Cannes 2014 se vede în direct la TV5MONDE

14 Mai 2014
Între 14 şi 25 mai, filmele şi emisiunile postului TV francofon sunt dedicate noii ediţii a festivalului

Cu ocazia celei de 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic. Toate semnalele emise de canalele TV5MONDE vor fi sincronizate cu momentele de pe Croazetă, dând astfel festivalului o acoperire mondială.

O parte din redacţie se va muta la Cannes, pentru a acoperi la cald evenimentele din festival. Prin aceasta, dar şi prin programele speciale, dedicate festivalului, TV5MONDE urmăreşte politica pe care a implementat-o de la bun început, şi anume de a susţine producţiile cinematografice francofone.

Anul acesta, TV5MONDE - canalul filmului francofon - susţine trei lungmetraje: Timbuktu, în regia lui Abderrahmane Sissako, selecţionat în Competiţia Oficială, Hope, regizat de Boris Lojkine, în cadrul Semaine de la Critique, şi P'tit Quinquin, al lui Bruno Dumont, care va rula în Quinzaine des Réalisateurs.

Serile vor fi rezervate filmelor de festival, din anii ’60  până acum, realizate de regizori şi actori de referinţă, de la Jean-Luc Godard şi Marcel Camus, la Isabelle Huppert sau Vincent Martinez. Totodată, în fiecare zi, TV5MONDE va intervieva pe covorul roşu artiştii prezenţi pe Croazetă.

Câteva dintre filmele şi emisiunile programate de TV5MONDE în timpul festivalului:

Filme

Impardonnables/De neiertat
Regia: André Téchiné (Franţa/Italia, 2010)
Cu: André Dussollier (Francis), Carole Bouquet (Judith)
Marţi, 13 mai, de la ora 19.30.

Francis, un scriitor de succes, decide să închirieze un apartament la Veneţia ca să lucreze la următorul roman. Aici o întâlneşte pe Judith, femme fatale, proprietara unei agenţii imobiliare, căreia îi propune imediat să se mute cu el

L'ecole de la chair/Şcoala dorinţelor
Regia: Benoît Jacquot (Franţa, 1998)
Cu: Isabelle Huppert (Dominique), Vincent Martinez (Quentin), Vincent Lindon (Chris)
Miercuri, 14 mai, de la ora 15.00 şi
Luni, 19 mai, de la ora 01.00.

Dominique, o femeie înstărită, la 40 de ani, directoarea unei case de modă, îl întâlneşte pe Quentin, un tânăr barman cu mult farmec, bani puţini şi gigolo de ocazie. O relaţie pasională şi imprevizibiă se naşte între cei doi, pe care totul pare că mai degrabă i-ar despărţi...

Orfeu Negro/Orfeu negru (foto)
Regia: Marcel Camus, 1959
Cu: Breno Mello, Marpessa Dawn, Lourdes de Oliveira
Palme D'Or, Cannes, pentru Marcel Camus
Globul de Aur pentru Cel mai bun film
Duminică, 18 mai, de la ora 22.00,
Miercuri, 21 mai, de la ora 15.00 şi
Luni, 26 mai, de la ora 01.00.

Mitul lui Orfeu şi Euridice, transferat în Brazilia, în plin carnaval. Orfeu, vatman la Rio de Janeiro, e logodit cu Mira, dar se îndrăgosteşte în timpul carnavalului de Euridice, o tânără venită aici, la verişoara ei, ca să scape de asasinii plătiţi din oraşul ei...

Les Geants/Uriaşii
Regia: Bouli Lanners (Franţa/Belgia/Luxembourg, 2010)
Cu: Zacharie Chasseriaud (Zak), Martin Nissen (Seth), Paul Bartel (Dany)
Joi, 22 mai, de la ora 22.00
Duminică, 25 mai, de la ora 01.50

Vară. Singuri şi fără bani, Zak şi Seth au rămas la cabana familiei. Plictisiţi, s-au resemnat cu ideea unei alte veri în care nu se întâmplă nimic. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când îl întâlnesc pe Dany şi încep împreună cea mai mare şi mai periculoasă călătorie din viaţa lor.

Le repenti/Resemnarea
Regia: Merzak Allouache (Algeria/ Franţa, 2011)
Cu: Nabil Asli, Adila Bendimered, Khaled Benaissa
Duminică, 25 mai, de la ora 22.00
Miercuri, 28 mai, de la ora 15.03
Algeria. Graţie unei legi de concordie naţională, Rachid, un tânăr care urmase calea Jihadului, părăseşte munţii pentru a se întoarce în satul natal. Amnistiat, el devine un resemnat. Dar legea nu poate şterge şi crimele, iar Rachid porneşte într-o călătorie fără destinaţie, unde violenţa, secretul şi manipularea conduc totul.

Pourquoi tu pleures?/De ce plângi?
Regia: Katia Lewkowicz (Franţa, 2010)
Cu: Benjamin Biolay (soţul), Emmanuelle Devos (sora), Nicole Garcia (mama)
Joi, 29 mai, de la ora 22.00.

La câteva zile de la căsătorie, un bărbat se confruntă cu decizii cruciale. Iubita sa a dispărut, iar el are de rezolvat problemele care apar cu familia, cu prietenii, chiar şi cu muncitorii care lucrează la viitorul său apartament.

Emisiuni informative şi de divertisment

L’Invité / Invitatul se mută pe Croazetă. În fiecare zi, de la 00.45, Patrick Simonin are ca invitaţi personalităţi din industria cinematografică, cu precădere artişti francofoni, care sunt în centrul evenimentelor festivalului. Interviurile vor fi, ca întotdeauna, foarte personale, departe de formal.
Printre invitaţii de anul acesta: regizorul Abderrahmane Sissako, din Mauritania, regizorul Xavier Dolan, din Quebec, şi fraţii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, din Belgia, de două ori câştigători ai Palme d'or-ului, precum şi Preşedinta Juriului, Jury Jane Campion.

În fiecare zi, din 14 în 25 mai, de la 00.45.

64’ : le monde en français

Pe parcursul celor 15 zile de festival, echipele redacţiei TV5MONDE vor realiza reportaje şi interviuri ce vor putea fi urmărite continuu în cadrul Jurnalului TV5MONDE, al emisiunii 64’ : le monde en français, precum şi pe tv5.org.

În fiecare seară, de la ora 19.00.

Reflections
Pornind de la o întrebare, actori şi regizori vorbesc mai bine de o oră în faţa camerei despre legătura dintre ei şi cinema. O emisiune realizată de Frank Dalmat şi Marielle Pietri.

În fiecare seară, de la ora 21.28.

Exploreaza subiecte similare:

Orfeu Negro, Impardonnables, L'école de la chair, Les géants, Le repenti

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 14 mai 2014 13:44
Din ce in ce mai bun TV5
alex_il_fenomeno pe 26 aprilie 2015 22:27
Doamne, ce noroc pe aceia care au TV5 acasa...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells