Apel al regizorilor ucraineni către comunitatea internațională, după ofensiva lui Vladimir Putin

de Marina Florea în 25 Feb 2022
Cer întregii lumi să fie unite contra lui Putin

Un grup de regizori ucrainieni remarcabili a făcut un apel în fața întregii lumi sa conștientizeze pericolul produs la adresa democrației, în urma gestului președintelui Vladimir Putin de a invada țara vecină, scrie Variety. O scrisoare deschisă a început să circule vineri, fiind semnată de către regizorii Oleh Sentsov, regizorul Rhino, Valentyn Vasyanovych, regizorul Reflection și Atlantis, Maryna Er Gorbach, regizoarea Klondike, Anna Maciuch, director general al Academiei Ucrainiene de Film și a OIFF; Natalya Vorozhbit, regizoarea Bad Roads, Iryna Tsilyk, regizoarea The Earth is Blue as an Orange și Nariman Aliev, regizorul Homeward.

„Rusia a lansat un război total împotriva Ucrainei. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de susținerea comunității internaționale și a oricui care înțelege că războiul poate fi, mâine, chiar la ușa voastră. Timp de opt ani am tot vorbit în filmele noastre despre războiul din Ucraina de Est. Ați urmărit filmele noastre la festivaluri. Doar că acum nu mai e un film, ci realitatea. Și, astăzi, realitatea aceasta s-a răspândit prin întreaga noastră țară, fără excepție”, susține grupul în scrisoarea deschisă publicată de mass-media internațională.

„Cel mai important lucru pe care puteți să-l faceți acum pentru Ucraina este să citiți și să trimiteți numai informații din surse verificate”, susțin ei, anexând o lista de „informații corecte, obiective” despre războiul dus de Rusia contra Ucrainei. Semnatarii par să sublinieze zicala că „prima victimă în război este adevărul”, notează Variety.

Vorojbut a descris viața de zi cu zi a familiei ei, atât activitățile obișnuite cât și pe cele ieșite din comun. Nu le vine să creada că tancurile rusești se apropie de capitala Kiev, comentează Variety. „Am luat scaune, lumânări și apă de băut și am mers la subsol. I-am dat voie fetei mele să înjure, că era speriată. Fostul meu soț s-a înrolat. Trăim în secolul XXI, în mijlocul Europei, în Ucraina. Cei mai apropiați vecini ai noștri sunt Polonia, Ungaria, Slovacia, țările baltice, România. Nu suntem departe nici de Germania, Franța, Italia, putem ajunge acolo cu mașina. Războiul nu e doar al nostru. Poate afecta pe orice european. Poate să ne distrugă lumea. Participarea, susținerea și ajutorul vostru sunt cruciale în acest moment. Ca și punctul vostru de vedere, protestele, contribuția financiară, armele, sancțiunile. Cer întregii lumi să fie unite contra lui Putin”.

foto: filmul Donbass

Exploreaza subiecte similare:

Oleh Sentsov, Valentyn Vasyanovych, Maryna Er Gorbach, Natalya Vorozhbit, Iryna Tsilyk, Nariman Aliev

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells