Comediile lui Chantal Akerman, o mare cineastă de (re)descoperit

de Cinemagia în 20 Sep 2023
Filmele „Demain on déménage” şi „Un divan à New York” pot fi văzute la TV5MONDE

Anul trecut, Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles, filmul de referinţă al regizoarei belgiene Chantal Akerman (realizat în 1975, când cineasta avea numai 25 de ani), a fost votat de revista Sight and Sound drept cel mai bun film al tuturor timpurilor. Alegerea juriului a tot fost disputată online, fiind vorba despre un film de trei ore ce descrie în timp real cotidianul unei văduve, un film mai aproape de avangardism decât de mainstream, dar atenţia publicului şi a criticii s-a reîndreptat către filmografia acestei autoare.

Însă în ciuda consecvenţei intereselor tematice de-a lungul carierei lui Akerman, filmele pe care o să vi le prezentăm nu au nicio legătură cu avangardismul ei din tinereţe. Pe alocuri, nu mai vorbim nici măcar de realism, ci de comedii la limita absurdului şi fantasticului, cu staruri ca William Hurt, Juliette Binoche sau Aurore Clément în distribuţie.

Demain on déménage / Maine ne mutam (2004)

joi, 21 septembrie, ora 22.00

Charlotte (Sylvie Testud) încearcă să scrie literatură erotică, dar faptul că împarte aceeaşi locuinţă cu mama ei, Catherine (Aurore Clément), nu pare să o ajute. Abia când pun în vânzare apartamentul şi primesc potenţiali cumpărători lucrurile se pun în mişcare. Charlotte, care nota în carneţel toate vorbele din jurul ei, începe să se mai uite şi în interior.

Cumpărătorii nu întârzie să apară, iar Charlotte şi Catherine reiau cu fiecare dintre ei turul duplexului, până totul ajunge o poezie dislexică. Prin toate aceste întâlniri absurde, Chantal Akerman propune o meditaţie hilară despre integritate, despre a avea sau nu o familie şi un copil, dar şi despre confruntarea cu văduvia, cu rănile războiului sau ale Holocaustului.

Un divan à New York / Un schimb avantajos (1996)

joi, 28 septembrie, ora 22.00

Dr. Henry Harriston (William Hurt), un psihanalist newyorkez de succes, cedează psihic. Acesta aranjează să-și schimbe temporar apartamentul cu o străină din Paris, Beatrice Saulnier (Juliette Binoche).

Beatrice se trezeşte în apartamentul lui luxos, dar steril, iar Henry ajunge într-un cartier multietnic decrepit şi zgomotos. Peste ea dau buzna clienţii disperaţi din viaţa psihanalistului, iar peste el vin bărbaţii disperaţi din viaţa ei. Iar când Henry află că această Beatrice a ajuns să îi trateze clienţii, nu are de ales decât să se prefacă drept încă unul.

Şi da, Chantal Akerman poate să facă şi o comedie romantică psihologică, în care ajunge să parodieze limitele psihoterapiei, o practică redusă în conştiinţa publică la simpla ei reprezentare, la propriile ei clişee. Tot ce află iniţial Beatrice pentru a îi putea ajuta pe acei bărbaţi anxioşi este că ei intră în cabinet, se aşază pe un divan, vorbesc despre viaţa lor, iar ea trebuie să dea aprobator din cap, să spună câte un„da”, să repete cuvinte cheie şi să le accepte banii.

Filmele „Demain on déménage” şi „Un divan à New York” pot fi văzute la TV5MONDE, joia, pe 21, respectiv 28 septembrie, de la ora 22:00.

Exploreaza subiecte similare:

Un divan a New York, Jeanne Dielman 23 Quai du Commerce 1080 Bruxelles, William Hurt, Juliette Binoche, Aurore Clément, Sylvie Testud, Demain on demenage, Chantal Akerman

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells