Actriţă condamnată la 26 de ani de închisoare pentru „blasfemie”

de Gloria Sauciuc în 28 Nov 2014
Acest proces este ultimul într-un şir de controverse în care este implicată actriţa de la Bollywood

Actriţa de origine pakistaneză Veena Malik a primit o condamnare la 26 de ani de închisoare din partea unui tribunal anti-terorist din Pakistan, pentru „acţiuni răuvoitoare” de „blasfemie”. Delictul de care se face vinovată? A jucat într-o scenă de nuntă, într-o producţie TV, inspirată din scena căsătoriei fiicei profetului Mahomed.

Producţia TV a stârnit un val de controverse în ţara islamică atunci când a fost difuzat în luna mai, deşi nu a constituit un precedent, scene religioase similare fiind, în trecut, subiect de film fără să fi ofensat atât de tare opinia publică. Unii chiar au acuzat deschis armata din Pakistan că ar fi în spatele scenei cu nunta, o campanie întreagă de acuzaţii fiind declanşată împotriva postului TV.

Soţul vedetei, Asad Bashir Khan, şi Mir Shakil-ur-Rahman, preşedintele celui mai mare grup media din ţara asiatică, au primit la rândul lor condamnări de 26 de ani pentru aceste infracţiuni religioase, ca şi Shaista Wahidi, moderatorul emisiunii. Malik declara într-un interviu pentru Gulf News, citat de mai multe publicaţii, printre care şi de independent.co.uk: „26 de ani! Să fim serioşi, 26 de ani înseamnă o viaţă... Dar am încredere în justiţia din Pakistan”.

Ordinul, semnat de judecător, declară „Actul răuvoitor al inculpatei a aprins inimile tuturor musulmanilor din ţară şi le-a rănit sentimentele, lucru care nu poate fi tratat cu îngăduinţă, fiind necesară împiedicarea strictă a acestor manifestări”. Totuşi, s-ar putea ca Malik să nu fie obligată să îşi ispăşească pedeapsa. Ţinând cont că verdictul a fost emis în oraşul Gilgit, controlat de Pakistan dar parte din regiunea Kashmir revendicată de către India, este posibil ca acesta să fie contestat din punct de vedere legal în restul Pakistanului. „Întotdeauna am fost omul care, în faţa dificultăţilor, le-am privit în faţă”, declară Malik, aflată la ora actuală în Dubai, referindu-se la hotărârea ei de a se întoarce în ţară şi de a contesta ordinul judecătoresc. „Am avut şi bune şi rele în viaţă. Dar sunt sigură că nu am făcut eu nimic rău”.

Pe lângă sentinţa impresionantă, condamnaţii trebuie să plătească şi suma de 3 milioane de rupii (echivalent a circa 8000 de lire sterline), să îşi predea paşapoartele, şi chiar să îşi vânda bunurile. Acest proces este ultimul într-un şir de controverse în care este implicată actriţa de la Bollywood.

Ea a mai stârnit controverse în 2011, după ce a făcut un pictorial controversat pentru ediţia indiană a FHM, pozând pe coperta revistei pentru bărbaţi dezbrăcată, într-o postură în care doar membrele îi acopereau zonele intime. În plus, literele ISI - prescurtarea serviciului de spionaj din Pakistan - erau vizibil tatuate pe braţul ei, comentează publicaţia mai sus citată.


Copyright foto - Mediafax/AFP.

(Legendă foto: În prima imagine actriţa pakistaneză pozează pe platourile celui de-al patrulea film indian al ei, Mumbai 125 kms, în Bombay, martie 2012. În a doua imagine, un vânzător expune numere din revista FHM, în oraşul Bombay, pe 5 decembrie 2011. Actriţa pakistaneză are pe braţ iniţialele ISI. Controversa în media a fost accentuată de declaraţiile actriţei care susţine că nu a pozat nud şi care a acuzat FHM de falsificarea imaginilor cu ea).

Exploreaza subiecte similare:

Veena Malik, actor

Alte știri din cinema

Trailer-ul lui Frozen II a devenit cel mai vizionat din istorie din categoria filmelor de animaţie

Animaţia se lansează în cinematografele noastre pe 22 noiembrie

Ursul de Aur a fost câştigat anul acesta de pelicula Synonymes

Filmul românesc Monştri. a obţinut la Festivalului de Film de la Berlin premiul publicului

Filmul „Monștri.” câștigă premiul cititorilor cotidianului german Tagesspiegel

Va rula pe marile noastre ecrane din toamna anului 2019

Ultima zi de filmări pentru Star Wars: Episode IX

Daisy Ridley, John Boyega şi Oscar Isaac sărbătoresc sfârşitul producţiei

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 28 noiembrie 2014 12:58
Singura blasfemie de pe Pamant e religia , oricare ar fi ea.
Costirik pe 28 noiembrie 2014 22:12
Incredibil, o premiera, cand sunt de acord cu tine:)))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells