Bruce Willis neagă că ar fi vândut drepturile pentru utilizarea fizionomiei sale

de Gloria Sauciuc în 5 Oct 2022
Replica lui Bruce Willis a apărut anul trecut într-o reclamă pentru Megafon, o companie rusă de telefonie

Săptămâna trecută a circulat știrea că Bruce Willis ar fi vândut drepturile asupra folosirii fizionomiei sale unei companii numite Deepcake, ceea ce ar constitui un precedent de acest gen în industria filmului. Totuși, un purtător de cuvânt al actorului a declarat pentru BBC că acesta „nu are niciun parteneriat sau vreo înțelegere” cu respectiva firmă. De asemenea, reprezentantul Deepcake susține că numai Willis are drepturi asupra propriei fizionomii.

Willis și-a anunțat în luna martie pensionarea, după ce fusese diagnosticat cu afazie, o boală ce afectează vorbirea. „Deepfake”-urile sunt produse cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și cu ajutorul învățării automate destinate generării unor materiale video – adesea cu celebrități sau cu oameni politici. Tehnologia este interesantă și pentru filme în care apar actori care, în realitate, nu mai pot juca.

Pe 27 septembrie, The Daily Mail anunța o înțelegere între Willis și Deepcake, lăudată drept prima în care un actor permite nașterea unei „replici digitale” pentru marele ecran. The Telegraph și alte publicații au preluat știrea. Totuși, de fapt s-ar putea să nu fie cazul...

Ceea ce este adevărat este că replica lui Bruce Willis a apărut anul trecut într-o reclamă pentru Megafon, o companie rusă de telefonie, scrie BBC. Firma rusească Deepcake a folosit, cu permisiunea actorului, imaginea feței lui compusă cu fizicul unui actor rus. Tehnologia a fost pusă la punct de către Deepcake. „Ceea ce el cu siguranță a făcut a fost să ne dea acordul (plus materia primă) pentru a crea o replică digitala a sa”, a declarat firma, care se mai laudă cu o bibliotecă unică de celebrități, influenceri și chiar personaje istorice.

Pe site-ul firmei, Deepcake îl citează chiar pe actor: „Mi-a plăcut precizia personajului meu. Este o ocazie extraordinară să mă întorc în timp. Rețeaua neuronală a fost învățată [să recunoască, apoi să recreeze modelul - n.red.] pe baza filmelor Die Hard și Al cincilea element, așa că personajul meu seamănă cu mine cel de atunci. Odată cu apariția tehnologiei moderne am putut comunica, lucra și participa la filmări, chiar fiind pe alt continent [decât platoul de filmare - n.red.]. Este o experiență nouă și interesantă pentru mine, și sunt recunoscător echipei noastre...”

Totuși, reprezentantul actorului subliniază că actorul nu are niciun parteneriat cu Deepcake, dar totuși s-a abținut să răspundă dacă a lucrat vreodată cu ei, scrie BBC.

Pe de altă parte, Deepcake susține că nu a achiziționat drepturile asupra fizionomiei lui Bruce Willis: „Formularea este defectuoasă... Bruce nu are cum să vândă cuiva aceste drepturi, sunt ale lui din oficiu...”.

Confuzia ne dă de înțeles cât de neclare sunt legile legate de această folosire a imaginii, care devine tot mai populară: actorul din rolul Darth Vader, James Earl Jones, s-a pensionat de curând, dar nu și vocea lui. Respeecher, altă firmă de inteligență artificială, s-a folosit de materialul din arhive și de algoritmi proprii și i-a recreeat vocea, notează BBC.

Totuși, aceste acțiuni sunt controversate. În aprilie, Equity, sindicatul actorilor din Marea Britanie, a lansat o campanie „Stop AI Stealing the Show”. Unii sunt îngrijorați că „deepfake”-urile cu inteligență artificială ar putea fi utilizate ilicit, actorii pierzând controlul asupra imaginii lor.

Exploreaza subiecte similare:

Bruce Willis

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells