Echipa „Poziţia copilului” reacţionează la declaraţia deputatului Victor Cristea

de Ştefan Dobroiu în 25 Sep 2013
Deputatul PSD a uimit lumea artistică din România cu observaţiile sale despre controlul artelor de către stat

O declaraţie a deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, care consideră că filmul premiat cu Ursul de Aur Poziţia copilului denigrează România, a luat ieri prin surprindere amatorii de cultură din România. Vizată direct de observaţiile deputatului, care este şi secretar al Comisiei de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, echipa filmului reacţionează cu textul de mai jos, ce analizează şi atitudinea adesea surprinzătoare a autorităţilor cu privire la statutul artelor în România:

Poziţia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimată în timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementează Ordinul Artiştilor, reflectă, din păcate, o atitudine des întâlnită în rândul politicienilor şi instituţiilor din România, aceea că arta şi cultura, în general, trebuie controlate mai atent de către stat, şi demonstrează o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic.

Invocând „cuvintele urâte” din filmul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea susţine: „Cred că trebuie mai multă atenţie. Eu ştiu că în Constituţie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin muncă, prin roadele muncii”.

Declaraţia vine şi în contextul schimbărilor din ultimii ani, în care instituţii de cultură foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finanţările pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ. Lipsa unui sprijin coerent şi pe criterii solide din partea statului se resimte în toate domeniile culturii, inclusiv în cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani.

Filmul „Poziţia copilului” nu a fost premiat pentru că „se doreşte denigrarea poporului român şi minimalizarea activităţii în învăţământul nostru”, ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme româneşti multi-premiate în ultimii ani. De altfel, retorica unei „conspiraţii mondiale” ar fi putut fi ignorată dacă nu ar fi fost expusă de un deputat al României cu putere de decizie în Comisia pentru Învăţământ, ştiinţă, Tineret şi Sport.

„Faptul că declaraţia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educaţie arată în ce fel este poziţionată cultura, cum este înţeles statutul artistului şi al produselor culturale în procesul de educaţie din România. Nu ne interesează ce promovează produsul cultural, ne interesează să analizăm cu ştiinţă şi fără ştiinţă în conţinut”, declară producătoarea filmului, Ada Solomon.

„S-au scris sute de pagini despre Poziţia copilului în presa mondială, dar niciodată nu s-a făcut referire la limbaj. S-a remarcat, într-adevăr, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar întâlnită în scriitura acestui film. Ba, mai mult, s-a menţionat performanţa extraordinarei Luminiţa Gheorghiu, care a fost catalogată drept una dintre cele mai mari actriţe în acest moment pentru performanţa ei din Poziţia copilului”, adaugă Ada Solomon.

„Poziţia copilului” este primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin şi a fost desemnat să reprezinte România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Filmul a avut un traseu spectaculos în cinematografele din România, menţinându-se pe primele poziţii în box office-ul autohton. Până în prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema şi încasări de circa 1,25 miloane de lei.

Exploreaza subiecte similare:

Poziţia copilului, Ada Solomon, Călin Peter Netzer, Luminiţa Gheorghiu

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 25 septembrie 2013 14:35
Si eu cand ziceam ca abia acum exista cenzura , majoritatea ma luau in ras ..Filmul este destul de departe de a fi exceptional , este un film bun ce pare a fi inspirat din cazul lui Serban Huidu. Sunt multe alte filme cu violenta de limbaj mult mai mare , care nu au deranjat pe nimeni ( vorbesc despre situatia de la noi )Dupa mine se da prea multa atentie la ce spune un neica nimeni .
Bayard pe 25 septembrie 2013 14:49
Neica nimeni ala da legile in tara asta....
Sayko pe 25 septembrie 2013 20:33
Toti neica nimeni astia sunt votati de niste oameni care au un anumit coeficient de inteligenta.Dar stim cu toti cum se voteaza in Romania si cat de indiferenti sunt cei care pun stampila.Si da,statul roman mictioneaza pe tot ceea ce inseamna cultura,sport,institutii publice(spitale,scoli...).In schimb avem regi ai asfaltului si bancute in parc de 13mil de euro.
legiune pe 25 septembrie 2013 21:46
Buna reclama pentru film. Un individ dubios de prin parlamet care este intr-o pozitie de a comenta si a fi auzit a deschis un drum.
alex_il_fenomeno pe 26 octombrie 2013 20:43
Ma mir de aceasta declaratie...Bine, inca nu am urmarit filmul, dar nu pare ok...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells