Au început filmările la Berliner, comedia „ușor amară” despre politicieni, cu Ion Sapdaru în rol principal

de Gloria Sauciuc în 10 Oct 2018
Marian Crișan (Palme d'Or pentru scurtmetraj) filmează în localitatea natală Salonta, până pe 10 noiembrie

Berliner, scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache, o comedie „ușor amară” despre politicieni, se filmează în aceaste momente în localitatea Salonta (județul Bihor), cu Ion Sapdaru în rol principal. Filmările vor dura până pe 10 noiembrie, a declarat regizorul Marian Crișan pentru Cinemagia. Salonta este localitatea natală a lui Marian Crișan (Palme d'Or pentru scurtmetrajul Megatron în 2008), care a mai turnat aici drama Morgen (propunerea României la Premiile Oscar 2012, categoria „Cel mai bun film străin”).

Berliner este câștigător al concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Național al Cinematografiei, sesiunea I pe 2016.

Filmul îl are în centru pe Mocanu (Ion Sapdaru). Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963. „Practic, candidatul vrea să se identifice cu locuitorii orășelului folosind celebra formula a lui Kennedy, bineinteles, într-un context ridicol, cu apetența specifică impostorilor de a copia modele celebre, ducându-le în derizoriu, finalmente”, explică pentru Cinemagia scenaristul Gabriel Andronache.

Filmul va avea umorul special al lui Marian Crișan. El e ardeleanul, eu moldoveanul...  Așa am scris și replicile. Practic, Marian a avut ideea plasării unui moldovean în contextul ardelenesc”, spune scenaristul Gabriel Andronache pentru Cinemagia.

Din distribuție fac parte, pe lângă Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Sorin Cociș, Maria Junghietu și mulți alții. Directorul de imagine este Oleg Mutu iar de scenografie se ocupă Simona Pădureţu (Bacalaureat, Orizont, Periferic).

Berliner este produs de Rova, casa de producție a regizorului Marian Crișan și este realizat cu sprijinul CNC, al Primăriei Municipiului Salonta și al unor companii și persoane private din comunitatea locală.

Regizorul Marian Crișan și scenaristul Gabriel Andronache au mai colaborat la scurtmetrajul Amatorul, în 2006, film premiat pentru scenariu la Festivalul Dakino.

Exploreaza subiecte similare:

Ion Săpdaru, Marian Crisan, Morgen, Gabriel Andronache, Oleg Mutu, Simona Pădureţu, Ovidiu Crisan, Sorin Cocis, Marian Crişan, Berliner

Alte știri din cinema

Debut impresionant în box office-ul nord-american pentru filmul Halloween

Pelicula cu Jamie Lee Curtis în distribuţie s-a lansat cu 77 milioane de dolari şi a detronat A Star is Born

Gardienii Galaxiei 3 ar putea avea la cârmă o regizoare

Jane Campion, regizoarea unui serial BBC premiat cu Globul de Aur, se află pe lista numelor selectate

Avanpremieră „Distanța dintre mine și mine”, documentarul despre poeta Nina Cassian

Din 8 martie 2019 va rula în cinematografe

Filme horror. De ce dăm bani ca să fim speriați

Filmele horror ne dau o zonă sigură în care putem fi terorizaţi

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells