Eugen Şerbănescu nu mai este directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei

de Gloria Sauciuc în 5 Apr 2013
Potrivit unei hotărâri de guvern publicate joi în Monitorul Oficial, Şerbănescu a fost transferat în Bologna, pe postul de consul general, în locul lui Dan Eugen Pineta

Centrului Naţional al Cinematografiei va rămâne fără director general timp de şase luni, cât va dura interimatul unui locţiitor al lui Eugen Şerbănescu. Peste şase luni se va organiza un concurs pentru această funcţie. Şerbănescu, fost liberal, în prezent conservator, a fost numit consul general la Bologna. Anunţul vine la două zile de la publicarea rezultatelor concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC în 2013. Lista câştigătorilor o puteţi consulta aici, iar subiectele viitoarelor filme româneşti le puteţi afla aici.

În 2012 a fost organizat un singur concurs, deşi în anii precedenţi existau două sesiuni pe an, rezultatele fiind anunţate pe site-ul oficial al instituţiei pe 3 aprilie 2013. Prin urmare, creditul total alocat de CNC proiectelor de film pe 2012 a fost de aproximativ 10 milioane de lei, cu 15 milioane mai puţin decât în anii cu câte două sesiuni de concurs. Sursele de constituire a fondului cinematografic sunt procentaje de 3-4% din câştigurile pe minutele de publicitate ale televiziunile private, şi 15% din încasările din publicitate ale televiziunii naţionale, pe lângă procente din chiriile cinematografelor din reţeaua RADEF.

Surse din interiorul CNC au spus pentru Cinemagia că cel mai recent proiect al lui Eugen Şerbănescu la CNC era un Club al cineaştilor în curtea interioară a clădirii, pentru care ar fi fost nevoie de un buget de aproximativ 1 milion de euro, întrucât clădirea necesită lucrări de consolidare, fiind construită în anii 1930.

La mijlocul lunii martie, România Liberă atrăgea atenţia că Şerbănescu angajase în Comisia de rating a filmelor care intră pe marile ecrane pe Ovidiu Garcea – şeful firmei de pază Eneea Real Security SRL (care asigură de câteva luni şi paza CNC-ului). Surse din interiorul CNC au spus pentru Cinemagia că Ovidiu Garcea este iubitul Elenei Ilie, directorul economic al CNC...

Eugen Şerbănescu a fost cel mai contestat director al CNC. În 2009, regizorul Cristian Mungiu (aflat in postura de membru al comisiei de selectie a proiectelor cinematografice) a depus un raport la Ministerul Culturii despre neregulile pe care le-a sesizat în desfăşurarea concursului de alocare de credite pentru proiectele de film, majoritatea la calcularea punctajelor din dosarele aplicantilor, care „nu este precisa, ci interpretabila, in functie de cine socoteste punctajul"... În 2010, Răzvan Georgescu, membru în comisia de evaluare a scenariilor de documentar de la acea sesiune de concurs, a trimis o scrisoare ministrului culturii Kelemen Hunor acuzând „grave vicii de procedură" la acelaşi concurs de proiecte cinematografice. Anul trecut, regizorul Tudor Giurgiu a cerut public demisia lui Eugen Şerbănescu, acuzându-l de „dezastrul instituţional în care se afla filmul românesc".

copyright foto Mediafax Foto/Alex Drifter

ERATĂ

Site-ul Cinemagia, care a publicat în data de 5 aprilie 2013  articolul de mai sus, intitulat "Eugen Şerbănescu nu mai este directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei", în care se afirma că "Şerbănescu, fost liberal, în prezent conservator, a fost numit consul general la Bologna" face următoarele precizări: Eugen Şerbănescu nu a activat, după decembrie 1989, şi nu activează în nicio formaţiune politică.

El nu a fost şi nu este nici în prezent membru al niciunui partid politic asociat, subordonat unei organizaţii, unei instituţii, vreunui partid sau vreunei societăţi politice. Identificarea cu formaţiunea politică aflată la guvernare la datele numirii sale în funcţia de Director al Centrului Naţional al Cinematografiei este pur întâmplătoare şi, în acelaşi timp, o scăpare a editorului textului, care nu are studii juridice.

Redacţia Cinemagia şi editorul nejurist îşi cer scuze faţă de cititori pentru afirmaţia echivocă, ce lasă loc de interpretări cu privire la apartenenţa politică a lui Eugen Şerbănescu. Cinemagia nu a susţinut şi nu susţine vreo orientare politică a Dlui Şerbănescu nici a vreunei alte persoane din industria cinematografică.

Eugen Şerbănescu se află la conducerea Centrului Naţional al Cinematografiei după un concurs desfăşurat în toamna lui 2006 la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Exploreaza subiecte similare:

Eugen Şerbănescu, cristian mungiu, Tudor Giurgiu, Răzvan Georgescu

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
E.Floares pe 5 aprilie 2013 20:12
Sa fie intr-un ceas bun!
justitiarulgun pe 17 aprilie 2013 00:00
Eugen Şerbănescu cetăţean al României a ocupat postul de director al Centrului Naţional al Cinematografiei datorită prostiei Partidului Naţional Liberal care se afla în 2006 la guvernare. Plecarea sa subită prin numirea lui în diplomaţie în calitate de consul este o muşumalizare a FRAUDEI, FOARTE MARE pe care a făcut-o în ultimii aproape 7 ani. A distrus sistemul de finanţare a producţiei de filme, a dictat notele la concurs de proiecte, a adus-o pe CIUMĂFAIA de Elena Ilie directoare economică care şi-a făcut studiile la seral şi care pentru proiectul CLIBUL CINEAŞTILOR merită dosar penal. Această fiinţă ca o momâie a distrus DEPOZITUL DE DOCUMENTE scrise ale ARHIVEI NAŢŢIONALE DE FILME (manuscrise rare, scenarii, fişe de filme, fotografii de filme străine şi româneşti unicat, afişe) prin mutarea lor forţată în din clădirea CNC din str Dem- I Dobrescu nr. 4-6 în Depozitul din Jilava unde are sediul ANF ân str. Sabarului nr- 2. judeţul Ilfov şi unde nu există condiţii normale pentru documente scrise şi rare Să vină presa dacă vrea să vadă cum se păstrează PATRIMONUL NAŢIONAL de către directorul ANF Anca Mitran prin aruncarea lor pur şi simplu într-un DEPOZIT, unde domneşte duşmanul DOAMNEI HÂRTIE mucegaiul acoprrit vopseaua lavabilă dată încet cu trafalet din banii daţi de monstroasa Elema Ilie, numai să nu vadă pe cineva care citeşte litere scrise şi tipărite pe HÂRTIE. Un Minster al Culturii care nu are nicio responsabilitate pentru Fondul de carte de film şi pentru Fondul de manuscrise rare despre cinematografie nu îşi mai are niciun rost ca administrator guvernamental al PATRIMONIULUI NAŢIONAL. Cer prin acest protest anchetarea Procuraturii generale a ministrului marionetă Daniel Barbu pentru iresponsabilitate şi de el în jos toate persoanele implicate în distrugerea a ceea ce mai rămas din A MĂRÂTA NOASTRĂ DE AVERE CINEMATOGTAFICĂ. Nu se poate ca din 1987 serii întregi de dictatori în frunte cu CRIMUNALUL Nicolae Ceauşescu « iubit » acum de poporul dezabuzat, să lovească cu sete într-o CINEMATOGRAFIE începută în 1936 în regat de Marele REGE Carol al II-lea continuată de Mareşalul Antonescu şi de Mult Hulitul Gheorghe Gheorghiu Dej- Filmul românesc CERE DREPTATE, cere JUSTIŢIE li nu în ultimul rând cere POLIŢIE. Şi multe cătuşe adevărate PENTRU CĂ NU SE MAI POATE. (/vom continua)
justitiarulgun pe 19 aprilie 2013 00:21
Xecredeai că am murit neică ? "ÎN VREME DE RĂZBOI" de I. L. Caragiale. Vom dezvălui câţi bani i-a dat acest Eugen Şerbănescu lui ANCA MITRAN directoarea ANF pentru a construi 4 depozite pentru filme , improprii pentru depozitare, de filme, aproaspe nişte cutii de material plastic , total nepotrivite pentru păstrarea filmelor din PATRIMONIUL NSATIONAL. Urmeazp vilele personale. Apoi dosarele PENALE. Ştie Preşedintele Curţii de conturi NICOLAE VĂCĂROIU cum s-au recepţionat aceste proiecte în care s-au investit bani pubşici foarte mulţi ? .
justitiarulgun pe 7 aprilie 2013 16:41
07 aprilie 2013


Potrivit unei hotărâri de guvern publicate joi în Monitorul Oficial, Şerbănescu a fost transferat în Bologna, pe postul de consul general, în locul lui Dan Eugen Pineta, informeaza cimegia.ro.

Citiţi mai mult: Eugen Şerbănescu a fost numit consul general la Bologna - Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/eugen-serbanescu-nu-mai-este-directorul-general-al-centrului-national-al-cinematografiei-1031481.html#ixzz2PmcqNhcE
EVZ.ro


UN PERSOMAJ CONTROVERSAT CARE A DEVALIZAT STATUL ROMÂN DE PESTE 10.000.000 DE EURO,


EUGEN ŞERBĂNESCU, DIRECTOR eral AL CENTRULUI NAŢIONAL AL CINEMATOGRAFIEI FOST SAU ÎNCĂ ÎN FUNCŢIE. SE ZVONEŞTE CĂ A FOST ” ACOPERIT” DE SECŢIUNEA DIPLOMAŢIE DIN MINISTERUL DE EXTERNE PENTRU A EVITA URMĂRIREA PENALĂ. CEI CARE AU PROFITAT DE ACEASTĂ SINECURĂ, BNINEÎNŢELES CĂ TAC DIN GURĂ. CINE A GIRAT ACEASTĂ ANOMALIE DIN CINEMATOGRAFIE ? DACĂ NU AR FI PROTEJAT AR TREBUI NU SĂ FIE « CATAPULTAT « EL TREBUIE ARESTAT ÎMPREUNĂ CU TOATĂ CAMARILA, PE CARE MINISTERUL CULTURIII O ŞTIE, DAR NU VREA SĂ O DENUNŢE LA PROCURATURA ROMÂNIEI PENTRU CERCETĂRI.. TOATE INVESTIŢIILE FĂCUTE DE EUGEN ŞERBĂNESCU ÎN SECTOARELE SUBORDONATE AU UMPLUT BUZUNARELE UNOR SUBALTERNI ŞI A ALTOR COLABORATORI EXTERNI. ACEASTA ESTE JUSTIŢIA ROMÂNEASCĂ FIINDCĂ NIMENI NU VREA SĂ « VORBEASCĂ ».

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells