Exodus: Zei şi regi - primele reacţii după vizionarea filmului

de Gloria Sauciuc în 2 Dec 2014
Exodus: Gods and Kings a fost văzut de criticii de film de la mai multe publicaţii internaţionale, care au elogiat spectacolul vizual, dar au atras atenţia că protagoniştii - jucaţi de Christian Bale şi Joel Edgerton - au prea puţin timp pe ecran

Ridley Scott ne poartă în vremuri imemoriale, descriind în premiera lunii decembrie exodul evreilor din Egipt, în căutarea Pământului Făgăduinţei, sub conducerea lui Moise (Christian Bale). Unul dintre cele mai captivante fragmente ale Vechiului Testament are parte de o nouă ecranizare, cu efecte speciale de ultimă generaţie.

Locaţiile de filmare au inclus un arid lanţ muntos din provincia spaniolă Andalusia, studiourile Pinewood din Londra, dar şi deşerturile din Maroc.

Iată ce scrie critica internaţională despre filmul cu premiera românească pe 12 decembrie:

Ridley Scott, cu ajutorul graficii computer generated dar şi cu mai multe platouri de filmare, a conturat un univers vizual care îl poate face invidios pe Cecil B. DeMille. Însă aceasta era partea aşteptată. Adevărata supriză este cât de sălbatică şi de lipsită de compromisuri este acţiunea. Urmărind scenele largi de luptă, este uşor de înţeles de ce Scott a dorit să regizeze filmul: şarje călare, curse de care de luptă, ciocniri cu săbii şi cu scuturi, săgeţi în flăcări (vechea pasiune a lui Scott), oraşe incendiate. Şi mai apoi, molimele biblice. Şi nu am uitat de despărţirea apelor Mării Roşii. (Jamie Graham, Total Film)

Onorând şi eclipsând, în acelaşi timp, perfecţiunea vizuală a lui Cecil B. DeMille din Cele zece porunci (1956), ultima oră din Exodus: Gods and Kings este un flux captivant şi perfect modulat de surprize pentru public, care va sta cu privirea aţintită pe ecran. Într-una din cele mai îndrăzneţe mişcări ale sale ca regizor, Scott aduce pe ecran cele zece molime biblice într-un montaj verosimil şi foarte viu: înroşirea cu sânge a apelor Nilului (care pare un fragment din Jaws) care dă imediat naştere unei invazii de broaşte şi de muşte, de bube, de lăcuste - care surprinde într-adevăr furia Domnului revărsată asupra oamenilor. (Variety)

Noul film cu Moise semnat de Ridley Scott are, cu siguranţă, proporţii biblice - e vorba de panorama nemărginită care se întinde de la Sfinx la Piramide şi până la despărţirea apelor Mării Roşii, o scenă fascinantă... (The Times)

Ţinând cont că distribuţia nu cuprinde persoane de culoare şi ţinând cont, de asemenea, şi de asigurările lui Ridley Scott că se găseşte o explicaţie ştiinţifică infailibilă pentru scena cu Marea Roşie, filmul pare o interpretare la fel de neconvenţională a scenelor biblice ca şi Noe, celălalt film inspirat din Vechiul Testament. Filmul începe în Egiptul Antic, aşa cum şi-l poate imagina cineva care a petrecut multă vreme în hotelurile din Beverly Hills. Biografia lui Moise, în 3D, de la Ridley Scott, este foarte lungă, naivă şi neinteresantă. Însă, cel puţin, nu este jignitoare. (The Guardian)

Exodus este combinaţia unora dintre cele mai obositoare tendinţe din superproducţiile recente. Cu toate că filmul încearcă să ancoreze în realitate faptele pe care le prezintă, pentru a da un aer de autenticitate, scenele sunt împânzite cu efecte speciale, ceea ce face ca scenele magnifice în care apare Memfis-ul egiptean să pară de-a dreptul jalnice. În plus, scenele de acţiune, ca să nu mai pomenim de feluritele molime, printre care lăcustele şi broaştele, sunt descrise cu multă atenţe şi într-un mod exacerbat. Încă de la începutul filmului, e clar că Scott îşi propune ca în centrul filmului Exodus să fie rivalitatea între doi vechi prieteni. Şi totuşi, Scott nu oferă nici lui Moise nici lui Ramses suficient timp pe ecran pentru a construi o tensiune dramatică relaţiei lor, în timp ce scenele de realitate virtuală sunt meticulos şi complex recreate. (Screendaily)

Exploreaza subiecte similare:

ridley scott, The Ten Commandments, Exodus: Gods and Kings

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 2 decembrie 2014 12:00
Cred ca opinia celor de la Screendaily caracterizeaza ultimii 10 ani din cariera lui Ridley Scott. Sunt convins ca o sa fie un film superficial, in care actorii o sa dea bineinteles tot ce pot, pt ca sunt foarte buni si atat. Nu mai sunt convins ca o sa-l vad.... nu mai bine ma duc inca o data la Hobbitul? (care deja se aude ca e de departe mai bun decat primele 2 parti)
Han_Solo pe 2 decembrie 2014 13:36
Mai bun decat primele doua parti nu spune mai nimic daca tinem cont de faptul ca exceptand fanii hard core, toate lumea este de acord ca filmele Hobit sunt destul de slabe.
Skynet.Zbenga pe 3 decembrie 2014 11:31
Asa este. Si mai sunt si destui fani carora le-a placut mai mult prima parte din Hobbitul decat cea de-a doua.
spartacus pe 2 decembrie 2014 16:00
Personal, nu cred că voi fi dezamagit de "Exodus". Nu am fost nici de "Gladiator", care a fost descris iniţial de către presa "de specialitate" ca fiind doar un film ce impresionează la capitolul efecte speciale şi atât (iar realitatea a fost cea pe care o ştim acum cu toţii). Deci, dacă Ridley Scott şi-a respectat blazonul cum a făcut cu "Gladiatorul" în 2000, atunci eu cred că vom fi foarte mulţumiţi de producţia din acest an. Cât despre "Hobbit", să fim serioşi: cum spunea cineva, în afară de fanii îndârjiţi ai seriei, primele două părţi nu s-au ridicat la înălţimea nici măcar a uneia dintre părţile LOTR. Ultima parte ce ne va fi dezvăluită pe 19 dec. se aude însă că va recompensa lipsurile din primele două părţi Hobbit.
Bayard pe 2 decembrie 2014 18:15
Problema nu e Gladiatorul care e un film exceptional.... ci tot ce a urmat dupa. De exemplu Kingdom of Heaven sau Robin Hood, daca e sa mentionez doar astea istorice. Cred ca de la Gladiator incoace nu a mai avut vreun film cu adevarat bun.
Slightly pe 8 decembrie 2014 17:03
Mai copilas Bayard , Filmul Kingdom of Heaven este foarte bun mai copilas. Asa ca, copilas, specifica faptul ca e parerea ta proprie, de fapt rectifica si spune "sunt un copilas si parerea mea copilaroasa este ca Kingdom of Heaven nu e frumos" . Da copilas ? Asa copilas.
greeny pe 4 decembrie 2014 10:40
Ce nu inteleg eu de ce un comentariu la Exodus contine referiri critice la Hobbitul!!!! Daca vrem sa fim critici. hai sa comparam filmele lui Ridley Scott cu filmele lui Ridley Scot!!! Nu va place Exodus, comparati filmul ca viziune regizorala cu Blade Runner, Alien sau Prometheus. Din cate stiu eu, Hobbitul nu e regizat de nenea Scott :D Sau poate stiti voi altfel?:))
Personal, pentru mine cel mai bun film al lui Scott este Alien. Astept sa vad ce a facut aici

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells