30 de filme româneşti, gata în 2015

de Ştefan Dobroiu în 16 Dec 2014
Numărul record de producţii ar putea schimba peisajul cinematografic din România

2015 va veni cu un număr record de filme româneşti: aproximativ 30 de titluri au fost deja terminate, se află în post-producţie sau vor începe filmările pentru o premieră în cursul anului viitor. Doar patru titluri au deja o dată de lansare bătută în cuie. Află din materialul de mai jos ce filme vom vedea la anul, dar şi de ce 2015 va fi un an extrem de important în cinematografia noastră.

Concurenţa acerbă pentru atenţia publicului îi va face pe regizorii, producătorii şi distribuitorii de film din România să înţeleagă cât de importantă este promovarea producţiilor lor. Când în industria de film europeană şi mondială cineaştii se luptă pentru atenţia presei şi îşi anunţă fiecare etapă a producţiei prin comunicate de presă şi invitarea jurnaliştilor pe platouri, prea mulţi regizori români preferă să-şi facă filmul în secret, să anunţe lansarea cu câteva săptămâni înainte de premieră, să investească o sumă cât mai mică în promovarea filmului şi să dea vina pe preferinţele pro-hollywoodiene ale publicului, atunci când numărul de spectatori este dezamăgitor. În 2015 vor învăţa că această strategie este păguboasă şi că, oricât de mic este bugetul de promovare, o campanie inteligentă le-ar putea salva filmul de indiferenţa spectatorilor.

2015 va veni şi cu o schimbare a preferinţelor în ceea ce priveşte anotimpul cel mai potrivit pentru lansare. Deşi în ultimii ani filmele cele mai populare au fost lansate primăvara, distribuitorii au continuat să prefere toamna pentru o lansare locală, ceea ce a dus în fiecare an la o aglomerare de 10-15 premire româneşti în fiecare toamnă. Deşi va rămâne un anotimp extrem de popular, în 2015 toamna ar putea fi întrecută de lunile de primăvară în ceea ce priveşte numărul de premiere, aproximativ zece titluri fiind aşteptate pe ecrane în martie, aprilie şi mai.

Cele patru filme care au o dată de lansare în 2015 sunt De ce eu?, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu (13 martie), filmul lui Cristian Comeagă, Cel Ales (24 aprilie), comedia Cum să te măriţi în trei zile de Cristina Iacob (1 octombrie) şi documentarul animat Muntele magic, semnat de Anca Damian (16 octombrie).

De o foarte posibilă selecţie într-un festival depind filme precum Comoara (regia Corneliu Porumboiu), Box (Florin Şerban), Aferim! (Radu Jude), Orizont (Marian Crişan), Miracolul din Tekir (Ruxandra Zenide), Un etaj mai jos (Radu Muntean), La drum cu tata (foto, regia Anca Miruna Lăzărescu) şi Lumea e a mea de Nicolae Constantin Tănase.

El Rumano (Cătălin Mitulescu) s-ar putea lansa la primăvară, ca şi Carmen al lui Doru Niţescu, Poveste de dragoste, al doilea lungmetraj al Cristinei Iacob, Live al lui Vlad Păunescu, 2+2 al lui Thomas Ciulei şi Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim al lui Ioan Cărmăzan. Filmul selectat la Sundance al lui Bobby Păunescu, Palatul pionierilor B'92, se va lansa tot primăvara, cel mai probabil în luna martie.

Ofensiva toamnei ar putea veni cu Autoportretul unei fete cuminţi de Ana Lungu, 03. Bypass de Nap Toader şi La timp de Adrian Sitaru. Nu există nicio informaţie deocamdată despre posibila dată de lansare a lui Usturoi (regia Lucian Alexandrescu), Omega Rose (George Dorobanţu) şi Proiecte de trecut (Andrei Zincă), dar aceste filme sunt finalizate şi ar putea fi văzute la anul pe marile ecrane.

Sperăm ca Andrei Ujică să termine Beatles şi să vedem documentarul Chuck Norris versus comunism cât mai repede după premiera mondială din competiţia festivalului de la Sundance, din ianuarie. Cântăreţul Adrian Enache va debuta şi el cu un lungmetraj numit Kandy - Ciocolată de lux cu gust de femeie, iar Adrian Popovici şi-ar putea lansa cel mai recent film, Femeia cu cravată neagră. O surpriză a lui 2015 va fi horror-ul Be My Cat: A Film for Anne, în regia lui Adrian Ţofei, selectat deja în competiţia unui important festival de gen, Fantasporto. În cursul anului vom vedea şi coproducţia franco-română Marussia, debutul în lungmetraj al Evei Pervolovici.

Exploreaza subiecte similare:

Autoportretul unei fete cuminţi, La drum cu tata, comoara, Un etaj mai jos, De ce eu?, Muntele magic, box, Aferim!, orizont, Miracolul din Tekir, Lumea e a mea, Be My Cat: A Film for Anne, El Rumano, 03. Bypass, Cel Ales, poveste de dragoste, Live, Marussia, Omega Rose, Proiecte de trecut

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
teyo1x2 pe 16 decembrie 2014 11:33
aceleasi filme de 2 lei...
cosmin742000 pe 16 decembrie 2014 13:02
Inainte de involutie se faceau in jur de 300 de filme pe an , acum am ajuns sa ne laudam cu 30 .Oricum decat multe si proaste ca la americani , mai bine putine si bune.Cinematografia e printre singurele domenii care mai tine inca , capul sus la noi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells