Cele mai bune coloane sonore

de Ştefan Dobroiu în 17 Iun 2013
Află ce soundtrack-uri au impresionat din anul 2000 încoace!

Compozitorii de muzică de film au căpătat statutul de staruri în ultimele decenii, fiind adulaţi uneori mai ceva ca actorii din filmele pentru care compun. Dacă până nu demult departamentul muzical al unui film era adesea desconsiderat de studiourile producătoare, acum coloana sonoră este adesea folosită ca element principal în promovarea unei premiere şi uneori muzica poate isca dezbateri intense între cinefili (vezi cazul Hans Zimmer şi Inception). Cei de la Empire au acordat un spaţiu gigantic celor mai bune soundtrack-uri din toate timpurile, publicând pe site interviuri cu compozitori şi regizori şi reparcurgând decenii întregi de premiere pentru a descoperi cele mai relevante sountrack-uri. Iată în materialul de mai jos câteva dintre coloanele sonore care au făcut istorie în ultimii 13 ani.

Requiem for a Dream
Se întâmplă adesea ca faima unei anumite linii melodice să evadeze din sala de cinema şi să ajungă celebră pe cont propriu. Este cazul lui Lux Aeterna, tema principală din Requiem for a Dream, creată de Clint Mansell. Melodia a devenit atât de cunoscută, încât Peter Jackson a folosit-o, într-o versiune reorchestrată, pentru trailerul lui The Lord of the Rings: The Two Towers. Multe alte filme au folosit elemente din ea: The Da Vinci Code, Lost, I Am Legend, Sunshine, Zathura, Babylon A.D. etc.

Moulin Rouge!
Baz Luhrmann, al cărui Marele Gatsby poate fi în continuare vizionat pe marile noastre ecrane, s-a inspirat din filmele de la Bollywood pentru a crea povestea de dragoste dintre o curtezană din Parisul de la începutul secolului 20 (Nicole Kidman) şi un scriitor aspirant (Ewan McGregor). Luhrmann a folosit coveruri după melodii celebre şi, ajutat de decoruri somptuoase, energia şi vocile interpreţilor, a reuşit să creeze una dintre complete experienţe cinematografice ale noului mileniu. Ca fapt divers, frumoasa declaraţie de dragoste cunoscută pe coloana sonoră sub numele Elephant Love Medley foloseşte acorduri din nu mai puţin de 12 melodii.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Soundtrack-ul are în spate o poveste interesantă: regizorul Jean-Pierre Jeunet tocmai voia să-l abordeze pe Michael Nyman pentru a compune coloana sonoră a filmului său, când un asistent de producţie a început să asculte, în maşina sa, muzica lui Yann Tiersen. Jeunet l-a bătut la cap pe Tiersen să compună coloana sonoră pentru Amélie, iar compozitorul a fost cât pe ce să refuze, preocupat până peste cap de următorul său album, L'Absente. Rezultatul insistenţelor lui Jeunet a fost una dintre cele mai populare, cumpărate, descărcate şi ascultate coloane sonore din istorie.

The Dark Knight
Hans Zimmer a devenit în ultimul deceniu portdrapelul muzicii americane de film (el semnează şi coloana sonoră a premierei de vineri, Man of Steel). Zimmer a colaborat cu Christopher Nolan la ultimele filme ale acestuia, iar unul dintre cele mai apreciate soundtrack-uri este cel de la The Dark Knight, pentru care Zimmer a creat nenumărate instrumente noi, pentru a se sincroniza auditiv cu sumbrul oraş Gotham înfăţişat de Nolan.

Stăpânul inelelor: Frăţia inelului
Soundtrack-ul i-a adus lui Howard Shore un premiu Oscar şi, deşi compozitorul este răspunzător pentru mega-succese precum Tăcerea mieilor, Se7en şi Musca printre multe altele, l-a aşezat o dată pentru totdeauna printre mai-marii muzicii de film. Shore s-a cufundat adânc în lumea lui Tolkien, folosind cuvinte în limba elfilor sau a piticilor şi vocea bântuitoare a popularei Enya pentru a-şi duce ascultătorii în Tărâmul de Mijloc. A reuşit!

Sunt multe soundtrack-uri care nu pot fi ignorate. Legendare sunt şi cel al muzicalului Once, creat de Glen Hansard, sau cele din Donnie Darko (Michael Andrews) şi Into the Wild (Eddie Vedder). Chitaristul Radiohead Jonny Greenwood, specialistul sunetelor discordante, a impresionat în There Will Be Blood şi We Need to Talk About Kevin, Michael Giacchino în Up, iar unele dintre cele mai bântuitoare acorduri de vioară auzite vreodată sunt cele de pe coloana sonoră a lui In the Mood for Love, compusă de Michael Galasso şi Shigeru Umebayashi. Marie Antoinette a luat prin surprindere cu eclecticul său soundtrack (de câte ori n-am ascultat I Want Candy), iar Sofia Coppola şi-a accesorizat perfect muzical şi mai cunoscutul Lost in Translation.

Exploreaza subiecte similare:

Baz Luhrmann, Howard Shore, Hans Zimmer, Christopher Nolan, Requiem for a Dream, Clint Mansell, Moulin Rouge!, Nicole Kidman, Ewan McGregor, Yann Tiersen, Jean-Pierre Jeunet, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, The Dark Knight, Peter Jackson, The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
harlequinm pe 17 iunie 2013 11:34
Tron: Legacy?
Theodor2011 pe 17 iunie 2013 14:33
:)))))))
MikkaelWolfganger pe 17 iunie 2013 17:31
Intr-adevar, foarte bun soundtrack-ul de Tron.Probabil intra cu succes intr-un top 10 al celor mai bune soundtrack-uri din istorie.Cred ca asta a fost apogeul muzical al celor de la Daft Punk.
Fourleaf22 pe 17 iunie 2013 11:57
Sunt de acord cu alegerile astea dar.......unde e Drive serios? Cred ca cel mai bun soundtrack din ultimi ani
ylyutza pe 17 iunie 2013 12:13
Frumoaae toate,mi-a placut mult Requiem for a Dream si evident Lord of the Rings.
cristi23 pe 17 iunie 2013 12:16
hans zimmer e cel mai tare.........are o gramada de melodii de nota 10 precum batman begins,the dark knight, sherlock holmes,the last samurai si tot asa................
nouvellevague pe 17 iunie 2013 12:29
Deasemenea re si Piratii din Caraibe
ha.drian pe 19 iunie 2013 12:29
E, si uite asa mai aflam o gramada de melodi frumoase, mie chiar imi place discutia de pe subiectul asta, si mi-ar placea mult sa ramana cat de cat civilizata. Acum mi-a venit in minte si coloana sonora din "The Assassination of Jesse James" http://www.youtube.com/watch?v=TN2s10c8WGY sau mai spunea cineva mai sus, sau mai jos, de muzica din "The Fountain" doar ca nu e atat de cunoscuta. (filmul prea greu de rumegat) Mai veniti cu exemple... sunt mare, mare, mare consummator de muzica de film. Asa descoperi si un film bun, sau decoperind un film bun, descoperi si o muzica buna, si tot asa.
Theodor2011 pe 17 iunie 2013 12:17
Află ce soundtrack-uri au impresionat din anul 2000 încoace!
Asa suna subtitlul acestui articol.
Dar pe cine a impresionat mai exact? Ca mie personal, nu-mi place niciun/nici'o soundtrack/coloana sonora din acest articol.
Dar unde-i soundtrack-ul din Gladiator, sau Pirates Of The Caribbean, sau cel din 3:10 To Yuma??

Maryanf25 pe 17 iunie 2013 13:11
Cum sa nu-ti placa soundtrackul din Lord of the Rings?
CosminMoion pe 17 iunie 2013 22:22
Hans Zimmer e putin sub Williams si Howard Shore(geniali compozitori),nu cred ca e overrated,e bun tipul,iar primul gand ma duce la soundtrack-ul filmului Black Hawk Down,exelent in opinia mea!
Musa.del.Arte pe 17 iunie 2013 12:36
Chicago
legolas05 pe 17 iunie 2013 12:52
Mai sunt inca multe frumoase,si acum inca ascult Requiem for a Dream,e super tare,la fel si LOTR si Piratii din Caraibe.
Ovidiu239 pe 17 iunie 2013 13:55
Dintre astea cel mai mult mi-a placut Requiem for a Dream, dar Gladiator?
Ovidiu239 pe 17 iunie 2013 14:24
...si Lord of the Rings, bineinteles!
Chelbos pe 17 iunie 2013 15:45
filmul S.W.A.T. are o coloana sonora foarte buna.
Sayko pe 17 iunie 2013 17:38
Inafara de cele mentionate mai sus as mai adauga coloana sonora din filmul The Fountain ,este iarasi fabuloasa.Plus cea din I. Robot (M.Beltrami).
VIBERS pe 17 iunie 2013 18:02
Fiti atenti la titlu oameni buni.
Află ce soundtrack-uri au impresionat din anul 2000 încoace!
Deci filme precum Schindler's list,Forrest Gump nu au ce cauta aici.Nu stiu de ce nu au bagat si Gladiator aici sau soundtrack-ul din seria Jason Bourne, dar clar cel mai tare mi se pare May it Be al lui Enya din L.O.T.R.

Theodor2011 pe 17 iunie 2013 20:31
Cea mai frumoasa melodie, a vreunui film facut vreodata, este cea a filmului/trilogiei The Godfather, dar nu se incadreaza in soundtrack-urile filmelor dupa 2000 incoace
CosminMoion pe 17 iunie 2013 21:03
Nu am fost foarte concentrat citind articolul,ai dreptate se referea la filme facute din anul 2000 incoace astfel comentariul meu se anuleaza.Greseala mea,o recunosc si iti multumesc pentru atentionare!
MikkaelWolfganger pe 17 iunie 2013 18:23
Ar trebui sa faceti un top(de cat vreti voi) si cu soundtrack-uri facute din contributii ale diferitilor artisti.Aici ar intra numai Twilight-uri, Transformari, Avengeri.

Mie cel mai mult mi-a placut coloanele sonore de la de la O Brother, Were Art You, Lord of the Rings si Amelie, urmate indeaproape de Slumdog, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Eroul si, da Harry Potter.

Mrs.M pe 17 iunie 2013 19:37
si Inception ar fi trebuit bagat .
PLaurentzyu pe 17 iunie 2013 19:44
Piratii din Caraibe?
Theodor2011 pe 17 iunie 2013 20:15
PLaurentzyu, buna intrebare. Chiar sunt SOCAT, cum de nu a fost mentionat in articol
Ovidiu239 pe 17 iunie 2013 22:07
Ce e de impresionat? E o muzica potrivita genului, mai de aventura, se potriveste perfect. Cum ai fi vrut sa fie piesa? Ca cea de pe Titanic, mai de dragoste, asa...? :))
Bmave pe 17 iunie 2013 22:34
STAR WARS , GLADIATOR .. e o lista lunga dar consider ca astea nu trebuiau sa lipseasca
Dacianus pe 17 iunie 2013 23:38
The Last of the Mohicans. Nu exista niciun alt film in care muzica sa fi facut atat de mult pentru imagine, ca acolo.
Dacianus pe 17 iunie 2013 23:40
Pe locul 2 : 1492 - Conquest of Paradise. Iar pe 3 : Gladiator.
FlorinMovieFreak pe 17 iunie 2013 23:57
Indiana Jones, Jaws, Brazil, Stalker, The Thin Red Line, Memento etc ..

Sunt multe care te emotioneaza si-ti transmit o stare .. sau iti smulg o lacrima .. un exemplu ar fi Wall-E .. sau Somewhere in Time ..

In colunzie muzica conteaza .. face 25 % din film ..

Cheers!

Vorador pe 18 iunie 2013 00:14
Deus Ex: Human Revolution Soundtrack:http://www.youtube.com/watch?v=ZiN6t7K7txw
Melodia asta ar fi senzationala pentru un film,dar trebuie sa o ascultati pe toata.

MikkaelWolfganger pe 18 iunie 2013 00:44
Recent m-am apucat de el.The game rullz!Am fost fan al primului joc.Un film ar merge dupa Deus Ex.Idee mai originala, scenariu de joc mai complex si consistenta mai mare, eu rar am gasit intr-un joc video.Asta ar fi un film dupa un joc pe care l-as astepta mai tare ca pe rasamanatul Warcraft.
Han_Solo pe 18 iunie 2013 08:20
Ma mir cum de nu a pomeni nimeni de sountrack-ul din DJANGO UNCHAINED, poate autorul/ea articolului a tinut cont de faptul ca mai toate melodiile sunt inspirate din Western-uri mai "batrane" de 10 ani.
primarul_73 pe 18 iunie 2013 09:20
Sa nu i uitam totusi pe Philip Glass (The Hours, 2002), Nico Muhly (The Reader, 2008), pe Jan Kaczmareck, Abel Korzeniowski, Carter Burwell, si lista poate continua la nesfarsit
foggg pe 18 iunie 2013 09:29
confm unui top facut de un radio clasic din anglia coloana sonora a lord of the ring partea 1 ar fi cea mai buna din istoria un top facut acum 5 ani cu aprox.
CPU pe 18 iunie 2013 10:34
Hans Zimmer-Madagascar (2005)
miaa pe 18 iunie 2013 10:43
Chiar asa, coloana sonora din Piratii din Caraibe de ce nu e in top?
Mozart pe 27 iunie 2013 14:33
Hans is the BOSS !!!! Vezi Flight, Arcade, Terraforming...temele principale din Man of Steel.
phufu.ruoz pe 22 decembrie 2013 19:21
Le Fabulex Destin d'Amelie Poulain si Django Unchained cred ca merita sa se afle pe lista...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells