist arată că este gata să dea de pământ cu establishment-ul spitalului: Max concediază întregul departament de cardiologie pe motiv că medicii pun banii şi bunăstarea spitalului mai presus de sănătatea pacienţilor. "How can I help", repetă la nesfârşit directorul şi descoperim treptat că sunt nenumărate moduri în care spitalul îşi poate îmbunătăţi serviciile.

Desigur, lui New Amsterdam i se poate reproşa exact ceea li s-a reproşat şi celorlalte seriale similare menţionate mai sus: oferă o perspectivă mult edulcorată a ceea pot oferi spitalele determinând spectatorii să aibă aşteptări complet nerealiste o dată intraţi într-o astfel de instituţie. Medicii din New Amsterdam fac ce fac şi găsesc soluţii la tot şi toate, îţi vindecă trupul şi uneori chiar şi sufletul, te ţin în braţe şi te încurajează, într-un iureş de emoţii ce poate deveni uşor o sursă de escapism pentru minţile noastre atât de preocupate de pandemie şi stresurile zilnice.

Poate că tot ce face Max (am spus că medicul suferă şi de un cancer al gâtului?) îi sperie pe birocraţii marilor spitale (mai mult ca sigur aceştia se uită la New Amsterdam ca la un fantasy precum Game of Thrones), dar eroul are o abordare creativă a problemelor, gândind mereu out of the box şi găsind soluţii inventive la probleme ce par fără rezolvare.

Într-un episod, de exemplu, Max descoperă că personalul spitalului suferă de extenuare şi că, din cauza programului prelungit, colegii săi nu apucă să petreacă timp cu familia. Un alt director de spital ar ridica din umeri şi ar spune "asta-i viaţa", dar nu şi Max: el creează o linie de autobuze care să-i culeagă pe medici şi asistente din cartierele lor, astfel încât aceştia să scape de naveta obositoare prin New York... Dacă birocraţii din lumea întreagă ar gândi măcar 5% ca Max, cu siguranţă lucrurile ar sta mult mai bine din toate punctele de vedere...

Te-ai putea aştepta ca după atâtea seriale cu medici inventivitatea scenariştilor cu privire la provocările dintr-un astfel de serial ar cam trebui să sece, dar nu, New Amsterdam oferă noi şi noi lecţii, determinând publicul să se pună în locul personajelor şi oferindu-i experienţe nenumărate experienţe catharctice. Cu toate rezervele criticilor, sunt toate şansele ca New Amsterdam să te prindă încă de la primul episod. Pe Netflix sunt disponibile primele două sezoane ale serialului (în total 40 de episoade), dar luna aceasta pe postul NBC s-a lansat şi al treilea sezon, care tratează direct provocări legate de pandemie. Şi dacă îţi place de Max, iată o veste bună: serialul a primit deja undă verde pentru două sezoane suplimentare.

Exploreaza subiecte similare:

Ryan Eggold, New Amsterdam, ER, Chicago Hope, Grey's Anatomy

Alte știri din cinema

Lucy Liu se alătură lui Helen Mirren în continuarea la Shazam!

Zachary Levi reia rolul său de erou DC

Iată ce parteneră va avea Harrison Ford în cel de-al cincilea film din seria Indiana Jones!

Phoebe Waller-Bridge joacă în Indiana Jones 5 în rolul principal, alături de Harrison Ford

Sony Pictures și-a ales platforma de streaming pentru filmele sale, inclusiv Venom și Spider-Man

Acordul dă, de asemenea, streamer-ului prima șansă de a difuza filme din arhiva Sony

Pe viaţă/For Life: schimbă lumea în bine, de oriunde eşti

Fantastica poveste a condamnatului pe viaţă devenit avocat, pe AXN

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells