Creațiile sale l-au făcut un veritabil supererou în viața reală. Rămas bun, Stan Lee!

de Gloria Sauciuc în 12 Nov 2018
„Stan Lee era la fel de remarcabil ca personajele sale”, relata Bob Iger, CEO Disney

Creațiile sale l-au făcut un veritabil supererou în viața reală, a scris presa internațională. Stan Lee, celebrul scenarist, editor și autor de benzi desenate, cel care a semnat personaje precum Spider-Man, seria X- Men, Thor, Iron Man, Black Panther și seria Fantastic Four, s-a stins din viață luni, 12 noiembrie, conform presei internaționale. Știrea care anunță decesul, aici.

Legendarul scenarist, editor și publicist Marvel Comics, ale cărui creații l-au făcut un veritabil supererou în viața reală, a decedat lăsând în urmă supereroi legendari. Lee, care a lucrat din 1939 încoace și care a creat sau a semnat coproducția unor filme precum Black Panther, Spider-Man, X-Men, The Mighty Thor, Iron Man, Fantastic Four, Incredible Hulk, Daredevil și Ant-Man, alături de nenumărate alte personaje, a decedat luni dimineață la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, așa cum declară reprezentanții familiei pentru THR. Kirk Schenck, avocatul fiicei lui Lee - J.C.Lee, a confirmat la rândul lui decesul scenaristului. Au rămas după el fiica și fiul mai mic, Larry Lieber, scriitor și artist angajat al Marvel. O altă fiică, Jan, a murit în copilărie. Soția, Joan, a fost model, cu care s-a căsătorit în 1947.

Ultimii ani ai lui Lee au fost dificili. După ce Joan, soția lui timp de 69 de ani, a decedat în iulie 2017, Lee a dat în judecată conducerea POW!Entertaiment, o companie pe care el însuși a fondat-o în 2001 pentru producția de filme de televiziune și jocuri video, acuzând-o de fraude de 1 miliard de dolari, pentru ca mai apoi să renunțe brusc la proces, scrie The Hollywood Reporter. De asemenea, l-a dat în judecată pe fostul său manager și a cerut un ordin de restricție împotriva unui bărbat care se ocupa de administrarea bunurilor sale (moștenirea sa este estimată la nu mai puțin de 70 de milioane dolari). În iulie anul acesta, a ieșit la iveală că Poliția Los Angeles investiga informații cu privire la abuzuri contra vârstnicului.

Fie pe cont propriu, fie în colaborare cu artiști precum Jack Kirby, Steve Ditko și alții, Lee a făcut studiourile Marvel dintr-un mic proiect în editura nr. 1 de cărți de benzi desenate și, în curând, de gigant multimedia. În 2009, studiourile Disney achiziționau Marvel Entertainment pentru 4 miliarde dolari, iar filmele cu cele mai mari încasări - printre ele Avengers: Infinity War cu 2,05 miliarde pe plan global - portretizau personaje Marvel.

Credeam că nu fac ceva important, relata Stan Lee pentru Chicago Tribune în aprilie 2014. Oamenii construiesc poduri, fac descoperiri medicale, iată eu scriu povești despre eroi de ficțiune care fac lucruri amuzante și care poartă costume...

„Stan Lee era la fel de remarcabil ca personajele sale”, relata Bob Iger, CEO Disney. „El însuși un supererou pentru fanii Marvel de peste tot, Stan avea puterea să inspire, să distreze și să aducă oamenii laolaltă. Imaginația îi era depășită doar de generozitate...”

Încă din anii 1960, impetuosul și imprevizibilul Lee a dat supereroilor o personalitate distinctă, nu doar putere. Până atunci, replicile supereroilor erau reținute și echilibrate, însă eroii lui aveau calități și defecte. Peter Parker/Spider Man era de pildă neîndemânatic cu fetele. Nici eroii negativi nu erau mai sumar construiți. În anii 70, Lee a dus mai departe benzile desenate, abordând subiecte mai grave în ceea ce era tot mai infantil, notează THR.

Stan Lee s-a născut pe 28 decembrie 1922 în Washington Heights, dintr-un tată croitor evreu de origine română. Tatăl său se născuse la București da la vârsta majoratului a emigrat.

Îndrăgostit de cărțile de aventuri și de filmele cu Errol Flynn, Lee a absolvit liceul DeWitt Clinton, s-a alăturat unui proiect de teatru și a scris necrologuri. În 1939, a fost angajat la predecesorul Marvel, Timely Comics. Peste doi ani, concepea benzi desenate și povești sub numele de Stan Lee. Numit editor adjunct, a fost incorporat - nu trimis pe front, ci într-o unitate de propagandă în care se aflau și Frank Capra, William Saroyan și Theodor Geisel (Dr.Seuss), după care decenii la rând a fost editor șef. După ce DC Comics a dat exemplu cu Justice League, Lee și Kirby au lansat în noiembrie 1961 propria echipă de supereroi, Fantastic Four pentru nou denumita entitate Marvel Comics, după care au urmat Hulk, Spider-Man, Doctor Strange, Daredevil și X-Men. The Avengers s-a lansat în 1968. Elita literară din Manhattan-ul acelor ani îl privea cu dispreț, mărturisea Stan Lee într-un interviu acordat The Washington Post. 

Dar nu toți aveau aceeași părere vizavi de Lee. Acesta povestește că a fost vizitat de nimeni altul decât Federico Fellini, care voia să discute cu creatorul de benzi desenate pe tema personajului Spider-Man.

În 1980, Stan Lee se muta în Los Angeles pentru a pune la punct un studio de animație și a-și face relații la Hollywood. Cu mult înainte ca personajele sale Marvel să ajungă în filme, au apărut pe micul ecran. Un serial de animație Spider Man a rulat pe canalul ABC din 1967 până în 1970, scrie THR. Bill Bixby l-a jucat pe Dr. David Banner, care se transformă într-un monstru verde (Lou Ferrigno) în serialul difuzat pe CBS The Incredible Hulk (1977-1982). Iar Pamela Anderson a dat voce personajului Stripperella, într-un serial difuzat de Spike TV, pe care Lee l-a scris în 2003-2004.

În 2002, Lee și-a publicat biografia, Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee. 

Asemenea lui Alfred Hitchcock înaintea lui, Stan Lee a apărut în numeroase cameouri în filmele Marvel, fie în postura unui personaj care udă peluza, fie în metrou, apărând cu figura lui bonomă din spatele unui ziar, expediind colete, salvând o femeie de la a fi lovită de o bucată de ciment care cade, sau în postura de agent de pază și altele, dar mereu personajul care face (metaforic vorbind) cu ochiul spectatorului. În filmul Spider-Man 3 (2007) îi dă o replică lui Peter Parker (Tobey Maguire), într-o scenă desfășurată în Time Square, replică pe care nu o vom uita - „Știi, eu cred că o singură persoană poate schimba lucrurile...”. Stan Lee chiar a făcut-o...

Exploreaza subiecte similare:

Stan Lee

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells