Batman, după 25 de ani

de Ştefan Dobroiu în 24 Iun 2014
Mega-hitul lui Tim Burton se lansa pe ecrane pe 23 iunie 1989

Ne bucură în ultima vreme ştirile că regizorii necunoscuţi publicului larg şi apreciaţi datorită unor producţii mai mult sau mai puţin independente primesc proiecte de anvergură de la marile studiouri de la Hollywood. Gareth Edwards a regizat Godzilla după debutul său în lungmetraj Monsters, un film realizat cu doar 500.000 de dolari, iar în weekend aflam că Rian Johnson (Looper) şi Josh Trank (Chronicle) au fost cooptaţi în universul Star Wars, ei pregătind noi filme inspirate de universul lui George Lucas.

Dar unde vrem să ajungem? La faptul că Tim Burton a făcut exact acelaşi lucru acum 25 de ani. Devenit celebru datorită unor scurtmetraje precum Vincent (1982) şi Frankenweenie (1984), Burton avea să treacă la lungmetraj cu Pee-wee's Big Adventure şi Beetlejuice, două filme realizate cu buget mic şi importante succese succese de casă, ambele cu încasări de cel puţin cinci ori mai mari decât bugetul. Impresionaţi de talentul său de a crea filme profitabile, studiourile de la Hollywood i-au dat pe mână extrem de aşteptatul film Batman, lansat pe 23 iunie 1989 şi devenit ulterior cel mai de succes film al anului respectiv în Statele Unite. Iată mai jos câteva detalii inedite despre producţie, dar şi cum au evoluat ulterior regizorul şi actorul principal, Micheal Keaton.

În primul rând, alegerea lui Keaton în rolul principal a provocat furia fanilor. Până atunci distribuit aproape exclusiv în roluri comice, actorul părea potrivit pentru rolul eficientului Batman, supereroul gata de orice pentru a lupta împotriva răufăcătorilor din Gotham. Studiourile Warner au fost bombardate cu mai bine de 50.000 de scrisori din partea fanilor (cine ştie ce iureş ar fi iscat alegerea lui Burton dacă pe atunci ar fi fost disponile reţelele de socializare), iar asupra lui Tim Burton s-au făcut imense presiuni să renunţe la Michael Keaton. Regizorul a perseverat şi după apariţia filmului interpretarea actorului avea să fie considerată unul din atuurile mega-producţiei.

În rolul principal feminin, cel al lui Vick Vale, fusese aleasă Sean Young, pe atunci foarte pe val după apariţiile din Blade Runner, Dune şi Wall Street. Doar că actriţa şi-a fracturat clavicula în timpul filmărilor primelor scene. Burton a vrut-o apoi pe Michelle Pfeiffer, dar aceasta era pe atunci iubita lui Michael Keaton, iar actorului i s-ar fi părut "ciudat" să o aibă parteneră pe ecran. Ulterior rolul a ajuns la Kim Basinger. Regizorul nu a uitat-o pe Pfeiffer, totuşi, alegând-o pentru rolul lui Catwoman din continuarea din 1992, Batman Returns.

Datorită Joker-ului, Jack Nicholson a avut cel mai mare onorariu al anilor '80 pentru un actor de la Hollywood. În urma contractului foarte generos, actorul a avut şi un procent din încasările finale ale filmului, 60 de milioane de dolari făcându-şi drum în conturile sale.

Pentru mulţi analişti, Batman a fost primul blockbuster modern. A fost precedat de o intensă campanie de promovare şi, până la momentul respectiv, nicio producţie nu beneficiase de o asemenea desfăşurare de forţe. Reclame pe micul ecran, videoclipuri, o avalanşă de produse inspirate de supererou a invadat piaţa, colaborări cu lanţuri de fast food, toate destinate să convingă publicul că Batman nu are nimic de-a face cu serialul TV din anii '60.

Campania nu a fost fără rezultat: Batman a bătut recordul de încasări pentru primul weekend, cu 43 de milioane de dolari. A devenit primul film din istorie care a depăşit pragul de 100 de milioane de dolari încasate în primele zece zile de la lansare. Cu un total de 411 milioane în lumea întreagă, va fi cel mai popular film bazat pe un supererou DC Comics până la The Dark Knight, în 2008. Batman avea să fie cel mai popular film al anului în SUA, chiar dacă la nivel mondial avea să fie întrecut de Indiana Jones and the Last Crusade.

La 25 de ani de la lansarea filmului, Tim Burton este unul dintre cei mai importanţi regizori de la Hollywood, cu o producţie de peste un miliard de dolari (Alice în Ţara Minunilor) în portofoliu. Acum Burton termină Big Eyes, un film biografic despre pictoriţa Margaret Keane considerat a avea potenţial pentru Oscarurile de la anul. Michael Keaton nu a reuşit să-şi menţină cariera pe o curbă ascendentă, revenind nu foarte eficient în atenţie. Recent l-am văzut în RoboCop, dar ar putea da lovitura din nou până la sfârşitul anului în Birdman, o dramedie despre un actor devenit celebru în rol de supererou care vrea să-şi reinventeze cariera pe Broadway. În regia lui Alejandro González Iñárritu, şi Birdman ar putea fi un jucător puternic la Oscar 2015.

Exploreaza subiecte similare:

batman, Michael Keaton, Tim Burton, Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Kim Basinger, Sean Young

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Rose pe 25 iunie 2014 09:45
Pentru mine, Batman înseamnă Tim Burton. Batman și Batman Returns se află printre filmele mele favorite. Le apreciez cel mai mult din întreaga serie. În afară de Batman, Tim Burton a creat o serie de personaje inedite, care au fost interpretate cu multă măiestrie de actori celebri-Joker(Jack Nicholson), Pinguinul (Danny DeVito), Catwoman(Michelle Pfeiffer).
cristi23 pe 25 iunie 2014 18:24
super articol.......insa din cate stiu eu BATMAN chiar a fost filmul numarul 1 la incasari globale.......indiana jones a terminat pe 2 sau 3........dupa batman si ghostbusters.....cel putin asa stiu eu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells