„Eroi şi antieroi din Balcani”, tema acestei ediţii a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară

de Cinemagia în 2 Iul 2014
Evenimentul va avea loc anul acesta în perioada 26 – 31 august în Portul Cultural Cetate (județul Dolj)

Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc anul acesta în perioada 26 – 31 august în Portul Cultural Cetate (județul Dolj) și va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.

Tema se va regăsi atât în proiecțiile festivalului – lungmetraje, scurtmetraje şi documentare – cât şi în prezentările din cadrul simpozionului ştiinţific care însoțește, de trei ediții încoace, festivalul.

Timp de cinci zile, Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va aduce pe malul Dunării, într-un spațiu care și-a modificat destinația devenind din port agricol port cultural, filme balcanice actuale şi de arhivă, filme care au scris istorie, filme premiate şi filme care subminează clişeele şi prejudecăţile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legătură cu cinematografia balcanică.

Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului: eroii balcanici, cei mai cunoscuţi din lume

„Eroi balcanici? Ei bine, ei sunt cei mai cunoscuţi din lume. Începând cu Ulise, care a întârziat acasă rătăcind cam mult cu băieţii pe coclauri. Pentru Giovanni Papini chiar Ahile şi ceilalţi eroi nu erau decât nişte fraieri care s-au măcelărit timp de zece ani sub zidurile unui târguşor pentru o femeie cam trecută. Acestor eroi li se adaugă Păcală şi Nastratin Hogea, apoi o serie de dansatori frenetici precum Zorba şi eroii lui Kusturica. Antieroi? Nu este vorba despre loseri în sens american, ci despre oameni obişnuiţi precum Lăzărescu al lui Puiu sau compozitorul din recentul Moartea unui om din Balcani al lui Miroslav Momcilović. Divanul din acest an este un prilej pentru a vedea că în Balcani s-au născut deopotrivă eroismul şi viaţa într-o veşnică tranziţie. Căci între retragerea romană şi năvălirile turcilor nu au fost decât tot perioade de tranziţie. Nu degeaba întregul nume al lui Lăzărescu este Dante Remus Lăzărescu”...

Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema şi bucătărie balcanică, accesul la filme şi demonstraţiile culinare fiind liber.

Pe timpul desfășurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000, CNC și ICR.

 

Alte știri din cinema

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 2 iulie 2014 19:28
Eu nu inteleg incapatanarea Bucurestiului de a atrage toata tara in organizatiile si competitiile astea balcanice stupide. Ce treaba au de exemplu Transilvania - unde se afla centrul geografic al Europei - sau Moldova, cu Balcanii? Romania nu se afla in Peninsula Balcanica, ca doar nu continua pana unde incepe Scandinavia. Muntii Balcani nu se afla pe teritoriul tarii noastre. De unde pana unde, atunci? Chiar nu ar trebui sa ne mai asociem cu regiunea asta si sa cautam mai mult inspre Centrul Europei, cum cea mai avansata parte din tara si face.
marian_tutui pe 7 august 2014 11:01
Chiar daca geografic Romania se afla in centrul Europei, altii nu prea ne vad acolo. Altii ne plaseaza in Balcani (vezi hartile straine, reprezentantele firmelor straine, competitiile sportive etc.). A propos, nu Transilvania e centrul Europei, ci satul Delovoe (Rahau) din Bucovina, actualmente in Ucraina! Si nimeni nu considera Ucraina drept centrul Europei! Din pdv istoric, cultural si politic suntem sau macar provenim din Balcani. In plus, provincia romaneasca Dobrogea este la sud de Dunare (limita de nord a Peninsulei Balcanice). Sa mai spunem ca Banatul si Dobrogea au fost pasalac si ca pana in 1918 ne-am lupta cu cei de la sud de Dunare? Un semn clar de balcanism este si sa nu recunosti ca apartii Balcanilor. Nu recunosc asta decat bulgarii (unde sunt Muntii Balcani/ Stara Planina), macedonenii (aflati in centrul peninsulei) si turcii (pentru care Balcanii sunt totusi in Europa iar referirea la peninsula evoca perioada lor de glorie). Slovenii, croatii si sarbii se vad in centrul Europei, grecii si albanezii se vad mediteraneeni etc.
marian_tutui pe 7 august 2014 11:14
De fapt, cel mai corect este sa spunem ca suntem si balcanici. Dar oare e chiar asa rau sa fii balcanic? In cinema, de pilda, Balcanii stau foarte bine, mai ales in ultimii 30 de ani (iugoslavii, grecii si bosniecii au Oscar si nominalizari, pana si bulgarii si albanezii sunt premiati la Cannes!).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells