Box office. Șansele sunt în favoarea prequel-ului la seria „Jocurile foamei”

de Gloria Sauciuc în 20 Nov 2023
„Balada păsărilor cântătoare și a șerpilor” ocupă primul loc în SUA, cu 44 milioane de dolari

Iată că șansele sunt în favoarea prequel-ului la seria „Jocurile foamei”, cum „Balada păsărilor cântătoare și a șerpilor” a ieșit victorios într-un weekend plin cu filme noi, deși a avut o deschidere ușor sub așteptări, scrie Variety.

Filmul Lionsgate, care readuce publicul în distopia Panem pentru prima dată după aproape un deceniu, a strâns 44 de milioane de dolari din 3.776 de cinematografe nord-americane și 98 de milioane de dolari la nivel global (cu 280.718,67 de dolari din biletele vândute în România), în primul său weekend de lansare. Aceste vânzări inițiale de bilete nu au reușit, totuși, să recupereze scânteia francizei originale, care a propulsat-o pe Jennifer Lawerence la celebritate mondială și a inspirat trei continuări, comentează Variety.

În SUA, Balada... a câștigat weekendul în fața a trei alți nou-veniți, Trolls Band Together, al Universal și DreamWorks Animation, thrillerul sângeros Thanksgiving, al Sony, și comedia sportivă Next Goal Wins, al regizorului Taika Waititi.În România, Balada s-a lansat simultan cu două filme românești (WarBoy și De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin) și cu comedia islandeză Confort nordic, principalul contracandidat, The Marvels fiind în a doua săptămână pe ecrane.

În contextul abundenței de oferte noi, vânzările de bilete pentru continuarea filmului Disney The Marvels, o continuare a filmelor cu supereroi, s-au prăbușit cu 79% în SUA, atingând un record negativ, scrie Variety: este cea mai mare scădere din al doilea weekend (de departe) din istoria Universului Cinematografic Marvel. Înainte de acest weekend, Ant-Man and the Wasp: Quantumania a rezistat celui mai mare declin al francizei, cu 69,9%.

Superproducția The Marvels, cu un buget de peste 220 de milioane de dolari, este singurul film Marvel care a înregistrat rezultate așa slabe la box office, iar o parte din problemă este că suportă greul oboselii publicului față de această franciză extinsă, comentează Variety. Se preconizează a fi primul film MCU care nu va ajunge la 100 de milioane de dolari în box office-ul american.

The Marvels are o scădere istorică de 79% în SUA

Deși The Ballad of Songbirds and Snakes a avut un debut semnificativ mai mic decât predecesorii săi - fiecare dintre cele patru episoade din „Hunger Games” s-a lansat cu cel puțin 100 de milioane de dolari în box office-ul intern - analiștii consideră că filmul se descurcă bine în cinematografe. Producția sa a costat 100 de milioane de dolari, mai mult decât primul "Hunger Games", dar substanțial mai puțin decât cele trei continuări (aventura finală din 2015 a costat 160 de milioane de dolari).

„Este un debut foarte bun pentru un prequel de acțiune și aventură”, spune David A. Gross, care conduce firma de consultanță cinematografică Franchise Entertainment Research. „În medie, prequel-urile încep cu aproximativ jumătate din deschiderea filmului anterior, iar cifra din acest weekend este aproape de aceasta”.

Rachel Zegler din West Side Story și actorul Tom Blyth din The Gilded Age sunt protagoniștii din The Ballad of Songbirds and Snakes, bazat pe romanul din 2020 al scriitoarei Suzanne Collins. Este un film de sine stătător în franciza de 3 miliarde de dolari „Jocurile foamei”, care are loc cu șase decenii înainte ca Katniss Everdeen să se ofere curajos ca tribut. Povestea se concentrează pe un tânăr Coriolanus Snow, care mai târziu devine președintele tiranic al orașului distopic Panem, precum și pe tributul Districtului 12, Lucy Gray Baird, pe care o îndrumă în cadrul celei de-a zecea ediții anuale a Jocurilor Foamei.

Recenzile au fost mixte, cu 60% pe Rotten Tomatoes și un "B+" CinemaScore. Publicul a fost format în majoritate din femei tinere, mai notează Variety; 65% au fost femei și 73% au avut vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Probabil că a beneficiat de un impuls publicitar de ultimă oră (SAG-AFTRA a semnat un acord interimar cu câteva zile înainte ca greva să se încheie, pe 9 noiembrie), ceea ce a permis distribuției - inclusiv Viola Davis, Peter Dinklage și Hunter Schafer, starul din "Euphoria" - să promoveze filmul înainte de a ajunge în cinematografe. Alte lansări recente din perioada grevei, precum Killers of the Flower Moon sau Dumb Money, s-au luptat fără ca distribuția de fețe celebre să atragă atenția asupra filmelor lor.

Exploreaza subiecte similare:

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, The Marvels

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells