De la Metropolis la Chappie: Fascinaţia Hollywoodului pentru roboţi

de Gloria Sauciuc în 11 Mar 2015
De la C-3PO şi R2-D2 la Bumblebee şi Optimus Prime, publicația THR rememorează unele dintre cele mai marcante staruri metalice

Metropolis (1927)

Acest film mut german regizat de Fritz Lang era plasat într-un viitor distopic și prezenta unul dintre primii roboți din flime. Robotul cu influenţe art deco a devenit mai târziu sursă de inspirație pentru C-3PO din Star Wars.

The Day the Earth Stood Still (1951)

Gort este un bodyguard robot care-l vizitează pe extraterestrul Klaatu în inovatorul science-fiction clasic al lui Robert Wise. Filmul din perioada Războiului Rece a avut un mesaj anti-nuclear puternic, în timp ce remake-ul din 2008 cu Keanu Reeves se concentreză pe conservarea mediului.

Forbidden Planet/Planeta interzisă (1956)

Pe afișul colorat al clasicului MGM, Robotul Robby a fost pus alături de ceilalți actori, printre care Leslie Nielsen și Anne Francis. Spre deosebire de mulţi alţi roboți din filme de dinaintea lui, Robby a fost menit să-şi ajute omologii săi umani. El a avut, de asemenea, capacitatea de a vorbi și un simț criminal al umorului („Îmi pare rău, domnișoară, îmi făceam şi eu un schimb de ulei”/ „Sorry, Miss, I was giving myself an oil-job”).

Sleeper/Adormitul (1973)

În satira futuristă a lui Woody Allen, Allen a jucat un proprietar de magazin cu alimente sănătoase, care ajunge accidental să fie criogenat și se trezește în anul 2173. Ca să-şi ascundă identitatea, el pozează ca majordom robot în casa unei poete interpretate de Diane Keaton.

Star Wars/Războiul stelelor (1977)

C-3PO şi R2-D2 sunt, probabil, doi dintre cei mai faimoşi roboți din toate timpurile. Stiilul lor ironic de cuplu ciudat este debuşeul comic din operele spațiale iconice ale lui George Lucas.

Blade Runner/Vânătorul de recompense (1982)

Clasicul film al lui Ridley Scott, devenit cult, a abordat temele generoase ale umanităţii și tehnologiei și comuniunea lor inevitabilă. Harrison Ford l-a interpretat pe Blade Runner – un tip de polițist futurist, acuzat de vânarea şi „eliminarea” replicanților.

Terminator/Terminatorul (1984)

Primul film din franciza lui James Cameron îl distribuia pe Arnold Schwarzenegger în rolul unui cyborg masiv T-800, care călătoreşte înapoi în timp pentru a o ucide pe mama viitorului lider al rezistenței umane.

Short Circuit/Scurt circuit (1986)

Johnny Five a fost creat de către guvern să fie o mașină de ucis, dar după ce este lovit de fulger se resetază să aibă o personalitate plăcută și o conștiință morală.

RoboCop (1987)

Filmul violent la nivel grafic al regizorului Paul Verhoeven urmăreşte un polițist care a fost ucis la datorie, dar a fost înviat ca cyborg invincibil. Sloganul filmului spune totul: „Parţial om, parţial mașină, polițist total...”

Bicentennial Man/Omul bicentenar (1999)

Bazat pe nuvela cu același nume scrisă de Isaac Asimov în 1976, filmul a distribuit pe actorul de comedie Robin Williams în rolul robotului servitor NDR-114, care are caracteristici umane și în cele din urmă se transformă într-un om protetic. Numărul modelului robotului (114) a fost considerat a fi un omagiu adus lui Stanley Kubrick, care a folosit numărul în multe dintre filmele lui, inclusiv Dr. Strangelove și Portocala mecanică.

Matrix (1999)

În prima tranșă a francizei fraților Wachowski, Keanu Reeves, Laurence Fishburne și ceilalţi au trebuit să lupte cu santinele autonome care patrulau orașe umane goale ca urmare a unei revolte masive a roboţilor.

Artificial Intelligence/Inteligenţă artificială (2001)

Haley Joel Osment joacă rolul unui copil android – completat de un urs de pluș animatronic – care pornește într-o căutare în stil Pinocchio ca să devenă un băiat uman. Jude Law interpretează şi el un robot umanoid, cunoscut sub numele de Gigolo Joe. El este modelul plăcerii care spune clientului: „Odată ce aţi avut un iubit robot, nu veți mai dori un bărbat adevărat.”

I, Robot/Eu, Robotul (2004)

Bazat pe antologia în nouă părţi scrisă de Isaac Asimov și publicată în anii 1940, filmul îl urmăreşte pe Will Smith în rol de detectiv din Chicago care urăște roboţii, dar care trebuie să lucreze cu un robot umanoid numit Sonny (vocea lui Alan Tudyk) pentru a rezolva uciderea creatorului lui Sonny.

Transformers (2007)

Franciza ultra-profitabilă a lui Michael Bay se bazează pe linia de jucării Hasbro și seria de desene animate ulterioară. Primul film a introdus publicului pe Bumblebee și Optimus Prime. După patru filme regizate, Bay a anunțat că nu o va mai regiza şi pe a cincea.

WALL-E (2008)

Aventura Pixar în lumea animației science-fiction computerizate povesteşte viaţa unui robot ce distruge deșeuri pe un Pământ abandonat, care se îndrăgostește de un robot vizitator pe nume Eve. Filmul regizat de Andrew Stanton a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună animaţie de lungmetraj şi a fost nominalizat la alte cinci categorii.

Big Hero 6/Cei 6 supereroi (2014)

Animaţia Walt Disney care a urmat popularului Regat de gheaţă a fost inspirat de echipa de super-eroi Marvel cu același nume. Baymax, un companion gonflabil pe post de asistent medical, este protagonistul robotic al filmului. Împreună, Baymax, copilul minune al roboticii și prietenii lor luptă împotriva particulelor robotice pe străzile unui San Fransokyo futurist.

 

 

 

 

 

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 11 martie 2015 11:15
C-3PO şi R2-D2 , Wall E , Big Hero 6 , Chappie , Transformers , Terminator , RoboCop , I , Robot sunt cei mai tari ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells