De ce este controversat scenariul lui Green Book

de Cristina Grigore în 25 Feb 2019
Scenaristul Nick Vallelonga a vorbit despre acest lucru în culisele galei la care a fost recompensat pentru cel mai bun scenariu original

Ales de către Academia Americană de film cel mai bun titlu al lui 2018, Green Book a fost primit cu mai puţin entuziasm de către unii dintre cei care au urmărit gala, dar şi de către familia lui Don Shirley, cântăreţul de culoare portretizat în film de Mahershala Ali. Potrivit Deadline.com, scenaristul Nick Vallelonga a vorbit presei, în culisele galei Oscar, despre controversa legată de modul în care a imaginat el povestea din film.

Vallelonga este chiar fiul lui Tony Lip, cel angajat de sofisticatul şi talentatul Don Shirley pentru a-i fi şofer şi bodyguard în turneul efectuat în anii ‘60 prin sudul Statelor Unite, unde segregarea rasială era încă pregnantă. Scenaristul a ţinut să sublinieze că însuşi Shirley i-a spus să nu vorbească cu nimeni atunci când imaginează povestea, să prezinte lucrurile aşa cum i le-a povestit el şi tatăl lui, ba chiar l-a făcut să promită acest lucru.

La scurtă vreme după ce a fost lansat, membrii familiei lui Don Shirley au afirmat public că filmul este, de fapt, „o grămadă de minciuni”. Nepoata pianistului, Carol Shirley Kimberly, a ţinut să spună: „Nu s-a procedat deloc cu grija şi atenţia de care era nevoie pentru a oferi familiei mele şi unchiului meu decedat respectul cuvenit în a-l reprezenta corect – pe el, moştenirea lui, valoarea lui, măiestria cu care lucra şi modul desăvârşit în care a trăit. Este, încă o dată, versiunea unui bărbat alb despre viaţa unui bărbat de culoare”.

„Mi-am ţinut promisiunea faţă de Don Shirley, chiar dacă mi-ar fi plăcut să vorbesc cu familia lui. Nici nu am ştiut că există până nu am terminat filmul”, a mai spus Vallelonga.

Rudele lui Shirley au susţinut că este total incorect felul în care a fost descris acesta în ceea ce priveşte înstrăinarea faţă de ei şi de cultura populaţiei de culoare. Don Shirley participa activ la mişcările pentru drepturile civile din SUA şi era un apropiat al lui Martin Luther King Jr., au arătat acestea.

Soţia unuia dintre cei trei fraţi ai pianistului chiar a negat că ar fi existat o relaţie de prietenie între Tony Lip şi cântăreţ: „A fost o relaţie de tipul angajator-angajat”, a susţinut ea.

Rolul secundar din Green Book i-a adus un Oscar lui Mahershala Ali. Viggo Mortensen, care l-a interpretat de Tony Lip, s-a aflat şi el printre nominalizaţii la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”. Nick Vallelonga a primit Oscarul pentru „Cel mai bun scenariu original”. Green Book a fost regizat de Peter Farrelly (Dumb and Dumber To, Movie 43, There's Something About Mary).

Exploreaza subiecte similare:

Green Book, Mahershala Ali, Viggo Mortensen, Nick Vallelonga, Peter Farrelly

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 25 februarie 2019 15:31
”Green Book” și-a adjudecat pe merit Oscarul și este ”controversat” doar pentru mintile înguste care nu știu cum să critice. Era menționat demult pe lista celor 3 posibili câștigători pentru cel mai bun film alături de ”Bohemyan Rapsody” și ”Vice”! Eu, unul, mă bucur pt premiul obtinut, filmul este excelent, iar ambii actori principali și-au făcut cu brio partiturile atribuite. Părerea mea, desigur.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells