Alt Love Building, din 26 decembrie

de Ştefan Dobroiu în 17 Dec 2014
Cinemagia a văzut filmul şi îţi spune la ce să te aştepţi

Love Building se lansa pe 13 septembrie 2013 pe marile ecrane şi nu mulţi cinefili din ţară au înţeles ce revoluţie a avut loc în acel moment în cinema-ul nostru: un film aproape fără buget, scris şi gândit ca un film de absolvire pentru cursanţii Actoriedefilm.ro, lua cu asalt celebra indiferenţă a publicului pentru producţiile locale şi reuşea să atragă în sala de cinema 27.000 de spectatori.

Pentru o comparaţie, Closer to the Moon, cu actori de la Hollywood, un buget mult mai mare, popularitatea lui Nae Caranfil şi un subiect cu mare miză de-abia a depăşit 20.000 de spectatori în primăvara acestui an. Love Building a devenit brusc micul David, gata să înfrunte ameninţătorul Goliat al percepţiei că în România nu se poate face film decât cu ajutor financiar de la Centrul Naţional al Cinematografiei.

În urma unei succesiuni de conjucturi, nu am reuşit să văd Love Building decât vinerea trecută. Având în vedere contextul, adică bugetul minim şi faptul că scenariul avea obligaţia să acorde atenţie egală unui număr de peste 20 de personaje, reuşita filmului este îmbucurătoare. Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi regizoarea Iulia Rugină scriseseră un scenariu sensibil, care reuşea în egală măsură să amuze şi să exploreze diverse necazuri ale dragostei.

Mai mult de atât, aducea pe ecran câţiva actori de ţinut minte, unii dintre ei mai naturali şi credibili decât mulţi dintre absolvenţii UNATC, care aduc adesea pe marele ecran interpretarea teatrală specifică scenei. După monopolul CNC, Actoriedefilm.ro îl distrusese şi pe cel al UNATC, arătând că poţi juca într-un film de succes şi fără a urma cei patru ani de cursuri ai facultăţii de teatru şi film. Adina Şteţcu şi Mirela Ionaşcu sunt doar două dintre actriţele din cele două filme care au impresionat cu naturaleţea lor şi pe care le aştept oricând pe marele ecran.

După succesul lui Love Building, sequelul Alt Love Building a devenit repede o certitudine. La un an de la filmările din iarna lui 2013, filmul a putut fi văzut în sfârşit în cadrul unui eveniment organizat la Vila Bran, complexul turistic care găzduise filmările. A fost o experienţă vag suprarealistă, pentru că fiecare secvenţă din dramedia Iuliei Rugină fusese filmată în complexul explorat pe îndelete cu doar ore înainte.

Alt Love Building este, într-adevăr, altfel. Acţiunea are loc la şase luni de la evenimentele din primul film şi sequelul poate fi lăudat pentru că înnoadă câteva fire narative lăsate de izbelişte la final primei aventuri amuzant-amoroase. Din păcate are loc şi o schimbare de ton care ar putea să-i uimească pe fanii primei părţi: continuarea este mai sumbră şi mai puţin coerentă, pentru că scenariul preferă să provoace publicul, în loc să se mulţumească să-l amuze.

Ca şi în primul film, avem parte de un număr de cupluri venite în tabăra Love Building pentru a-şi cârpi relaţiile cu ajutorul trainerilor Silviu Soare (Dragoş Bucur), Cristian Lăzurean (Alexandru Papadopol) şi Valentin Preda (Dorian Boguţă). Fiecare cuplu are problema lui şi poate că nici trainerii nu sunt cei mai în măsură să fie "reparatori" de relaţii. Povestea continuă cu exerciţiile familiare din primul film, unele dintre cupluri revenind pentru a mai da o şansă relaţiei lor, altele fiind cu totul noi.

Alt Love Building are o mulţime de momente ataşante, care comprimă în câteva replici mici observaţii despre dificultatea, dar şi atuurile împărţirii existenţei cu altcineva. Filmului nu-i lipsesc nici glumele, dar povestea suferă din cauza dezordinii din scenariu şi din cauza prea multor situaţii neduse până la capăt, astfel încât rămâi cu impresia că vezi doar părţi dintr-un film mult mai complex.

În orice caz, iniţiativa Actoriedefilm.ro este una cât se poate de lăudabilă, cel puţin din punctul de vedere al industriei. Alt Love Building are în spate un efort gigantic de producţie, realizat cu un buget obţinut din surse proprii de producătorii Bucur, Papadopol şi Boguţă. Sper ca lansarea din 26 decembrie, într-o perioadă a anului când suntem pregătiţi de bilanţuri şi explorarea greşelilor, să aducă succes acestui film independent. Mai sper ca un posibil Love Building 3 să înveţe din greşelile primului sequel.

Exploreaza subiecte similare:

Alt Love Building, Love Building, Iulia Rugină, Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur, Dorian Boguta

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells