Autoportretul unei fete cuminţi, selectat la festivalul de la Rotterdam

de Ştefan Dobroiu în 8 Ian 2015
Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu va avea premiera mondială în secţiunea What the F?!

Autoportretul unei fete cuminţi, unul dintre cele 30 de filme româneşti pe care le-am putea vedea anul acesta pe marile ecrane din ţară (detalii aici) debutează mondial în selecţia celei de-a 44-a ediţii a festivalului de la Rotterdam (21 ianuarie - 1 februarie). Drama despre experienţele unei tinere de 30 de ani a fost inclusă în noua secţiune a festivalului, What the F?!, a cărei selecţie prezintă diverse perspective asupra feminismului.

"Autoportretul unei fete cuminți/Self-portrait of a Dutiful Daughter va avea premiera mondială, în prezenţa regizoarei Ana Lungu şi a actriţei Elena Popa, pe 25 ianuarie, ora locală 18.30 la cinematograful Pathe 6 din Rotterdam. Următoarele două proiecții in cadrul IFFR sunt programate pe 26 ianuarie, de la ora 14.15 la Cinerama 5 şi pe 28 ianuarie de la ora 14.00 la Cinerama 6", se precizează într-un comunicat al companiei producătoare, Mandragora.

În centrul atenţiei filmului este Cristiana (Emilia Popa), o tânără de 30 de ani, de "familie bună". Eroina îşi împarte timpul "între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex (Andrei Enache) și Michelle (Iris Spiridon), și întâlnirile – rare, dar mult așteptate - cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relație amoroasă. După mutarea părinților, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din București și se hotărăște să-și ia un câine - dorința ei din copilărie", iată cum sunt descrise premisele poveştii în sinopsisul filmului.

Regizoarea Ana Lungu a declarat lunile trecute pentru Cinemagia: "Povestea Cristianei este într-o anumită măsura povestea mea, filmul vorbind despre propria maturizare întârziată. În timp ce în societatea occidentală 'separarea de părinţi' are loc mai de timpuriu, iar influenţa părinţilor în viaţa tinerilor scade treptat, 'la noi' acest proces se desfăşoară greoi şi este mai puţin tranşant. Modelul parental încă dominant la nivelul generaţiei mele este cel autoritar, în care este valorizată atitudinea cuminte şi ascultătoare a copilului. Cristiana se confruntă cu acest tip de relaţionare de care încearcă să se desprindă, fără a fi însă dispusă să renunţe la anumite avantaje".

Din distribuţia filmului fac parte actorii Elena Popa, Emilian Oprea (pe care o să-l vedem în februarie în rolul principal din thrillerul politic De ce eu?), Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache şi regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant. Pentru o subliniere a apropierii dintre experienţele personale şi peripeţiile protagonistei, regizoarea şi-a distribuit propriii părinţi, Dan şi Magdalena Lungu, în rolurile părinţilor Cristianei.

Scenariul filmului îi aparţine Anei Lungu, de imagine a fost răspunzător Silviu Stavilă, Vlad Voinescu şi Filip Mureşan s-au ocupat de sunet, iar montajul este semnat de Dana Bunescu.

Premiera românească a filmului ar putea avea loc în selecţia festivalului Transilvania, în luna iunie, iar lansarea pe ecrane ar putea fi programată pentru toamna acestui an.

Iată mai jos un teaser trailer.

Exploreaza subiecte similare:

Autoportretul unei fete cuminţi, Ana Lungu, Elena Popa, Emilian Oprea

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells