A început festivalul de la Veneţia

de Ştefan Dobroiu în 28 Aug 2014
Birdman, cu Michael Keaton şi Edward Norton, primit cu entuziasm în deschidere

Aseară a avut loc proiecţia de gală a lui Birdman, cel mai recent film al regizorului mexican Alejandro González Iñárritu, cu Michael Keaton în rolul principal. Filmul a fost primit cu entuziasm de către critici, dând tonul pentru 11 zile de proiecţii în premieră mondială, unele dintre acestea gata să facă istorie. Reamintim că anul trecut festivalul a debutat cu Gravity, filmul lui Alfonso Cuarón care a câştigat şapte premii Oscar, a devenit unul dintre cele mai mari succese de casă ale anului şi a transformat-o pe Sandra Bullock în actriţa cel mai bine plătită a ultimei perioade (detalii AICI).

AICI un articol aniversar despre populara Sandra Bullock, care a împlinit 50 de ani pe 26 iulie.

În iunie am inclus Birdman pe lista noastră cu şase filme cu potenţial la Oscar 2015 (mai multe detalii AICI), iar cronicile arată că drama chiar are de ce să fie aşteptată cu nerăbdare de cinefili. În România Birdman se lansează pe 20 februarie 2015, în preajma Oscarurilor, fiind mari şanse ca filmul să primească o mulţime de nominalizări.

Michael Keaton este Riggan Thomson, un actor celebru odinioară pentru interpretarea unui popular supererou, dar tot mai trecut cu vederea în ultima vreme. Într-o încercare disperată de a reatrage atenţia şi de a simţi, o dată în viaţă, că realizează ceva apreciat atât de colegii de breaslă, cât şi de publicul larg, Riggan plănuieşte o piesă pe Broadway. Pentru a reuşi, actorul trebuie să-şi ignore egoul supradimensionat, mai ales dacă vrea să-şi readucă aproape şi familia...

González Iñárritu, primul regizor mexican din istorie nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun regizor şi primul premiat cu trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes (pentru Babel), revine în forţă cu al cincilea lungmetraj al său, pe care cei de la Variety îl etichetează drept "o delirantă lovitură de graţie" şi "cel mai bun film" al carierei regizorului, dar şi "un triump la fiecare nivel creativ, de la distribuţie la realizare". Cel mai interesant este faptul că Peter Debruge, cronicarul Variety, subliniază posibila universalitate a succesului lui Birdman: filmul "va electriza industria, va captiva fanii filmului de artă dar şi publicul megaplexurilor, le va da apă la moară chibiţilor premiilor şi va revitaliza cariera lui Michael Keaton".

Interesante sunt şi laudele aduse imaginii şi montajului, cei de la The Wrap declarându-se impresionaţi de faptul că Birdman este filmat şi montat pentru a părea realizat dintr-un singur plan-secvenţă, fără tăieturi. "Chiar dacă pare o găselniţă tehnică, mişcarea constantă a camerei şi aparenta absenţă a tăieturilor de montaj subliniază nervul evenimentelor", scrie The Wrap.

Cronicile îl laudă pe Michael Keaton, dar nici Edward Norton nu este ignorat de aprecieri. Multe cronici comentează asemănările dintre evenimentele din film şi urcuşurile şi coborâşurile din carierele lui Keaton şi Norton. Cel puţin Keaton, devenit un star mondial în 1989 datorită lui Batman şi apoi dispărut treptat din atenţie, este atât de asemănător personajului său, încât Birdman capătă o aură biografică.

The Playlist scrie că Emma Stone, aici în rolul fiicei protagonistului, oferă cea mai bună interpretare a carierei. Un monolog al actriţei devine un "manifest al noului mileniu", iar o secvenţă din final "merită un Oscar de una singură". Multe cronici o consideră pe Stone o candidată foarte puternică la o nominalizare la Oscar 2015 pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

A 71-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Veneţia, cel mai longeviv festival din întreaga lume, a debutat ieri şi se va termina duminica viitoare, după sute de proiecţii în premieră. Premiile vor fi anunţate pe 6 septembrie.

Exploreaza subiecte similare:

Birdman, Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Sandra Bullock, Alejandro González Iñárritu, Gravity

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 30 august 2014 10:04
Abia astept vesti de la festival despre filmele aflate in concurs.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells