Editura Polirom va prezinta cartea "Jurnalul unui scandal" de Zoe Heller

7 Apr 2008
Editura Polirom va prezinta cartea "Jurnalul unui scandal" de Zoe Heller

Jurnalul unui scandal a fost nominalizat in 2003 la Booker Prize, iar in 2006 a stat la baza unei ecranizari care a rulat si in Romania, cu Judi Dench si Cate Blanchett in rolurile principale, filmul, cea mai controversata productie a anului 2007, fiind la rindul lui nominalizat la premiile Oscar.

La inceputul anului scolar, intr-un colegiu britanic, isi face aparitia Sheba Hart, o noua profesoara, plina de entuziasm si foarte frumoasa. Este un personaj neconventional, care stirneste atentia si birfele in interiorul catedrei. Este, de asemenea, complet nepregatita pentru mediul galagios si imprevizibil al elevilor minati de impulsurile adolescentei. Incearca sa faca fata acestor dificultati, sperind sa le poata totusi trezi curiozitatea fata de artele plastice – in speta, olaritul. Si chiar reuseste sa-l atraga pe unul dintre elevi, insa acest succes ajunge treptat sa aiba implicatii erotice extreme. Povestea ajunge in ziare, iar naratoarea romanului, profesoara de istorie Barbara Covett, o veterana a colegiului, singura si acrita de tarele sistemului de invatamint si de calitatea mediocra a oamenilor care o inconjoara, incearca sa o redea la rindul ei, motivata fiind de relatia de prietenie pe care o are cu protagonista. Aceasta relatie, insa, este si ea una speciala, pe cit de intensa, pe atit de trista.

„Jurnalul unui scandal seamana cu o privire aruncata pe furis in intimitatea cuiva: iti lasa o senzatie de placere vinovata si de curiozitate ilicita.” (Independent)

„Un roman excelent, de o ironie subtila pe care Heller o dozeaza la marea arta.” (Evening Standard)

Zoe Heller (n. 1965) si-a urmat studiile la Columbia University, in New York. Este scenarista, jurnalista de succes si i s-au publicat pina in prezent doua romane: Everything You Know (1999) si Notes on a Scandal (Jurnalul unui scandal) in 2003. Noua ei carte, The Believers, a fost anuntata pentru 2008.

Taguri:  Notes on a Scandal

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells